Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Napisao je stotinu pjesama, a u školi ga je mučio krasopis

Napisao je stotinu pjesama, a u školi ga je mučio krasopis

Cesarić je bio jedan od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća i začetnik suvremene hrvatske poezije. Umro je na današnji dan 1980. godine Balet 'Orašar' je prvi put izveden na današnji dan 1892.

VIDEO

Dobriša Cesarić jedan je od najpoznatijih hrvatskih pjesnika i prevoditelja. Pisao je od 1916. godine pa sve do smrti. Rođen je u Požegi 10. siječnja 1902. godine, a umro je 18. prosinca 1980. godine u Zagrebu. Dugo je bolovao od oštećenja jetre i dijabetesa. U književnosti se prvi put, kao četrnaestogodišnjak, pojavio 1916. godine pjesmom "I ja ljubim", koja je objavljena u zagrebačkom omladinskom listu Pobratim. Prvu zbirku pjesama "Lirika" objavljuje 1931. godine. Bio je jedan od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća i začetnik suvremene hrvatske poezije. U Osijeku je završio osnovnu školu i dva razreda gimnazije. U školi mu je jedino krasopis zadavao probleme. Kad je počeo Prvi svjetski rat, Dobriša odlazi u Zagreb, gdje je nastavio pohađati gimnaziju.

storyeditor/2023-12-15/PXL_110930_1514.jpg

Bio je uvijek odličan učenik. Kad je maturirao 1920. godine, upisao je studij prava, a nakon godine dana i filozofiju. Poznat je kao pjesnik jednostavnog izraza i malih stvari. Pjesme su redovito pisane jednostavnim jezikom, pa su lako razumljive. Bio je samozatajan i miran, često nesretan čovjek. Nije se volio nikome povjeravati i nije volio davati intervjue. Smatrao je da sve što ima reći kaže svojim pjesmama. Mnogo je pio i često je utjehu tražio u piću. Nekoliko puta pokušao je samoubojstvo, ali uvijek je bio spašen. Mrzio je sve vezano za gradsku sredinu, oduševljavala ga je priroda i sve njene blagodati opisivao je u svojim pjesmama.

Jelačićev konj Emir je živio čak 10 godina duže od slavnog bana
Jelačićev konj Emir je živio čak 10 godina duže od slavnog bana

Njegove najpoznatije pjesme su "Buđenje šume", koja mu je otvorila vrata hrvatske poezije, "Lirika", "Voćka poslije kiše" s kojom je ušao i u njemačku liriku suvremene europske antologije, "Balada iz predgrađa", "Oblak", "Povratak", "Slap" i "Pjesma mrtvog pjesnika", koje su prevođene na mnoge svjetske jezike. Cesarić spada u najprevođenije hrvatske pjesnike. Prijevodi njegovih pjesama pojavljuju se na francuskom, njemačkom, engleskom, talijanskom, španjolskom, albanskom, turskom, rumunjskom, mađarskom. No i sam se bavio, i to veoma uspješno, prepjevima s ruskoga, bugarskoga, njemačkoga i slovenskoga jezika.

Balet "Orašar" napisao je ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski. To je njegovo najpopularnije i najizvođenije djelo. Prvi put je izveden na današnji dan 1892. godine u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu. No kritičari tad nisu bili impresionirani i činilo se da ovaj balet nema svijetlu budućnost. Ni gledatelji nisu bili oduševljeni - izvedbu su nazvali neuvjerljivom i dosadnom. Ipak, nakon produkcije rusko-američkoga koreografa Georgea Balanchinea za njujorški balet 1954. godine, "Orašar" je počeo stjecati popularnost.

SAD je kasnio oko četiri godine za SSSR-om u pogledu prve nuklearne elektrane za javnu namjenu. Naime, prva nuklearna elektrana u SAD-u otvorena je 18. prosinca 1957. godine u mjestu Shippingport u Pennsylvaniji, nedaleko od Pittsburgha. 

Više vremeplova proćitajte OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena