Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
181 komentara

Ne dajte se zavarati: Dobro maslinovo ulje nema ove stvari

Ekstra djevičanska maslinova ulja su na cijeni, ali istraživanja pokazuju da ih se nerijetko razvodnjava drugim uljima. Kako ne bi kupili ono što ne želite, provjerite ove stvari na etiketi

Foto: Dreamstime
181 komentara

Čisto ekstra djevičansko maslinovo ulje jako je zdravo zbog svojih antiupalnih svojstava, antioksidansa i dobrih masnoća u sebi. Ali, mora biti čisto. Prema istraživanju američkog Centra za maslinovo ulje Davis oko 69 posto uvezenih ekstra djevičanskih ulja miješana su s jeftinijim uljima. Zbog toga su "kompromitirana" i ne zadovoljavaju standarde visoke kvalitete, piše Daily Mail. 

Budući da su ekstra djevičanska maslinova ulja skupa, važno je što kupujete. Uvijek provjerite što piše u sastojcima. Čisto ekstra djevičansko maslinovo ulje ne bi smjelo sadržavati nikakav drugi sastojak osim maslinovog ulja. 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je prirodno cijeđen sok prvi put od svježih, najkvalitetnijih maslina mehaničkim postupkom (obično prešanjem). Mlado maslinovo ulje je najbogatije aromama, okusom i prirodnim antioksidansima. 

Da biste bili sigurni da je vaše ulje napravljeno od kvalitetnih maslina, kiselost ne smije prelaziti 0,5 posto. 

Ako želite provjeriti je li vaše ulje kvalitetno, stavite vrlo malu količinu u hladnjak. Ekstra djevičansko maslinovo ulje zgusne se na hladnom. Kada ga stavite u hladnjak, trebalo bi postati mutnije i zgusnuti se, a kada se ugrije, opet prijeći u tekuće stanje. 

Budući da je maslinovo ulje najkvalitetnije kada je mlado, stručnjaci preporučuju da ga se koristi maksimalno godinu dana od proizvodnje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message