Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Naranča može izazvati karijes, kao i pranje zubi nakon jela

Naranča može izazvati karijes, kao i pranje zubi nakon jela
1

Citrusi i voćni sokovi od limuna te naranče sadrže kiselinu koja nagriza zubnu caklinu,, a pranje zubi odmah nakon toga - nimalo ne pomaže, tvrde stomatolozi

VIDEO

Na vrhu popisa neprijatelja zubi su tvrdi bomboni, ljepljivi slatkiši i voće, sportski napici, gazirani i voćni sokovi, ali i citrusi. Zajednički nazivnik svim tim namirnicama je šećer. Bez obzira na to je li rafinirani ili voćni, šećer je glavni krivac za propadanje zubi jer ga bakterije koje žive u ustima pretvaraju u kiselinu. 

Slina postaje kisela te počinje proces razgradnje kalcija u zubnoj caklini. Ako proces demineralizacije potraje dugo, oštetit će strukturu zubi te će se na njima pojaviti šupljine, pojašnjava stomatolog Walter Vogl. 

- Suprotan demineralizaciji je proces remineralizacije, pri čemu slina, bogata kalcijem i fosfatom, neutralizira kiselinu. Ako štetna hrana poremeti izmjenu tih dvaju procesa te se trajanje kisele faze produlji, slina više ne može obavljati neutralizaciju. Povećava se gubitak kalcija što vodi nastanku karijesa - upozorava dr. Vogl. I jake kiseline iz citrusa nagrizaju zubnu caklinu te izaziva nastanak karijesa, a pranje zubi nakon voćnog obroka ne pomaže. Vlasi četkice dodatno će oštetiti caklinu pa zube radije isperite vodom.

Slatkiši i sušeno voće podjednako su štetni za zube

Na mjestima na koje se zalijepe slatkiši, ali i sušeno voće, slina ne može neutralizirati kiselinu pa je gubitak kalcija veći. Zato se preporučuje da odmah nakon takvih obroka operete zube. 

Tvrdi bomboni uništavaju zubnu caklinu

Dok se rastapaju u ustima, tvrdi se mentol-bomboni obično dulje zadrže na jednome mjestu te se tu koncentrira kiselina. Dah osvježite pastilama bez šećera, savjetuje dr. Vogl.

Za zdrave zube sok se pije na slamku

Ostaci gustih, slatkih sportskih napitaka dugo se zadržavaju na površini zuba. Okidač za demineralizaciju su i gazirani te voćni sokovi. Da biste smanjili njihov štetni učinak, pijte ih na slamku koja tekućinu drži podalje od zubi te usta isperite vodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku