Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Napravili su istraživanje: 'Ocat uništava bakterije bolje nego kupovni proizvodi, i jeftiniji je'

Napravili su istraživanje: 'Ocat uništava bakterije bolje nego kupovni proizvodi, i jeftiniji je'
5

Nema potreba za bacanjem novca na komercijalne proizvode za čišćenje s mirisom 'proljetnog povjetarca'. Soda i ocat čiste sve, nisu toksični, ekološki su prihvatljivi, a ne koštaju bogatstvo

VIDEO

Soda bikarbona i ocat učiniti će sve čišćim i jeftinijim bez otrovnih kemikalija. Jedini su proizvodi koji će vam ikada trebati za čišćenje gotovo svega, od kupaonice, kuhinje, podova i prozora do madraca.

Više nikada nećete bacati novac na komercijalna sredstva za čišćenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Četka za WC 01:24

Studija iz Journal of Environmental Health usporedila je nekoliko komercijalno dostupnih kućanskih proizvoda za čišćenje s nekoliko alternativnih proizvoda - limunov sok, ocat, amonijak, boraks, soda bikarbona.

Kriteriji ispitivanja, između ostalog, uključivali su smanjenje mikroba. Među sredstvima za čišćenje prednost su ostvarili komercijalna sredstva za čišćenje i ocat koji su najučinkovitije uklanjali mikrobe dok je komercijalno sredstvo za čišćenje bez dezinficijensa bilo učinkovitije u otklanjanju prljavštine.

Super trikovi s octom u domu: Miče kamenac, čisti, izbjeljuje...
Super trikovi s octom u domu: Miče kamenac, čisti, izbjeljuje...

Svi promiču korištenje alternativnih sredstava za čišćenje kućanstva zbog uvjerenje da su ekološki poželjniji od komercijalno formuliranih sredstava za čišćenje površina.

Ova alternativna sredstva za čišćenje uključuju prehrambene proizvode kao što su ocat i soda bikarbona kao i sredstva za čišćenje i pranje rublja poput boraksa ili amonijaka.

Svrha navedene studije je testiranje i usporedba učinkovitosti alternativa u uklanjanju prljavštine i smanjenju mikroba. Alternativni proizvodi bili su testirani čak i kao proizvodi s jednim sastojkom iako u stvarnoj praksi neki od njih su pomiješani zajedno - u receptima koje sami napravite.

Nekoliko je istraživača proučavalo i ulogu kontaminiranih površina u kući i širenje respiratornih i crijevnih bolesti. Prema njima, površine u domaćinstvu mogu igrati značajnu ulogu u prijenos virusa i bakterija koje uzrokuju zarazne bolesti kao što su prehlada i gripa te crijevne bolesti, stoga su ispravne metode čišćenja najveća obrana protiv njihovog širenja jer veća je vjerojatnost da ćete 'pokupiti viruse iz dodirivanja kontaminiranih površina nego od rukovanja s nekim tko je zaražen', navode stručnjaci. 

Ocat je bio učinkovitiji u smanjenje mikrobne kontaminacije od drugih alternativnih sredstava, ali je bio i najmanje učinkovit u uklanjanju prljavštine. Sva sredstva za čišćenje, uključujući vodu, mogu ukloniti onečišćenja s dovoljno poteza. Stoga bi potrošači koji žele koristiti alternativna sredstva mogli, za učinkovitije uklanjanje onečišćenja, imati malo više posla.

Donosimo pet razloga zašto su soda bikarbona i ocat najbolje rješenje:

1. Netoksični

Komercijalna sredstva za čišćenje krcata su kemikalijama koje mogu uzrokovati razne bolesti i hormonske poremećaje, a mnoge od njih proizvođači skrivaju pod riječju 'miris' na etiketi sastojka. Soda bikarbona je jednostavan kemijski spoj natrija i bikarbonata. Ima ga i u prirodi.

 

To je tako čista i bezopasna tvar da neki čak piju male količine sode kako bi smirili želučane probleme. Destilirani bijeli ocat, napravljen od fermentiranih žitarica, također je prirodan i netoksičan.

2. Čiste bolje

Soda bikarbona i ocat bezopasni su za zdravlje, a kada se kombiniraju čine djelotvoran spoj za čišćenje. Kemijska reakcija može učiniti čuda u kuhinji i kupaonici, uklanjajući masnoću, prljavštinu, plijesan, pa čak i odčepljuju odvode. Osim toga, abrazivna zrnatost sode daje dodatnu moć ribanja. 

10 trikova za korištenje sode: Čisti kuhinju, kupaonu i tepihe
10 trikova za korištenje sode: Čisti kuhinju, kupaonu i tepihe

3. Učinkovito ubijaju klice

Jedna studija pokazuje da je ocat jednako učinkovit kao nekoliko najboljih komercijalnih dezinficijensa u ubijanju bakterija. Drugo istraživanje pokazalo je da je učinkovit u ubijanju raznih virusa. Također, istraživači kažu da bi trebao uništiti i većinu drugih bakterija.

4. Jeftinije

Komercijalna sredstva za čišćenje doma s mirisom 'proljetnog povjetarca' mogu biti poprilično skupa. U međuvremenu možete kupiti vrećicu sode bikarbone i nekoliko litara destiliranog bijelog octa za puno manje novca, a koji će očistiti cijelu kuću.

7 super savjeta za uštedu: Sami napravite sredstva za čišćenje i promišljeno rasporedite novac
7 super savjeta za uštedu: Sami napravite sredstva za čišćenje i promišljeno rasporedite novac

5. Ekološki prihvatljiviji

Kemikalije u većini sredstava za čišćenje uobičajeni su zagađivači koji pridonose smogu, smanjuju kvalitetu vode za piće i otrovni su za životinje. Hlapljivi organski spojevi poput dušika, fosfora i amonijaka ne uklanjaju se u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda i doprinose velikom odumiranju vodenog svijeta, donosi Return to Now.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU EKSPERIMENTA:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Plutajuće tvornice električne energije kao spas za budućnost:  Ovo je 5 najvećih na svijetu
SVJETSKI TREND

Plutajuće tvornice električne energije kao spas za budućnost: Ovo je 5 najvećih na svijetu

Tri najveće plutajuće solarne elektrane nalaze se u Kini, a za ovu vrstu obnovljive energije odlučili su se Singapur i Tajland, ali i neke europske države. No plutajući solarni paneli mogli bi se graditi i u Hrvatskoj

Ugradbeni hladnjak troši više energije od onog standardnog
BIRAJTE ONAJ S TERMOSTATOM

Ugradbeni hladnjak troši više energije od onog standardnog

Hladnjaci s digitalnim termostatom su puno precizniji. Zato je praktičnije odabrati hladnjak koji ima termostat kako biste bili sigurni da je postavljena temperatura točna i više uštedjeli
Napravite sami deterdžent za rublje, nježan je i bolji za okoliš
SITNE KUĆNE UŠTEDE

Napravite sami deterdžent za rublje, nježan je i bolji za okoliš

U lonac stavite sapun i ulijte vode da ga prekrije te miješajte na laganoj vatri dok se sapun ne rastopi. Dodajte osam litara vode, sodu i dvadesetak kapi eteričnog ulja po izboru