Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

'Naučio sam svirati klavir bez klavira - na komadiću papira'

Jednom kada je moja majka vidjela da to nije privremeni hir, posudila je nešto novca od obitelji i uplatila mi deset lekcija. Još se sjećam prvog sata, priča ovaj genijalac iz južnog Londona

VIDEO

Andrew Garrido iz Velike Britanije toliko je silno želio naučiti svirati klavir da ga ništa nije moglo zaustaviti. Ispričao je kako je naučio svirati, iako klavir nije imao. 

Imao sam 11 godina kada sam od majke zatražio satove klavira, bilo je to 2010. godine. Bili smo u krizi zbog recesije i nedugo prije toga je dobila otkaz kao tehnološki višak. Pristojno je rekla: 'Ne'. To me nije odvratilo. Pogledao sam kolike su dimenzije tipkovnice, nacrtao sam tipke na komadu papira i zalijepio ga za svoj stol.

POSLUŠAJTE KAKO SVIRA U VIDEU:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kliknuo bih svaku notu na online tipkovnici i ponovno reproducirao na papiru - u glavi mi je ostao zvuk koji je proizvelo računalo. Nakon nekog vremena čuo sam svaku notu u svojoj glavi dok sam pritiskao tipke na papiru. Proveo sam šest mjeseci svirajući skale i akordne nizove ne dirajući pravi glasovir.

Jednom kada je moja majka vidjela da to nije privremeni hir, posudila je nešto novca od obitelji i uplatila mi deset lekcija. Još se sjećam prvog sata. Bio sam impresioniran organskim zvukom klavira, jer sam bio upoznat sa umjetnim, elektronskim zvukom. Učitelj je pokušao objasniti gdje je srednji C, ali ja sam već mogao svirati dur i mol ljestvice, i puno toga. Položio sam prvi stupanj nakon osam lekcija.

Krenuo sam u srednju školu i više si nismo mogli priuštiti satove klavira pa sam se vratio svojoj papirnatoj tipkovnici. Prošao sam treći i peti stupanj vježbajući samo na komadu papira. Za navedene ocjene očekuje se da unesete određene emocije u glazbu. Voditelj muzičke nastave u mojoj školi rekao mi je da mogu vježbati na školskom klaviru.

'Kći me je oživljavala pola sata, čak pet puta mi je stalo srce'
'Kći me je oživljavala pola sata, čak pet puta mi je stalo srce'

Budio sam se u 5.30 sati ujutro kako bih stigao na vrijeme svirati prije početka nastave. Ručak sam zaboravio i vježbao sam nakon škole sve dok me učitelj ne bi izbacio. Kod kuće bih večerao, odradio tri sata revizije, a potom mentalnu vježbu do jedan sat ujutro.

Jedne večeri, kada sam imao 13 godina, došao sam kući i mama je rekla da ima iznenađenje za mene. Očekivao sam čokoladnu naranču, ali bila je to električna tipkovnica kupljena s novcem posuđenim od prijatelja. Bilo je to prvi put da sam joj odsvirao nešto. Očekivala je nešto tipa 'blejanje ovaca', ali ja sam odsvirao komad pod nazivom 'Elegy: In Autumn'. Bila je u šoku.

Moj otac se jako protivio tome da sviram, želio je da studiram medicinu, a moje bavljenje glazbom smatrao je upropaštavanjem unosne karijere. To je samo učvrstilo moju odličnost da nastavim svirati, jer mi je klavir nudio bijeg iz nesretnog obiteljskog života.

Moja škola nije nudila glazbu A razine pa sam pronašao Purcell školu za mlade glazbenike u Hertfordshireu, ali stajala je 30.000 funti godišnje. Moj učitelj mi je otkrio da ću platiti samo 1000 funti ako se prijavim za namjenska sredstva za školovanje.

Exactly 7 years ago today, I performed for the first time in public; I played as part of Hatfeild Primary School's...

Objavljuje Andrew GarridoSubota, 1. travnja 2017.

Audicija je bila naporna. Navikao sam analizirati klavirske komade, ali ovdje sam bio suočen s punim orkestralnim partiturama. Neka od pitanja sastojala su se od procjene skladatelja ili godine kada je djelo nastalo. Bio sam shrvan. Ostali na audiciji dolazili su od svukuda, a bilo je i onih koji su imali debitantske koncerte u dobi od devet godina. Na moje čuđenje, ponuđeno mi je mjesto.

I’m very happy to say that, across my recent appearance at the Sutton Music Festival, I’ve won five gold medals, the...

Objavljuje Andrew GarridoNedjelja, 1. prosinca 2019.

U Purcellu sam proveo dvije godine radeći koliko sam mogao. Izvodio sam recitale kako bih prikupio novac i uštedio dovoljno za kupnju svojeg prvog glasovira. Rekli su mi da sam počeo svirati prekasno, inače bih dostigao razinu konzervatorija, ali nakon što sam napustio Purcell, dobio sam višu nagradu za klavir i višu nagradu za akademsku glazbu. Tada sam shvatio da ne zaostajem za drugima.

Kći ismijavala kolegicu zbog odjeće, tata joj 'održao lekciju'
Kći ismijavala kolegicu zbog odjeće, tata joj 'održao lekciju'

Sada sam u školi Guildhall u Londonu, gdje su mi ponudili stipendiju. Osjećam se ponosno - prošlo je gotovo 10 godina otkako sam nacrtao svoj klavir od papira i sada sam na jednom od vodećih svjetskih konzervatorija.

Photography: lizislesphotography.com

Objavljuje Andrew GarridoSubota, 15. prosinca 2018.

Ironija je u tome što i dalje što većinu svoje prakse radim daleko od klavira, to je ono što nazivan mentalnom praksom. Ona otključava ključna područja uma kojima se lakše svira klavir. Papirnati glasovir mi je pomogao probuditi znatiželju o tome kako glazba radi, gradeći blokove koji tvore komade. Nastojim probuditi tu istu znatiželju kod svojih učenika, prenosi The Guardian.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru