Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Naknadu od 50 lipa davat će i za boce od mliječnih proizvoda

Naknadu od 50 lipa davat će i za boce od mliječnih proizvoda

Prije dvije godine sakupljeno je više od 700 milijuna raznih boca i sve ih više predajemo. Od početka godine naknada se dobiva i za bočice od dva decilitra, a od srpnja će se ponovo dobivati i za one od mlijeka

Povratna naknada od 50 lipa od 1. srpnja moći će se dobiti i za boce od mlijeka i mliječnih proizvoda, potvrdili su nam to u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Time se ove boce i službeno vraćaju u sustavu povratne naknade što se najavljuje više od godine dana i potom se odgađalo.

POGLEDAJTE VIDEO o šteti koju plastika radi okolišu: 

Pokretanje videa ...

Naime, Vlada je o tome odlučila još lani, ali su uvođenje povratne ambalaže za ovu vrstu proizvoda odgodili do početka ove godine. Ali su se pobunili proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda navodeći da ambalažu naručuju godinu dana unaprijed pa nisu mogli “preko noći” promijeniti pakiranja na kojima mora biti oznaka za povratnu naknadu.

Novost je da se naknada od 50 lipa početkom ove godine ipak uvela za bočice od dva decilitra (one kakve smo navikli vidjeti u kafićima i restoranima).

Ubacite praznu bocu, a aparat napuni zdjelicu hranom za pse
Ubacite praznu bocu, a aparat napuni zdjelicu hranom za pse

Sokove u staroj ambalaži od dva decilitra, koja nema oznaku za povrat “50 lp”, još smiju prodavati u trgovinama, ali za njih se ne može dobiti povratna naknada.

S obzirom na to da će barem još neko vrijeme u optjecaju biti i stara i nova varijanta boce, tko želi dobiti svojih 50 lipa prvo mora provjeriti ima li na boci oznaka za povratnu naknadu. Ako ima, opet tu bocu neće moći vratiti u automatske aparate za ambalažu koje imaju pojedini veliki trgovci, nego će te boce moći predati samo na mjesta gdje radnici osobno provjeravaju je li boca označena.

Početkom siječnja iz mnogih su nam prodavaonica odgovorili da nisu mijenjali cijene proizvodima, sokovima i napicima u ambalaži od dva decilitra za koje se od početka ove godine plaća povratna naknada.

A u Fondu za zaštitu okoliša dodatno pojašnjavaju zašto se ta naknada uopće uvodi.

Evo zašto su boce piva uvijek smeđe ili zelene, a ne prozirne
Evo zašto su boce piva uvijek smeđe ili zelene, a ne prozirne

- Pitanja ambalaže važan su dio i Europskog zelenog plana. Komisija će predložiti da se sva ambalaža može ponovno upotrijebiti ili reciklirati do 2030. godine. Kod nas je 2019. sakupljeno 701,368.136 boca u sustavu povratne naknade, od toga 414,311.089 PET boca, 179,091.447 limenki i 107,965.600 staklenih boca. Taj broj se povećava iz godine u godinu - kažu u FZOEU.

Boca koju predajemo mora biti prazna, ne smije biti zgnječena ili uništena te GTIN oznaka i oznaka sustava povratne naknade moraju biti jasno vidljive i čitljive. I čep se predaje s bocom jer je sastavni dio ambalaže, napomenuli su.