Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Nakon traume djeci se nikad ne kaže: 'To se više neće ponoviti'

Nakon traume djeci se nikad ne kaže: 'To se više neće ponoviti'

MORA SE ODTUGOVATI Saslušajte dijete i dajte mu do znanja da ga razumijete. Odgovarajte mu iskreno. Kad obitelj izgubi člana, trebala bi ići na zajedničku terapiju, savjetuje psihologinja Buljan Flander

VIDEO

Posttraumatske stresne reakcije mogu biti više ili manje intenzivne, a nekad i toliko jake da dijete nije u stanju obavljati svakodnevne aktivnosti, kaže prof. dr. sc Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Djeci koja su vidjela situaciju u kojoj je njihov ili tuđi život bio ugrožen javljaju se namećuće slike ili “flashbackovi” te situacije.

- Dijete može imati noćne more te izbjegavati stvari i situacije koje ih na to podsjećaju. Neka djeca se povlače u sebe, a ima i onih koji postaju agresivni - kaže.

Ističe da nije cilj da dijete zaboravi tešku situaciju, nego da proradi traumu na mjestu na kojem se osjećaju sigurno, s nekim s kim se osjećaju sigurno. Važno je, ako dijete to želi, pričati o traumi.

- Pokažite interes i saslušajte ga. Dajte mu do znanja da ga razumijete. Recite djetetu: ‘Znam da ti je teško’ - kaže Buljan Flander. Dodaje da mu treba objasniti da su promjene i reakcije kroz koje prolazi normalne s obzirom na to što mu se dogodilo. Osim toga, dijete treba potaknuti na izražavanje kroz igru.

Fotografija koja je rasplakala mnoge: Otkrili su njezinu priču
Fotografija koja je rasplakala mnoge: Otkrili su njezinu priču

- Važno je da se vrati obavljanju svakodnevnih aktivnosti koliko je to moguće - govori. Svaki pozitivan pomak djeteta treba podržati. Trauma se ne smije umanjivati riječima: “Nije to ništa”.

- Osim izbjegavanja razgovora o onome što ih je potreslo, odmaže i ponašanje kao da se ništa nije dogodilo. Loše je i obećavati nešto što ne znate hoće li se dogoditi i govoriti: ‘Ovakve situacije se neće ponavljati’ - kaže. Stručnjaku se treba javiti ako se dulje situacija ne poboljšava nakon traumatskog događaja jer neprorađene situacije mogu izazvati poremećaje u kasnijoj dobi.

Spasio mu je život: Učitelj je posvojio bolesnog učenika (13)
Spasio mu je život: Učitelj je posvojio bolesnog učenika (13)

- Sjećanje na loše situacije dijete sprema u mentalnu kutiju u glavi. Ona bi se trebala zatvoriti, ali dijete to ne može i drži je otvorenom. Umjesto da energiju usmjerava na odrastanje, ono je troši kako bi vrata mentalne kutije držalo zatvorenima. Nakon nekog vremena sjećanja počnu curiti kroz smetnje i simptome - objasnila je.

Što se tiče smrti bližnjih, važno je da dijete proradi smrt, a ne da se pokušava ubrzati proces.

- Ako je djetetu uginuo pas, ne govorite mu: ‘Kupit ćemo drugog’. Pričajte o tom psu i sve dok ne završi tugovanje za njim nemojte kupovati novog. Dijete mora do kraja proći žalovanje - ističe. Kad obitelj izgubi člana, pomoć osim djece trebaju i roditelji.

- Zajedničkom terapijom roditelji i dijete mogu uspješnije prebroditi krizu i vratiti narušenu atmosferu. Roditelj ne može sam pomoći djetetu ako i sam treba pomoć - kaže.

Zastrašujući izljevi ljutnje kod male djece: 'Od bijesa ne diše'
Zastrašujući izljevi ljutnje kod male djece: 'Od bijesa ne diše'

Ovim djetetu samo pogoršavate traumu

• Izbjegavanje razgovora o događaju zbog kojeg je dijete doživjelo traumu

• Nemojte obećavati ono što ne možete garantirati i govoriti: ‘Ovakva situacija se sigurno više nikad neće ponoviti’

• Izbjegavanje odgovora na pitanje o situaciji koja je potresla dijete

• Ako govorite: ‘Ne osjećaj se tako’, dijete doživljava da njegovo ponašanje nije u redu

• Minimaliziranje potresne situacije rečenicom: ‘Nije ti to ništa’ - ignorirate težinu situacije i dijete ima osjećaj da ga ne razumijete

• Ponašanje kao da se ništa nije dogodilo

• Požurivanje oporavka od traume rečenicom: ‘Toliko je vremena prošlo od tada’

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje