Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ne ljutite se na djecu: Urođeno im je da ne vole zelenu hranu

Ne ljutite se na djecu: Urođeno im je da ne vole zelenu hranu

Vid je najvažniji pri izboru hrane. Crvena ima oduvijek prednost pred zelenom jer je hranjivija i ima više kalorija. Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane

Bitka oko povrća vodi se u gotovo svakom kućanstvu. Brokula djeci jednostavno ne izgleda i ne miriši privlačno kao malina. Pogotovo ako je malina gumena i šećerna. Ali ne ljutite se, nisu djeca u potpunosti kriva za svoju izbirljivost.

POGLEDAJTE VIDEO (kako uspavati bebu u trenu):

Pokretanje videa ...

Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane (meso prije graška, na primjer). Nova talijanska znanstvena studija potvrdila je onu staru “veće oči od želuca”. Kažu da je vid najvažnije osjetilo kojim se vodimo pri izboru hrane. 

- Prema nekim teorijama, naš se vidni sustav razvijao tako da s lakoćom raspozna najhranjivije bobice, voće i povrće iz džungle zelenila koje ga je okruživalo - pojasnila je Raffaella Rumiati, profesorica kognitivne neuroznanosti i koordinatorica ove studije. 

'Djeca u bogatim zemljama su pretila i imaju slabije vještine'
'Djeca u bogatim zemljama su pretila i imaju slabije vještine'

Ljudi, za razliku od životinja, primjerice pasa, ovise o vidu, ne o njuhu. A posebno smo djelotvorni u razlikovanju crvenog od zelenog. Dosad je provedeno tek nekoliko istraživanja na temu boje hrane. Autor studije, dr. Francesco Foroni, objasnio je kako nam boja govori puno o namirnicama.

- Što je sirova hrana crvenija, to je vjerojatnije da je hranjiva, dok zelena boja upućuje na to da ima malo kalorija - pojašnjava dr. Francesco Foroni. Ističe kako bi se boja mogla koristiti i u borbi protiv pretilosti jer su shvatili da se ova preferencija odnosi samo na hranu, a ne i na druge nejestive predmete.

Rujanska djeca su vrlo posebna
Rujanska djeca su vrlo posebna

Isprobajte razne načine

Važno je da djeca ipak pojedu povrće, bez obzira na genetiku. Prestanite ga skrivati - jer pronađu ga u svemu. Nađite zajedno oblik u kojem ga toleriraju. Tako brokula može biti pržena, u umaku od sira, namaz u kombinaciji s nečim što vole, u pireu od krumpira ili juhi.