Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Nakon traume djeci se nikad ne kaže: 'To se više neće ponoviti'

MORA SE ODTUGOVATI Saslušajte dijete i dajte mu do znanja da ga razumijete. Odgovarajte mu iskreno. Kad obitelj izgubi člana, trebala bi ići na zajedničku terapiju, savjetuje psihologinja Buljan Flander

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
7 komentara

Posttraumatske stresne reakcije mogu biti više ili manje intenzivne, a nekad i toliko jake da dijete nije u stanju obavljati svakodnevne aktivnosti, kaže prof. dr. sc Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Djeci koja su vidjela situaciju u kojoj je njihov ili tuđi život bio ugrožen javljaju se namećuće slike ili “flashbackovi” te situacije.

- Dijete može imati noćne more te izbjegavati stvari i situacije koje ih na to podsjećaju. Neka djeca se povlače u sebe, a ima i onih koji postaju agresivni - kaže.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ističe da nije cilj da dijete zaboravi tešku situaciju, nego da proradi traumu na mjestu na kojem se osjećaju sigurno, s nekim s kim se osjećaju sigurno. Važno je, ako dijete to želi, pričati o traumi.

- Pokažite interes i saslušajte ga. Dajte mu do znanja da ga razumijete. Recite djetetu: ‘Znam da ti je teško’ - kaže Buljan Flander. Dodaje da mu treba objasniti da su promjene i reakcije kroz koje prolazi normalne s obzirom na to što mu se dogodilo. Osim toga, dijete treba potaknuti na izražavanje kroz igru.

'ZAUVIJEK ZAJEDNO' Fotografija koja je rasplakala mnoge: Otkrili su njezinu priču

- Važno je da se vrati obavljanju svakodnevnih aktivnosti koliko je to moguće - govori. Svaki pozitivan pomak djeteta treba podržati. Trauma se ne smije umanjivati riječima: “Nije to ništa”.

- Osim izbjegavanja razgovora o onome što ih je potreslo, odmaže i ponašanje kao da se ništa nije dogodilo. Loše je i obećavati nešto što ne znate hoće li se dogoditi i govoriti: ‘Ovakve situacije se neće ponavljati’ - kaže. Stručnjaku se treba javiti ako se dulje situacija ne poboljšava nakon traumatskog događaja jer neprorađene situacije mogu izazvati poremećaje u kasnijoj dobi.

'NISAM MOGAO MIRNO SPAVATI' Spasio mu je život: Učitelj je posvojio bolesnog učenika (13)

- Sjećanje na loše situacije dijete sprema u mentalnu kutiju u glavi. Ona bi se trebala zatvoriti, ali dijete to ne može i drži je otvorenom. Umjesto da energiju usmjerava na odrastanje, ono je troši kako bi vrata mentalne kutije držalo zatvorenima. Nakon nekog vremena sjećanja počnu curiti kroz smetnje i simptome - objasnila je.

Foto: Dreamstime

Što se tiče smrti bližnjih, važno je da dijete proradi smrt, a ne da se pokušava ubrzati proces.

- Ako je djetetu uginuo pas, ne govorite mu: ‘Kupit ćemo drugog’. Pričajte o tom psu i sve dok ne završi tugovanje za njim nemojte kupovati novog. Dijete mora do kraja proći žalovanje - ističe. Kad obitelj izgubi člana, pomoć osim djece trebaju i roditelji.

- Zajedničkom terapijom roditelji i dijete mogu uspješnije prebroditi krizu i vratiti narušenu atmosferu. Roditelj ne može sam pomoći djetetu ako i sam treba pomoć - kaže.

ISKUSTVO HRVATSKE MAJKE Zastrašujući izljevi ljutnje kod male djece: 'Od bijesa ne diše'

Ovim djetetu samo pogoršavate traumu

• Izbjegavanje razgovora o događaju zbog kojeg je dijete doživjelo traumu

• Nemojte obećavati ono što ne možete garantirati i govoriti: ‘Ovakva situacija se sigurno više nikad neće ponoviti’

• Izbjegavanje odgovora na pitanje o situaciji koja je potresla dijete

• Ako govorite: ‘Ne osjećaj se tako’, dijete doživljava da njegovo ponašanje nije u redu

• Minimaliziranje potresne situacije rečenicom: ‘Nije ti to ništa’ - ignorirate težinu situacije i dijete ima osjećaj da ga ne razumijete

• Ponašanje kao da se ništa nije dogodilo

• Požurivanje oporavka od traume rečenicom: ‘Toliko je vremena prošlo od tada’

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message