Lifestyle

Komentari 0
IZ IMOTSKE KRAJINE

Napoleonov pjenušac vinarije Grabovac: 'Nemojte ga sami piti već uživajte u dobrom društvu'

Pjenušac proizvode od sorti pinot sivi, pinot crni i chardonnay, klasičnom metodom vrenja u boci. Prije konzumiranja pjenušac mora odležati minimalno 18 mjeseci u podrumu

Za dobru zabavu u Silvestarskoj noći uz zagrljaj drage osobe za zdravicu i dobre želje u novoj, najbolje je nazdraviti uz čašu vrhunskog pjenušca. I ne treba dvojiti kako je upravo dalmatinski pjenušac proizveden u vinariji Grabovac u Imotskoj krajini, točnije Prološcu pravi odabir.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nadaleko poznato imotsko vinogorje gdje je ne tako davno vinovom lozom bilo zasađeno preko tisuću hektara, a sada tek tristotinjak krije tajnu proizvodnje prvog dalmatinskog pjenušca proizvedenog u podrumima obiteljske vinarije Grabovac čija obitelj proizvodnju vina prenosi dvjestotinjak godina za što su još davne 1812. dobili priznanje od Napoleonove vlasti.

A da je Napoleon znao kako će baš ova obitelj svoju vinsku kartu zaokružiti pjenušcem koji svojom kvalitetom može stajati i uz francuski šampanj kakve bi tek hvale uslijedile.

- Pjenušac proizvodimo od sorti pinot sivi, pinot crni i chardonnay, klasičnom metodom vrenja u boci. Vino odležava u boci dvije i više godina te se odlikuje svjetlo žutom do zlatnom bojom, cvjetnom aromom, savršenom bistrinom i postojanog je perlanja i pjene - govori nam mladi ekonomist, direktor vinarije, Milan Grabovac koji zajedno sa svojim bratom Nikolom, agronomom koji je iskustva stjecao na prestižnim fakultetima u Njemačkoj i Francuskoj i rođakom im Mislavom Maršićem glavnim enologom stvaraju jednu novu, u vinskim krugovima prestižnu paletu vrhunskih vina uz Grabovčev pjenušac.

Uz bijeli pjenušac proizvode oni i rose pjenušac koji se, napominje Nikola dobiva od internacionalnih sorti cabernet sauvignona, merlota, syraha, sauvignon blanca i dvije autohtone sorte trnjak i vranac.

- Iako smo posvećeni očuvanju naših autohtonih sorti, istodobno uzgajamo i neke od najpopularnijih internacionalnih koje u našem vinogorju daju originalna i jedinstvena vina - govori nam Milan.

Dok vrijeme provodimo u podrumima vinarije uz poseban ugođaj kojeg daju barik bačve s jedne strane, a s druge posložene boce pjenušca koji je spreman za konzumiranje Milan i Nikola kao dobri domaćini pokušavaju nam približiti proces dobivanja ovog vrhunskog pjenušca.

- Kad mlado vino isfermentira prvi put i odstoji nekoliko mjeseci u bačvi, u vino se dodaje šećer i kvasac, puni se u boce, zatvara krunskim čepom i ide na drugu fermentaciju. Pjenušac mora odležat minimalno 18 mjeseci u podrumu prije konzumiranja. Nakon toga se pjenušac bistri na policama četrdesetak dana, jer se talog od kvasaca mora odstraniti. Sav talog se koncertira u grlu boce koje se zaledi na način da se boca uroni u glikol koji je na minus trideset stupnjeva i za par minuta dio taloga i malo vina smrzne, a ostatak vina ostane tekući. Boca se može okrenuti bez da se zamuti, otvori se, a pritisak od CO2 iz sekundarne fermentacije izbije talog vani. Potom se boca zatvara sa plutenim čepom i spremna je za tržište - govori nam Milan od kojeg saznajemo kako su trenutni kapaciteti proizvodnje pjenušca deset tisuća boca.

Mnogi će ga poželjeti u novogodišnjoj noći jer riječ je nadodaje Nikola o kompleksnom pjenušcu, šampanjskoga stila koji miriši na brioche. Bogato, slojevito, trajno vino.

- Najbolje ga odmah popiti - poput iskusnog znalca nadodaje senior Grabovac, otac Ante, ponosan na svoj, ali još više na uspjeh svojih sinova koji su uz sve moderno što su unijeli u vinariju ipak zadržali autohtoni tradicijski štih proizvodnje vina i prvog dalmatinskog pjenušca.

Nikad ledeni pjenušac

Šamanjci i pjenušci su zapravo idealan aperitiv koji otvaraju apetit, pašu uz riblja jela, kamenice, školjke pa do ribljih pašteta i slastica s jagodama. Prilikom posluživanja šampanjci i pjenušci trebaju biti rashlađeni, no nikako ledeni.

- I ni slučajno ga ne piti dok ste sami, uživajte u dobrom društvu - za kraj će Grabovci, jer uz zvjezdanu noć, biserni mjehurići i pomalo opor okus ovog pjenušca razgalit će nepca i ugrijati tijelo.

Za novogodišnju noć poznati splitski koktel majstor i inovator Jure Vojkvić koji ne krije hedonističke strasti preporučuje upravo koktel od pjenušca Grabovac znakovita imena It's ok za koji je potrebno 2,5 cl grand marnier, 1,5 cl Strawberry liker, Monin, 1 cl grenadina irup Monin, 2 cl jagoda pure svježeg, 10 cl pjenušac Grabovac uz dekoraciju narančina kora i listići mente.

Priprema: u shaker (ili blender, ako ga nemate) stavite 7-8 kocki leda i ulijte Grand Marnier, Strawberry liker, Grenadina sirup i pire (pure) od svježih jagoda, pa protresite 10-ak puta. Procijedite bez leda kroz fino cijedilo u ohlađenu champagne čašu, a potom je malo nakosite i niz stijenku nadolijte pjenušac Grabovac. Stavite dekoraciju na postolje čaše i slamku.

Poslužuje se ohlađen kao aperitiv ili uz razne slastice i jagode, ali i ostale vrste voća.

 

 

Najčitaniji članci