Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Najvažniji sastojci krema protiv bora: Peptidi, ceramidi, retinol

Najvažniji sastojci krema protiv bora: Peptidi, ceramidi, retinol
1

Hijaluronska kiselina i ceramidi sprječavaju isušivanje kože, peptidi i retinol povećavaju elastičnost, dok alfa i beta hidroksilna kiselina djeluju poput pilinga

VIDEO

Pravilna njega lica počinje dobrim odabirom kreme, a u tome veliku ulogu igraju sastojci. Najčešći sastojci anti-age krema su hijaluronska kiselina, peptidi, retinol, ceramidi i alfa hidroksilna kiselina, ali njihovo je djelovanje različito te ne odgovara svim tipovima kože. Kreme je važno prilagoditi tipu kože jer bi u suprotnom mogli oštetiti kožu.  

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je sastavni dio anti-age krema koji zaglađuje kožu, vraća joj elastičnost i pomaže u zadržavanju vode. Kreme na toj bazi djeluju poput spužve i vežu vodu te proteine stvarajući zaštitni sloj koji sprječava dehidraciju, a idealne su za suhu i osjetljivu kožu. Problem kod tih krema jest u tome što su molekule toliko velike da ne mogu prodrijeti u dublje slojeve kože i izgladiti bore. U tome pomažu injekcije ili popularni fileri, a kako je hijaluronska kiselina zapravo sastavni dio naše kože, tijelo je ne odbacuje i odlična je alternativa sintetskim sastojcima. 

Retinol

Retinol je derivat vitamina A i najčešće se koristi u komercijalnoj kozmetici. On uklanja mrtve stanice, pospješuje obnovu kože i potiče proizvodnju hijaluronske kiseline i kolagena koji povećaju elastičnost.

Stalno korištenje krema na bazi retinola povećava čvrstoću kože, smanjuje oštećenja od sunca, smanjuje tamne mrlje, bore i akne, ali preporučuje ih se nanositi navečer zato što sunčeve zrake utječu na njihovu strukturu i smanjuju njihovo djelovanje. Odličan je izbor za sve tipove kože, naročito suhu. 

Ceramidi

Ceramidi su skupina lipidnih molekula koji čine zaštitnu kožnu barijeru, a gubitkom dolazi do isušivanja i starenja kože. Oni izvrsno vežu vlagu i poboljšavaju hidrataciju kože, pa su nezaobilazan dio kozmetike. 

U proizvoda za njegu, ceramidi se koriste za obnavljanje prirodnih lipida koje je koža izgubila zbog agresivnih vremenskih uvjeta, starenja i korištenja pogrešnih krema. Osim toga pomažu kod ekcema, a najbolji su izbor za suhu kožu.  

Peptidi

Peptidi su spojevi aminokiselina koji upravljaju stanicama kože. Oni povećavaju elastičnost i ubrzavaju zacjeljivanje rana, a njihovo korištenje stimulira proizvodnju kolagena, opuštanje mišića i smanjuje bore. 

Najučinkovitija vrsta peptida je palmitoyl-pentapeptid koji se koristi u kozmetici. On zaglađuje bore, dok su druge vrste poput bakar peptida manje i uspješno prolaze u dublje slojeve kože i pospješuju zacjeljivanje rana. 

Alfa i beta hidroksilna kiselina

Alfa i beta hidroksilne kiseline organske su kiseline koje djeluju poput pilinga, a idealna je za svaki tip kože jer djeluje protuupalno. Alfa hidroksilne kiseline dobivaju se iz mlijeka i voća, a njezini su derivati glikolna, mliječna i jabučna kiselina. Naziv beta hidroksilna kiselina odnosi se na salicilnu kiselinu koja se dobiva iz biljaka, a nezaobilazan je dio kozmetike. 

Ta skupina kiselina kožu čisti od mrtvih stanica, s time da beta djeluje dubinski i čisti nečistoću iz pora. Beta hidroksilna kiselina preporučuje se masnoj koži sklonoj aknama i miteserima, dok je alfa najbolja za suhu kožu jer pomaže u zadržavanju vlage. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje