Keksi se mogu ukrasiti kraljevskom glazurom, a tu je i recept za savršene medenjake kojima posebnost daje prstohvat muškatnog oraščića...
Napravite domaći fondant za ukrašavanje božićnih kolača
Dio medenjaka, ljupkih puslica, čokoladne loptice na štapićima, praline i druge slastice koje pripremate za blagdanski stol, iskoristite i kao jestive darove. Neke od njih možete iskoristiti kao ukrase za bor, a posebno će se istaknuti ‘stakleni keksi’. Umijesite tijesto za kekse, najbolje medenjake. U svaki dio smjese možete staviti i jestive boje, te prigodnim kalupima, jelki i zvona, oblikujte kekse.
Umjesto kupovnih gelova za ukrašavanje jestivih darova možete koristiti bijelu glazuru od šećera i bjelanjaka tzv. royal icing.
U sredini svakog kolačića izdubite krug. Na vrhu štapićem za ražnjić napravite rupu za provući konac. Posložite ih na lim za pečenje i na drvenoj dasci izmrvite batom tvrde staklene bombone. Usitnjene bombone stavite u unutrašnjost praznih krugova keksa i pecite ih na 180° C oko 10 minuta. Umjesto kupovnih gelova za ukrašavanje jestivih darova možete koristiti bijelu glazuru od šećera i bjelanjaka tzv. royal icing. Pjenasto umutite bjelanjak i postepeno dodajte šećer u prahu. Količina šećera u prahu ovisi o tome koju gustoću želite.
Obojite je bojama u gelu ili prahu, pa pomoću vrećica za zamrzavanje kojima ste odrezali vrh i špica za ukrašavanje nanesite na kekse. Šećernu smjesu fondant možete pripremiti od sljezovih kolačića – marshmallowa. Prelijte 250 g pjenastih kolačića sa žlicom i pol vode, otopite na pari da se može mijesiti i oblikovati rukama. Stavite 250 g šećera u prahu, pa postepeno dodajte još toliko miješajući.
Kad dobijete smjesu koju valjate u rukama kao loptu, a ne lijepi se za dlanove, dobili ste fondant. Ova smjesa priprema se i od rahat lokuma. Zgnječite 100 g, dodajte jednaku količinu šećera i mlijeka u prahu. Mijesite smjesu dodajući malo vode koja će spojiti sve sastojke. Podlogu posipajte šećerom u prahu, pa umijesite šećernu masu i obojite jestivim bojama.
Djed Mraz ili snješko
Fondant-smjesu iskoristite za izradu bijelog bora, Djeda Mraza ili snjegovića. Njome možete i prekriti cijeli muffin te ga ukrasiti glazurom od šećera i bjelanjaka. Zagrijavanjem fondanta na laganoj vatri ili pari dobit ćete glazuru koju možete preliti po muffinima. Dok je još topla, pospite šarene perlice, mrvice, zvjezdice ili bademe nasjeckane na listiće. Želite li muffin u obliku kugle za bor, razvaljajte fondant i zatim ga zamotajte. Možete ih “neuredno” preliti bijelom glazurom od fondant-smjese te po njoj posipati sitne zvjezdice ili ukrasne boriće.
Ukusni božićni medenjaci
Sastojci: 350 grama brašna, 2 jaja, 200 grama šećera, 150 grama maslaca ili margarina, 2-3 žlice meda, žličica cimeta, prašak za pecivo, limunova korica, 2 žlice ruma i prstohvat muškatnog oraščića
Priprema: U posudu stavite med i šećer te ih lagano zagrijte. Maknite s vatre, pa dodajte jaja i rum. Pjenasto umutite sve sastojke i dodajte mješavinu brašna, praška za pecivo i limunove korice. Tijesto zamijesite i ostavite da se hladi barem sat vremena. Razvaljajte ga na debljinu od centimetra i izrezujte željene oblike. Po želji možete izrezati rupice na vrhovima kroj koje možete provući ukrasnu vrpcu i kasnije ih iskoristiti kao božićne ukrase. Zagrijte pećnicu na 200°C, a lim obložite papirom za pečenje i složite kolačiće. Pecite ih od 20 do 25 minuta.
Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka