Lifestyle

Komentari 0

Ne odustajem: Podrška ženama s metastatskim rakom dojke

Ne odustajem: Podrška ženama s metastatskim rakom dojke

Kampanja 'Ne odustajem', posvećena ženama s metastatskim rakom dojke, kojom će se pružiti podrška oboljelima, educirati ih i informirati o terapijskim opcijama, predstavljena je u srijedu na online panelu

Nositelji inicijative su udruge: Nismo same, SVE za NJU, Oncoput i EUROPA DONNA, a fokus kampanje je na ženama kojima su se pojavile metastaze, jer se želi dati do znanja da - zahvaljujući novim suvremenim terapijama - mogu dugo i kvalitetno živjeti.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najstrašnijih u njenom životu, kada se sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svome liječniku, ali ne postavlja nijedno, jer je u šoku - istaknuli su iz kampanje.

Svake godine u Hrvatskoj skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Prošle je godine, prema procijenjenim podacima, ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti, stoji u priopćenju.

Predsjednica udruge "Nismo same" Ivana Kalogjera rekla je kako žele educirati i informirati pacijentice o njihovom tipu karcinoma i o terapijskim opcijama koje im stoje na raspolaganju, te ih ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije.

- Namjera je podići svjesnost o tome da žene s metastatskim rakom dojke uz suvremene metode liječenja mogu imati kvalitetan život - poručila je Kalogjera.

Pročelnica Poliklinike Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Natalija Dedić Plavetić i pročelnik Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Robert Šeparović istaknuli su da se u posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali da prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području podizanja opće razine osviještenosti i bolje edukacije svih sudionika u društvu.

Stoga je važan zadatak kampanje "Ne odustajem" pomoći i članovima obitelji, ali društvu u cjelini kako bi naučili biti najboljom podrškom ženi s metastatskim rakom dojke tijekom njene borbe s bolešću. 

Na panelu su putem video-linka predstavljena i svjedočanstva žena koje vode bitku s tom bolešću.

Njihove priče, ali i stručna predavanja liječnika, te savjeti kako se nositi s dijagnozom, nuspojavama liječenja, kao i savjeti kako biti podrška su na službenoj stranici www.neodustajem.hr gdje je i snimka panela.

Najčitaniji članci