SUPER ZDRAVO
Namirnice pune antioksidansa
Antioksidansi, kemikalije koje pomažu u "čišćenju" molekula koje oštećuju stanice u vašem tijelu i nazivaju se slobodni radikali, dolaze u mnogim oblicima
Uvrstite svaki dan jednu od ovih namirnica u menu, napravit ćete puno za svoje zdravlje.
1. RAJČICE - Rajčice su pune likopena, koji je jedna vrsta skupine antioksidansa zvanih karotenoidi. Dobit ćete ga u izobilju jedući sirove rajčice. Ali možete povećati unos tako da ih skuhate u umak ili jedete s malo ulja.
2. ČEŠNJAK - Kada je riječ o snazi antioksidansa, sirovi češnjak je odličan. Alicinu, antioksidativnom radnom konju češnjaka, treba nekoliko minuta da počne djelovati nakon što zgnječite ili nasjeckate začin. Ostavite mljeveni češnjak da odstoji prije nego što ga dodate u jelo. No, nemojte pretjerivati! Previše češnjaka može zakiseliti želudac, dah i neugodan miris tijela.
3. ČOKOLADA - Ljubitelji čokolade, radujte se. Vaš omiljeni slatkiš ima antioksidanse, ali ključno je jesti čokoladu s visokim udjelom kakaa. Birajte tamne vrste umjesto mliječne ili bijele čokolade. Ipak, uživajte umjereno jer čokoladni bombon ima visok udio masti i šećera. Za rješenje bez šećera, posipajte nezaslađeni kakao prah u svoju zobenu kašu ili smoothie.
4. JETRICA - Kravlja, pileća i jetra drugih životinja bogata su vitaminom A, snažnim antioksidansom koji pomaže u zdravlju kostiju i vidu te jača obranu vašeg tijela protiv bolesti. Ako vam je okus prejak, namočite ih u mlijeko prije kuhanja ili umiješajte male komadiće u mljevenu junetinu za čili ili tacose.
5. KELJ - Ovo zeleno lišće sadrži beta-karoten, vitamin E i vitamin C, i svi su antioksidansi. Ubacite kelj u salate ili ga umiješajte u smoothije kako biste dobili svoju dnevnu dozu. Možete ga poslužiti i u juhama i varivima ili ispeći u hrskavom "čipsu". Ali znajte da kuhanje malo smanjuje njegovu antioksidacijsku moć.
6. KAVA - Ta jutarnja šalica ne samo da vas razbudi, već antioksidansi koji se nalaze u njoj mogu pomoći u sprječavanju oštećenja stanica. Ne opterećujte se vrhnjem ili šećerom, koji dodaju kalorije.
7. ORASI - U usporedbi s većinom uobičajenih orašastih plodova, orasi imaju najviše polifenola, vrste antioksidansa. Morate pojesti samo oko sedam da biste imali zdravstvene prednosti, najbolji su sirovi.
8. BOROVNICE - Borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline, čak i goji bobice, sve su na vrhu popisa voća bogatog antioksidansima. Bobičasto voće ima malo kalorija i puno vlakana. Jedna šalica svježeg ili smrznutog bobičastog voća dnevno trebala bi biti dovoljno.
9. PAPRIKA - Sve su paprike dobri izvori antioksidansa, ali crvena glavna. Puna je karotenoida koji mogu spriječiti određene vrste raka. Dovoljno je slatka i da je grickate sirovu.
10. ARTIČOKE - Za razliku od nekog drugog povrća, artičoke zapravo daju više antioksidansa nakon što ih skuhate. Pokušajte ih cijele skuhati na pari ili ih ispeći u pećnici.
11. BATAT - Narančasta nijansa batata čini ga izvrsnim izvorom beta-karotena, antioksidansa koji pomaže u obrani od bolesti. Neka vaše porcije budu manje, budući da krumpiri puni ugljikohidrata mogu brzo povisiti razinu šećera u krvi. Pecite ili u mikrovalnoj pećnici s korom kako biste otključali njihovu moć u borbi protiv slobodnih radikala.
12. CRNO VINO - Tvar u crnom vinu koja se zove resveratrol može pomoći u zaštiti vašeg srca sprječavajući oštećenje krvnih žila. Istu korist možete dobiti i bez alkohola ako jedete crveno grožđe. Ali ako je večernja čaša merlota dio vaše rutine, lijepo je znati da bi vam to moglo dati antioksidativni poticaj. Samo neka bude jedna čaša ako ste žena, ili dvije ako ste muškarac.