Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Nitko ne pamti ovakvu najezdu u Hrvatskoj: Ne, ovo nije asfalt, to su uginule mušice na moru!

Nitko ne pamti ovakvu najezdu u Hrvatskoj: Ne, ovo nije asfalt, to su uginule mušice na moru!

Čitatelji od Dalmacije do Zagreba poslali su nam fotografije na kojima se vidi velika količina lisnih uši, stručnjaci kažu da ne pamte ovakvu brojnost u Dalmaciji i na kontinentu

VIDEO

Lisne uši su normalna pojava u prirodi i svake godine se pojavljuju, no ove godine je i stručnjake iznenadila njihova brojnost.

POGLEDAJTE VIDEO - mušice u moru izgledaju kao blatna mrlja:

Pokretanje videa...

Brač VIDEO

- Imali smo blagu zimu, i to ne samo ovu nego i prethodnih godina. Usto, svjedočimo globalnom zatopljenju i mislim da je to razlog povećanog broja ne samo ovih, nego i drugih kukaca. Zato se svake godine susrećemo sa sve većim brojem stjenica, smrdljivih martina i drugih kukaca - objašnjava prof. Renata Bažok s Odjela za poljoprivrednu zoologiju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Prodekanica Agronomskog fakulteta Renata Bažok

Njezina kolegica dr.sc. Katja Žanić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu ističe da je, osim velikog broja jedinki, stručnjake iznenadila preuranjena aktivnost lisnih uši.

- Tu nije riječ samo o jednoj vrsti nego više njih. One legu žive mlade ličinke, a te krilate će izumrijeti čim zatopli. Potomstvo osiguravaju na način da na donjoj strani lista legu žive mlade i to su dalje kolonije beskrilnih uši koje sišu na lišću, list se deformira i jave se pjege, pa čak i medna rosa jer luče slatku tekućinu - objašnjava dr. Žanić, a prof. Bažok se nadovezuje kako lisne uši nisu opasne za ljude, ali u poljoprivredi bi mogle nanijeti štetu, osobito u proizvodnji sjemenskog krumpira i duhana.

- Problem je uzgajivačima poljoprivrednih kultura i hobistima jer će se uši naseliti na biljne domaćine i početi parazitaciju. Zato proizvođači moraju redovito pregledavati usjeve i reagirati na vrijeme da bi spriječili štetu. U klasičnoj poljoprivredi to znači da će vjerojatno posegnuti za nekim od dozvoljenih insekticida, a ono što treba upozoriti hobiste jest da ukoliko idu u suzbijanje na svojim kulturama, da to rade sa ekološki prihvatljivim i biološkim insekticidima - savjetovala je prof. Bažok.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se riješiti smrdljivih martina

Pokretanje videa...

Vrijeme je smrdljivih martina: Saznajte kako ih se riješiti iz doma i spriječiti da uopće uđu VIDEO

 - Za ljude nisu opasne, a dobra vijest je što će najezda relativno brzo prestati, možda kroz koji dan. Na grmlju smo već uočili drugu formu uši, tako da neće još dugo. Teško opstaju na visokim temperaturama, a kad lišće bilja postane tvrđe i nije više sočno i mesnato, ne mogu se više širiti - kaže dr. Žanić.

- Valja imati na umu da repelenti i druga sredstva neće pomoći u zaštiti ljudi, a s obzirom da je ovih dana kod nas kulminacija, vjerujem da nam neće još dugo dosađivati. Sljedeća nova krilata generacija dolazi tek negdje u kolovozu ili rujnu, ali teško da će biti toliko brojna. Inače ne ulaze u kuće i obitavaju vani, no nije naodmet zaštiti kućanstvo mrežama kao i kod komaraca. Ne grizu i više su na otvorenom, a šali mogu dodati da savjetujem ljudima da ne nose žute majice jer ih žuta boja privlači - zaključila je prof. Bažok.

Lisne uši ne vole miris lavande, a voluharice bježe od češnjaka
Lisne uši ne vole miris lavande, a voluharice bježe od češnjaka
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju