Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Nakon majčine kemoterapije kćeri puno teže ostaju trudne

Kemoterapija značajno smanjuje plodnost oboljelih žena, a sada su otkrili da se ta posljedica prenosi i na njihovu djecu. Šanse za vlastitom djecom smanjene su i kod sinova i kod kćeri

Foto: Dreamstime
5 komentara

Kćeri žena koje su prošle kemoterapiju imaju 70 posto manju šansu za začeće, otkrilo je novo istraživanje Sveučilišta Utah. 

Već je otprije poznato da se ženama smanjuje mogućnost začeća nakon kemoterapije, no sada su otkrili da i njihova djeca imaju isti problem. Iz tog razloga liječnici potiču muškarce i žene da zamrznu spermu i jajašca prije liječenja.

Znanstvenici su koristili javno dostupne podatke o stanovništvu u Utah kako bi proveli dva paralelna istraživanja u kojima su uspoređivali broj unuka ljudi koji su prošli kemoterapiju. Pokazalo se da šteta na molekularnoj bazi kod pacijenta nasljeđuju i djeca pacijenata.

Foto: Thinkstock

Kćeri žena koje su prošle kemoterapiju imale su u prosjeku 72 posto manje djece nego žene u općoj populaciji. Međutim, najpogođeniji potencijalnom neplodnošću su sinovi žena koje su liječene kemoterapijom jer se kod njih pokazalo da su u prosjeku imali 87 posto manje djece. 

Kod djece muškaraca koji su prošli kemoterapiju je situacija potpuno drugačija. Oni su imali samo 2 posto manje djece od prosjeka.

Stručnjaci smatraju da ovako velika razlika u plodnosti između djece ženskih i muških pacijenata je nastala zbog činjenice da lijekovi koji se pacijentima daju mogu promijeniti genetsku sliku naslijeđenih linija bakterija u tijelu.

Kod žena broj jajnih stanica je određen, a kod muškaraca se sperma stalno obnavlja i to je razlog zašto kod liječenih muškaraca nema velike šanse da će djeca biti neplodna, piše Evening Standard

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message