Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Ne kupujte mačka u vreći: Sve opasnosti kupnje polovnog auta

Prije nego što kupite rabljeni automobil, provjerite postoji li zabilježba da se ne smije prodati. Ako postoji, tad je auto ovršen i onaj tko ga kupi može ostati bez auta

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
12 komentara

Porezna uprava masovno stavlja zabilježbe na automobile građana koji nisu platili svoja dugovanja. Mnoge od njih već su prodali na javnim dražbama. U ovakvoj situaciji oni koji kupe rabljeni automobil mogli bi zapravo “kupiti mačka u vreći”, odnosno ostati i bez vozila i bez novca. Naime, u evidenciji policije uz taj automobil može stajati zabilježba “ovrha - zabrana otuđenja” (prodaje). Inače, policija takve zabilježbe stavlja po nalogu Porezne uprave ili Fine, javnog bilježnika, suda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tada pismeno pozivaju vlasnika vozila da dođe s prometnom dozvolom u koju stave zabilježbu (u prostor gdje se pišu napomene). Međutim, ima građana koji se na takav poziv ne odazovu, pa u prometnoj dozvoli ništa ne piše. U toj situaciji kupac polovnog vozila ne može znati da postoji ovrha te s vlasnikom odlazi javnom bilježniku, potpiše kupoprodajni ugovor, plati i ode u policiju prijaviti se kao novi vlasnik. Tu slijedi šok - u policijskoj evidenciji postoji zabilježba i ne može ga prebaciti na sebe jer taj automobil u bilo koje vrijeme može završiti na javnoj dražbi. 

NIJE SAMO ZA ESTETIKU Znate li čemu služe ove crne točkice na staklu vašeg auta?

 

- Kupac neće moći izvršiti registraciju vozila na svoje ime sve dok se, na zahtjev tijela koje je zatražilo upis, zabrana ne izbriše. U tom slučaju kupcu vozila preostaje jedino da s prodavateljem pokuša riješiti nastalu situaciju - objašnjavaju u MUP-u i potvrđuju da se događa da zabrana otuđenja nije upisana u prometnu dozvolu jer se vlasnik nije javio u policiju. Zabrana može biti izbrisana ako ovršenik plati dugovanje. Ako ne plati, kupac do svog novca eventualno može doći pokretanjem tužbe ili, ako ima sreće, ovrhom mirnim putem. Zato, budite oprezni i provjerite prodavatelja. 

Foto: Njuškalo

- Potencijalnom kupcu vozila mogu se dati određeni podaci koji se nalaze u evidenciji registriranih vozila ovog ministarstva samo uz izričit pristanak vlasnika vozila, jer je riječ o njegovim osobnim podacima. Podatke daje policijska uprava/postaja u kojoj je vozilo registrirano - kažu u MUP-u i napominju da i Financijska agencija (Fina) vodi evidenciju o vozilima na kojima je upisana zabrana otuđenja. Radi se o Upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika.

PREZENTIRAJTE SE DOBRO 13 tajni za apsolutno odličan životopis: Koristite puno brojki

 

- Upisnik je javna knjiga čiji su podaci dostupni svakome. Uvid u podatke moguće je dobiti besplatno, na upisničkim mjestima i na internetu na stranici Financijske agencije - dodaju u MUP-u i upozoravaju da se znalo događati da zabilježba nije upisana u Upisnik Fine iako je upisana u evidenciju registriranih vozila, pa i tu valja biti oprezan. U MUP-u savjetuju da se pri kupnji rabljenog vozila ponajprije u policiji provjeri postoji li zabilježba.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S vlasnikom otiđite na policiju

Kad nađete polovni auto koji želite kupiti, prvo s vlasnikom otiđite u policiju u kojoj je registriran.

Provjerite ima li zabilježbu

U policiji ćete saznati postoji li zabilježba “ovrha - zabrana otuđenja”. Ako postoji, odustanite od kupnje.

I FINA vodi evidenciju

U policiji ćete saznati postoji li zabilježba “ovrha - zabrana otuđenja”. Ako postoji, odustanite od kupnje. Podatke je li automobil pod ovrhom možete dobiti i u Fini, ali oni nisu pouzdani kao policija.

Young girl with acne, with red spots on the back REAGIRAJTE NA VRIJEME Kronični stres pojačava razne kožne bolesti: Ekcem, psorijazu

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message