Obavijesti

Lifestyle

Komentari 64

Naš bajkoviti Jadran: 15 malih otoka koji fasciniraju turiste

Naš bajkoviti Jadran: 15 malih otoka koji fasciniraju turiste

Ovi otočići, od kojih je većina slabo naseljena i ne toliko posjećena, savršeni su za vožnje brodom, duge šetnje, prekrasne plaže i upoznavanje druge kulture

VIDEO

Ovi mali jadranski otoci zaista su prekrasni. Za vas smo izdvojili jedne od najpopularnijih i definitivno najsimpatičnijih po svim karakteristikama, a ako ih već niste podsjetili ovo ljeto, nemojte čekati. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Korčula je među 12 najsigurnijih za odmor 01:20

1. Lopud 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Udaljen sat vremena trajektom od Dubrovnika, Lopud je drugi svijet u usporedbi sa životom u gradu. Panoramski pogledi pružaju se na planine i duboko plavo more te elafitski arhipelag sve do kopna. Na ovom otoku nema automobila, na njemu živi 220 stanovnika, i velik je nešto manje od 5 km2. 

2. Sveti Nikola

Najsjeverniji hrvatski otok. Zamotan je u šumu borova i okružen s dva kilometra kristalno čiste obale. Otok je nenaseljen osim hotelskog resorta, izgrađenog 2015. No svatko ga može posjetiti s brodom iz Poreča. Ovdje je ronjenje odlično, delfini su učestala pojava u srpnju i kolovozu. Ovaj otok nekad je bio u privatnom vlasništvu venecijanske trgovačke obitelji koja je izgradila elegantni dvorac i restaurirala svjetionik iz 14. stoljeća. To je ujedno i hrvatski najstariji svjetionik. 

3. Veliki Brijun

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @karmelica55

Nekad su bili poznato ljetovalište jugoslavenskog predsjednika Tita. Nakon njegove smrti, arhipelag je prenamijenjen u nacionalni park. Poznato je izletište, a do njega se dolazi trajektom iz Fažane. Put traje 20-ak minuta. Na njemu nema stalnih stanovnika i ovo mjesto postaje mirna oaza jednom kad trajekti odu. Ovdje se može puno toga istraživati, uključujući otiske dinosaura, ostatke starog Rima, botanički vrt, ornitološki park, ali i golf teren s 18 rupa izgrađen prije stotinu godina. Tu je i safari park s egzotičnim životinjama koje je dobio Tito. Među njima je i slon Lanka, jedan od dva koje je dobio od Indire Gandhi

4. Susak

Do njega se vozi trosatnom vožnjom iz Rijeke. Jedinstven je jer je sav pjeskovit. Otok nema cesti, samo mekane staze. Susak dolazi od grčkog imena origano koji ovdje raste samoniklo. Na njemu živi manje od 150 ljudi. 

5. Silba

Na ovom otoku nema ni auta ni hotela, a tijekom srpnja i kolovoza, ne može se voziti ni bicikl. Na taj način lokalno stanovništvo želi sačuvati svoj mir. Ovaj otočki dragulj udaljen je sat i pol vožnje katamaranom od Zadra. Plaže su divne, kao i mjesta za kupanje i ronjenje. 

6. Kornat

Oko 89 otočića čini kornatski arhipelag, nacionalni park južno od Zadra. Prekriven je maslinama, smokvama i kaduljom. Zemlja i vode glavnog otoka Kornata jako su zaštićene. Postoji samo 9 zona za ronjenje, naplaćuje se posjet, ali svi oni koji su željni sunca, mora i tišine te pješačkih staza ovdje će neupitno uživati. 

7. Šolta 

Iako se vidi iz Splita, na ovaj otočić ne dolazi puno ljudi. Njihov gubitak. Gradić Maslinica, bivše ribarsko selo, okruženo je borovom šumom i okrunjeno utvrdom iz 18 stoljeća koju su pretvorili u luksuzni hotel. Pogled s njega je prekrasan. Ovdje će posebno uživati foodieji zbog odličnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja, grožđa, vina i meda

8. Sveti Klement

Na samo pet minuta vožnje od Hvara, smjestio se ovaj otočić, koji je davne 1906. botaničar Eugen Meneghello pretvorio u svoj tajni vrt i tu posadio ružmarin, lavandu i i ljiljane. Uskoro je otvorio i kuću za goste, što je danas komplet bungalova kojima upravljaju njegovi unuci. Uglavnom je nenaseljen od listopada do ožujka. Sveti Klement je idilično mjesto na kojemu nema auta.

9. Biševo

Južno od Visa smjestilo se Biševo veliko manje od 6 km2. Najpoznatiji je po Modroj špilji koja se može posjetiti brodićem kroz mali otvor u otoku. Idealno je špilju posjetiti ujutro kako bi uživali u maksimalnoj modrini. 

10. Proizd 

Smješten na zapadnoj strani Korčule, otok je potpuno nenaseljen, ali je idealan za izbjeći sve ljetne gužve. Do njega možete doći brodom iz Vele Luke na Korčuli. Prekrasne staze za šetnju sijeku otok.

11. Levan

U akvatoriju Medulinskog arhipelaga nalazi se i 11 nenastanjenih otoka i otočića s kristalno čistim morem i skrivenim šljunkovitim plažama idealnim za sve koji žele uživati u miru i ljepoti netaknute prirode. Jedan od njih je otočić Levan, nenastanjeni otok koji je idealan za odlazak na jednodnevni izlet, Do njega možete doći vlastitom ili unajmljenom barkom te taxi boatom.

12. Iž

Iž se nalazi između Ugljana i Dugog otoka, a od Zadra je udaljen 14 nautičkih milja. Ljepota ovog otoka je poznata zaljubljenicima u čistu, netaknutu prirodu i idealan je za sve koji žele pobjeći ‘na kraj svijeta’ i uživati u osami.

13. Sveti Grgur

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @komfort.w.glowie

Otočić Sv. Grgur smješten je između Lopara, Krka, Prvića i Golog otoka i drugi je najzeleniji otok na Jadranu. Njegove prekrasne uvale, plaže, šume i ugođaj netaknute prirode privlače brojne nautičare i izletnike. Na Sv. Grguru se nalazi i novouređeni ugostiteljski objekt, a jeleni lopatari koji turistima jedu iz ruke već su postali prava atrakcija.

14. Prvić

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by croatiaweek (@croatiaweek)

Otok Prvić, pokriven mediteranskom makijom, vinogradima i maslinicima sa slikovitim uvalama smjestio se u šibenskom arhipelagu u blizini Vodica. Ima samo dva naselja, Prvić Luka i Šepurine, u kojima živi nešto više od 400-tinjak stanovnika. Ime Prvić potječe od činjenice što je otok najbliži, odnosno prvi do kopna od kojeg je udaljen oko 1000 metara. Njegove plaže, čisto more i stare kamene kuće privlače posjetitelje i čine ga idealnom destinacijom za sve željne odmora u pravom mediteranskom okruženju.

15. Lokrum

Lokrum je otok u hrvatskom dijelu Jadranskog mora u dubrovačkom akvatoriju. Svaki posjet Lokrumu hod je ne samo kroz zadivljujuću prirodu i povijest, mističnu u puno segmenata, već i ‘ulazak’ u lokrumsku tajanstvenost, mir i spokoj. S razlogom je omiljena zelena oaza Dubrovčana i svih onih koji se tako osjećaju. Iako je od dubrovačkog starog gradskog porta, odakle isplovljava brod za Lokrum, udaljen svega desetak minuta plovidbe, kada se kroči nogom na Lokrum, pojam za vrijeme jednostavno nestane, jer na tom otoku je sve u znaku odmaranja i opuštanja.

No, uživanje u tom prirodnom i povijesnom skladu ipak je ograničeno, jer sa zadnjim brodom u večernjim satima svi posjetitelji moraju napustiti otok, dok na njemu mogu prespavati samo vatrogasci koji paze na otok i zaposlenici Javne ustanove Rezervata Lokrum.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana