Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Ne kupujte mačka u vreći: Sve opasnosti kupnje polovnog auta

Ne kupujte mačka u vreći: Sve opasnosti kupnje polovnog auta
3

Prije nego što kupite rabljeni automobil, provjerite postoji li zabilježba da se ne smije prodati. Ako postoji, tad je auto ovršen i onaj tko ga kupi može ostati bez auta

VIDEO

Porezna uprava masovno stavlja zabilježbe na automobile građana koji nisu platili svoja dugovanja. Mnoge od njih već su prodali na javnim dražbama. U ovakvoj situaciji oni koji kupe rabljeni automobil mogli bi zapravo “kupiti mačka u vreći”, odnosno ostati i bez vozila i bez novca. Naime, u evidenciji policije uz taj automobil može stajati zabilježba “ovrha - zabrana otuđenja” (prodaje). Inače, policija takve zabilježbe stavlja po nalogu Porezne uprave ili Fine, javnog bilježnika, suda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:36

Tada pismeno pozivaju vlasnika vozila da dođe s prometnom dozvolom u koju stave zabilježbu (u prostor gdje se pišu napomene). Međutim, ima građana koji se na takav poziv ne odazovu, pa u prometnoj dozvoli ništa ne piše. U toj situaciji kupac polovnog vozila ne može znati da postoji ovrha te s vlasnikom odlazi javnom bilježniku, potpiše kupoprodajni ugovor, plati i ode u policiju prijaviti se kao novi vlasnik. Tu slijedi šok - u policijskoj evidenciji postoji zabilježba i ne može ga prebaciti na sebe jer taj automobil u bilo koje vrijeme može završiti na javnoj dražbi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Znate li čemu služe ove crne točkice na staklu vašeg auta?
Znate li čemu služe ove crne točkice na staklu vašeg auta?

 

- Kupac neće moći izvršiti registraciju vozila na svoje ime sve dok se, na zahtjev tijela koje je zatražilo upis, zabrana ne izbriše. U tom slučaju kupcu vozila preostaje jedino da s prodavateljem pokuša riješiti nastalu situaciju - objašnjavaju u MUP-u i potvrđuju da se događa da zabrana otuđenja nije upisana u prometnu dozvolu jer se vlasnik nije javio u policiju. Zabrana može biti izbrisana ako ovršenik plati dugovanje. Ako ne plati, kupac do svog novca eventualno može doći pokretanjem tužbe ili, ako ima sreće, ovrhom mirnim putem. Zato, budite oprezni i provjerite prodavatelja. 

- Potencijalnom kupcu vozila mogu se dati određeni podaci koji se nalaze u evidenciji registriranih vozila ovog ministarstva samo uz izričit pristanak vlasnika vozila, jer je riječ o njegovim osobnim podacima. Podatke daje policijska uprava/postaja u kojoj je vozilo registrirano - kažu u MUP-u i napominju da i Financijska agencija (Fina) vodi evidenciju o vozilima na kojima je upisana zabrana otuđenja. Radi se o Upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika.

13 tajni za apsolutno odličan životopis: Koristite puno brojki
13 tajni za apsolutno odličan životopis: Koristite puno brojki

 

- Upisnik je javna knjiga čiji su podaci dostupni svakome. Uvid u podatke moguće je dobiti besplatno, na upisničkim mjestima i na internetu na stranici Financijske agencije - dodaju u MUP-u i upozoravaju da se znalo događati da zabilježba nije upisana u Upisnik Fine iako je upisana u evidenciju registriranih vozila, pa i tu valja biti oprezan. U MUP-u savjetuju da se pri kupnji rabljenog vozila ponajprije u policiji provjeri postoji li zabilježba.

S vlasnikom otiđite na policiju

Kad nađete polovni auto koji želite kupiti, prvo s vlasnikom otiđite u policiju u kojoj je registriran.

Provjerite ima li zabilježbu

U policiji ćete saznati postoji li zabilježba “ovrha - zabrana otuđenja”. Ako postoji, odustanite od kupnje.

I FINA vodi evidenciju

U policiji ćete saznati postoji li zabilježba “ovrha - zabrana otuđenja”. Ako postoji, odustanite od kupnje. Podatke je li automobil pod ovrhom možete dobiti i u Fini, ali oni nisu pouzdani kao policija.

Kronični stres pojačava razne kožne bolesti: Ekcem, psorijazu
Kronični stres pojačava razne kožne bolesti: Ekcem, psorijazu

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru