Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

Nakon potresa: Gradi kućicu od cigli iz zagrebačkih dimnjaka

Nakon potresa: Gradi kućicu od cigli iz zagrebačkih dimnjaka
1

Odluku da se s radnicima povuče iz grada i da na njivi počnu graditi kućicu tradicionalnim načinom gradnje, Jovičiću se rodila čim se pojavila korona

VIDEO

Živim u centru grada, na početku Jurišićeve i odmah nakon potresa koji smo doživjeli u ožujku, izjurio sam vam i gledao tu dramu. Sve je bilo u oblacima prašine, s nekih su zgrada 'visili' dimnjaci, izgledalo je kao da će svaki čas pasti, a neki su već bili samo hrpa cigli na zemlji. Doživio sam to jako emotivno i u tom se trenutku rodila ideja da od tog materijala sagradim tradicionalnu kućicu. I to ne bilo kakvu, gradimo 'ljubavnu kućicu', priča akademski kipar Radivoje Jovičić, Viši konzervator-restaurator za Etnološki materijal, koji gotovo već dva desetljeća promovira kulturu tradicijskog graditeljstva.

POGLEDAJTE VIDEO (Obitelji čije kuće su stradale u potresu žive u Studentskom domu):

Pokretanje videa...

01:50

Naime, još 2000. godine, Jovičić je krenuo s otkupom zemljišta u Vukomeričkim goricama, u svojevrsnom trokutu između Zagreba, Siska i Karlovca, od kojih je podjednako udaljeno oko 35 kilometara, s ciljem da tu osnuje Etno-selo Kravaščica, nazvano po rijeci koja prolazi imanjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na tom području s vremenom je vlastitim sredstvima otkupio 46 jutara zemlje i do 2010. postavio devet drvenih turopoljskih kućica koje spašava od propasti, doslovno kao ruševine iz trnja, koje, zajedno s obitelji i suradnicima iz njegovog Restauratorskog ateljea, obnavlja i pretvara u ljepotice, baš onakve kakve su bile nekada.

U razgovoru često govori o svetosti tih starih tradicionalnih materijala, što bi se pojednostavljeno moglo opisati kombinacijom tradicije, povijesti i emocija koje oni unose u neku novu građevinu i tako joj daju energiju koja kroz novu građevinu nastavlja 'živjeti'. Kad vidite strast kojom opisuje drvenu građu ili ukrase koji su ugrađeni u svaku tu kućicu, zapravo se čini da je ono najvrjednije što te kućice čini takvima kakve jesu ta neizmjerna ljubav umjetnika prema tradicionalnim materijalima i gradnji.

Nijemci donirali Civilnoj zaštiti opremu za sanaciju potresa
Nijemci donirali Civilnoj zaštiti opremu za sanaciju potresa

Odluka o tome da se s radnicima povuče iz grada i da na toj njivi počnu graditi kućicu tradicionalnim načinom gradnje rodila se čim se pojavila korona. Potres je došao u trenutku kad su počeli razmišljati o materijalima, dodaje.

- Ta dva zla su se spojila i tako se jednostavno nametnula ideja da tu kućicu izgradimo od cigli iz srušenih zagrebačkih dimnjaka – priča te dodaje kako ima neke povezanosti između potresa u Zagrebu iz 1880. i ovog danas.

- Prisjetite se, August Šenoa je nakon onog potresa sa zanosom govorio o tome kako želi spašavati grad i ostao pomagati sugrađanima, no obolio je od tuberkuloze, bolesti koja je bila glavna zarazna bolest toga vremena. I sad smo se, u vrijeme potresa, borili sa zaraznom bolešću, te energije kao da su povezane – pojašnjava. Dodaje kako su članovi njegove obitelji te njihovi prijatelji volonteri ubrzo nakon potresa počeli obilaziti mjesta s hrpama cigli po koje su došli kamioni i uz dozvolu vlasnika zgrade odnositi one koje im odgovaraju.

Potres im razorio stanove: 'Zar smo mi građani drugog reda?'
Potres im razorio stanove: 'Zar smo mi građani drugog reda?'

- Kako je to bila situacija u kojoj su mnogi dimnjaci urušeni i prijetilo je da padnu nekom na glavu, a bilo je građana koji ih ne mogu sami ukloniti, tako su mladi iz naše ekipe odlučili pomoći ljudima i u većini slučajeva dobili dozvolu da odnesu tu ciglu. Tako smo pomogli očistiti 27 zgrada i ponijeli dio njihove povijesti – priča zaljubljenik u tradiciju, dok nam pokazuje vrh Kolmarove stambeno-poslovne zgrade na Trgu bana Jelačića, s kojega se urušio jedan dio i nekoliko cigli također je završilo na gradilištu.

- Na kraju smo sakupili oko 6000 cigli, što je dovoljno za gradnju koju planiramo. No, trebat ćemo ih još 300-injak, jer su neke bile slomljene, pa to ovih dana pomalo skupljamo. Sad kad se pročulo što radimo, javljaju mi se mnogi građani s informacijama gdje se nešto ruši i gdje možemo nabaviti materijal – priča Jovičić, dok s velikom strašću govori o tome kako takav materijal nosi 'pamćenje svoje prethodne uloge, te će u novom obliku obliku akumulirati nove vrijednosti i tako jednoga dana imati još veću vrijednost'.

U međuvremenu, na gradilištu u Vukomeričkim goricama, nikli su temelji nove 'ljubavne kućice'. I to ne bilo kakvi, nego s puno dubljim temeljima nego što su se inače gradile, kako bi bilo sigurno da može izdržati i neki budući potres i zub vremena, priča kipar. U taj je temelj već ugrađen veliki broj cigli iz zagrebačkih dimnjaka, pokazuje nam, a na samom trijemu, na ulazu na koji će svatko tko ulazi morati kročiti, nalazi se i stari rubni kamen koji je nekada bio rubnik između HNK i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i – baš kao i svaka ta cigla – ima svoju priču.

Na dan potresa razgovori na mobitel porasli za 240 posto...
Na dan potresa razgovori na mobitel porasli za 240 posto...

- Prije nekoliko godina došli su radnici i počeli skidati te stare ploče i stavljati nove. Bio sam baš pogođen time i htio odnijeti dio njih, da ih sačuvam, ali mi to nisu dali, pa sam na kraju morao otići na Jakuševac po njih, priča nam zaljubljenik u tradicionalne materijale. A i intrigantni naziv kućice ima posebno značenje i dio je obiteljske tradicije, kaže.

- Nekada ste imali velike obitelji koje žive u jednoj kući. Uzmimo, na primjer, obitelj sa pet sinova. Kad bi prvi sin stasao za ženidbu, u dvorištu obiteljske kuće gradila se jedna mala, u kojoj se mladi par može odvojiti i malo uživati u ljubavnom životu. Kad bi se sin oženio, on i mlada preselili bi u tu kućicu i bili tamo obično dok se ne počne nazirati da je mlada trudna, jer bi tada često došlo vrijeme za to da se i drugi sin sa ženom 'povuče' – pojašnjava kipar.

Te su ljubavne kućice nerijetko znale biti 'nacifrane' slično kao i velika obiteljska, pa Jovičić s velikim žarom priča i o tome kako je na jednom imanju s drvenom kućicom koja se urušava pronašao ostatke trijema za koji vjeruje da bi ih možda mogao dobiti i iskoristiti u gradnji. Riječ je, naime, baš o jednoj prekrasno nacifranoj, pa bi se tako i ta tradicija, te barem dio njezine ljepote spasili od propadanja, dodaje.

Pokretanje videa...

00:53
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno