Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
39 komentara

Najskuplja hrvatska čokolada: 'Tabla' se prodaje za 600 kuna

Marinko Biškić, vlasnik Nadaline, kao i ranijih godina otišao je korak dalje od domaće konkurencije, pa je umjesto običnog mlijeka u ovu čokoladu umiješao magareće

Marinko Biskic
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
39 komentara

Splitsko-solinska tvrtka Nadalina nakon što je carski trg Peristil prije tri godine optočila čokoladom (101 m²) i ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, a od 2013. proizvodi i jestive čokoladne singlice i long play ploče koji se mogu poslušati na gramofonu, napravila je i najskuplju čokoladu Hrvatskoj. Tabla težine 40 g prodaje se za 600 kuna, a upakirana je u kutiju od maslinovog drva.

Dakako, Marinko Biškić, vlasnik Nadaline, kao i ranijih godina otišao je korak dalje od domaće konkurencije, pa je umjesto običnog mlijeka u ovu čokoladu umiješao magareće, skupi i vrhunski venecuelanski Porcelana kakao, te sve zasladio prstohvatom šećere od agave.

- Za kilogram dehidriranog magarećeg mlijeka koji se nalazi u ovoj čokoladi trebate 20 litara tekućeg mlijeka, a to je najskuplje i najzdravije mlijeko na svijetu. U ovoj čokoladi koristimo agavin šećer što je asocijacija kupcima na Dalmaciju, a znamo da agava ima izvrstan glikemijski indeks, te je njezin šećer zdraviji od ostalih. Iako u Europi rađene su čokolade s magarećim mlijekom, to su dosta bila uobičajene mliječne čokolade. Ova je rađena od najboljih zrna kakaa iz Venecuele i s udjelom od 60 posto što je odvaja okusom i kvalitetom od drugih - istaknuo je Biškić, istinski domaći craft proizvođač čokolade.

Marinko Biskic | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Nadalina se bavi 28 godina proizvodnjom, preradom i pakiranjem začina, začinskog bilja, suhog voća i dodataka hrani, a ujedno je pravi "bean to bar" proizvođač čokolade. Naime, sami prerađuju zrna kakaa za svoje proizvode, za razliku od mnogih domaćih čokolatijera koji kupuju već gotovu belgijsku čokoladu. Od zrna do gotove čokolade u Biškićevim pogonima proces traje 48 sati. 

- Istina, naša čokolada s magarećim mlijekom je najskuplja u Hrvatskoj, te je više namijenjena za luksuzni poklon posjetiocima Dalmacije koji često svraćaju u naš dućan u Dioklecijanovoj palači i traže nešto posebno. Šest mjeseci nam je trebalo da izradimo ovu čokoladu, nađemo idealnu kombinaciju okusa i osmislimo ambalažu. To je tamno mliječna čokolada s jakim okusom kakaa i magarećeg mlijeka. Dakako, postoje vani i daleko skuplje čokolade, poput onih sa Swarovski kristalima, zlatnim folijama te koštaju po nekoliko tisuća eura - rekao je Biškić.

Marinko Biskic | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Dodajmo da je i njihova ručno proizvedena čokolada od neprženog kakao zrna iz Dominikanske Republike, s 85 posto udjela kakaa, na The European Bar Semi Finalu 2017. osvojila brončanu medalju u Amsterdamu.

Magareće mlijeko dodano je jednom od najrjeđih i najcjenjenijih kakao zrna na svijetu - Porcelana (Venezuela), intenzivne je arome i blagoga okusa, a zaslađeno je malim postotkom šećera agave. 

Magareće mlijeko sadrži manje masti i više hranjivih tvari od kravljega mlijeka i bogato je vitaminima A, B i C. Zahvaljujući sadržaju omega 3 masnih kiselina, magareće mlijeko ima pozitivan učinak na naše tijelo, štiti srce i jača imunološki sustav, detoksificira jetra, a preporučuje se i kod upale grla i bronhitisa.

Sastojci Nadalinine čokolade s magarećim mlijekom:
Kakao masa 'Porcelana'- Venezuela
Kakao maslac (organic)
Magareće mlijeko punomasno dehidrirano (organic) 15%
Agavin šećer (organic)
Ukupno kakao dijelova 60% 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message