Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ne podnosite laktozu? Ovo su simptomi za posjetiti liječnika

Ne podnosite laktozu? Ovo su simptomi za posjetiti liječnika
1

Čak 65 posto svjetske populacije ima smanjenu mogućnost probavljanja laktoze, a to je posljedica nedostatka enzima koji je genetski uzrokovan te uzrokuje poteškoće

VIDEO

Nepodnošenje (intolerancija) laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera – laktoze. Za njegovu razgradnju na sastavne dijelove potreban je enzim laktaza koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Intolerancija nastaje kada se laktaza ne proizvodi u količinama dovoljnim za razgradnju (hipolaktazija) ili kad enzim u potpunost nedostaje (alaktazija) pa neprobavljene tvari ne mogu iz tankog crijeva prijeći u krvotok.

POGLEDAJTE VIDEO: Utjecaj prehrane na izgled

Pokretanje videa...

Prehrana za mladolik izgled 01:24

U Europi je ima od 5 do 12 posto ljudi, a češća je na jugu nego sjeveru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posljedica je pojava plinova koji uzrokuju probleme, a iako ovo stanje ne ugrožava život, može značajno smanjiti njegovu kvalitetu ako je netolerancija na glukozu nedijagnosticirana..

Prirođena intolerancija laktoze je rijetka bolest uzrokovana mutacijom u genu koji proizvodi enzim laktazu. Manifestira se jakim vodenastim proljevom, koji se javlja ubrzo nakon prvog obroka mlijeka (dojenja), piše Medical Society.

S druge strane. stečena intolerancija je znatno češća te se u Europi javlja kod od 5 do 12 posto populacije, dok je najčešća u Aziji i Africi. 

Imate li ovakvu kvrgu na ruci? To je simptom i nije bezazlena
Imate li ovakvu kvrgu na ruci? To je simptom i nije bezazlena

6 simptoma koji je otkrivaju

  • često bol i grčevi u trbuhu nakon što ste konzumirali namirnice koje sadrže laktozu
  • često nadutost i plinovi, odnosno vjetrovi
  • često mučnina
  • rijetko potreba za povraćanjem i teži proljevi 
  • Simptomi se najčešće javljaju 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu
  • Tijekom duljeg razdoblja, može doći do neadekvatne apsorpcije ugljikohidrata, ali i ostalih hranjivih tvari

 Testovi koji potvrđuju intoleranciju na laktozu

Dijagnoza za intoleranciju najčešće se donosi na temelju izdisajnog testa, mjerenja količine vodika u dahu nakon što smo konzumirali laktozu. Druga mogućnost detektiranja tog problema su krvne pretrage te endoskopija. Alergija na mlijeko utvrđuje se standardnim kožnim testovima na određene alergene.

Nije isto kao i alergija na mlijeko

Za razliku od alergije na mlijeko, koja se javlja zbog toga što imunološki sustav reagira na proteine iz mlijeka, i najčešće se javlja kod djece, osobito dojenačke dobi, te ih prati cijeli život, netolerancija na laktozu češće se javlja kod adolescenata i odraslih i često je privremena, odnosno problem se nakon određenog vremena može značajno ublažiti, pa i potpuno povući.

- Kod alergije na mlijeko jedino je rješenje da se ono potpuno izbaci iz prehrane te koriste zamjene, kao što su bademovo mlijeko ili zobeni napitak, na primjer, dok se kod netolerancije na laktozu puno može postići strpljivim testiranjem. Izbjegavati treba samo proizvode koji sadrže veću količinu laktoze, pri čemu svatko za sebe mora odrediti koji mliječni proizvodi i u kojoj količini mu smetaju - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Eliminacijska dijeta

Prije obavljanja bilo kakvih testova, najčešće se prvo provodi dvotjedna prehrana bez mlijeka i mliječnih proizvoda. Iako jednostavan, ovaj test može navesti na pogrešne zaključke, ako se ne provodi dovoljno dugo te zato što su mliječni proizvodi jako učestali u hrani koja je dostupna u supermarketima ili restoranima.

Oprez, ovo su simptomi bolesti koje liječnici najčešće ne uoče
Oprez, ovo su simptomi bolesti koje liječnici najčešće ne uoče

Test s mlijekom provodi se tako što se nakon gladovanja preko noći popije čaša bezmasnog mlijeka te nakon toga ponovno ništa ne jede i ne pije sljedećih 3 do 5 sati. U slučaju intolerancije, u tom periodu će se pojaviti simptomi. No, u ovom slučaju kod mlađe djece nije moguće isključiti da je uzrok simptoma alergija na mlijeko. 

Laktoze ima u lijekovima, umacima i kruhu

Osim u mlijeku i mliječnim proizvodima, laktoze ima u hrani koja sadrži škrob (neke vrste kruha, žitarica i krekera, tjestenina i tijesta za pizzu). Pripazite i na kupovne umake na bazi vrhnja: većina ih sadrži laktozu. Mnogi preljevi za salate sadrže malo mlijeka, što također može smetati. Problem može biti i u vrhnju za kuhanje, nekim kupovnim kremastim juhama, pudingu, sladoledu i zamrznutom jogurtu. Laktozu mogu sadržavati i neke vrste lijekova, pa liječnika upozorite da patite od netolerancije.

Obično se javlja i manjak kalcija

Ljudi koji imaju većih problema s intolerancijom na laktozu i moraju izbjegavati većinu mliječnih proizvoda, moraju paziti da kroz prehranu osiguraju eventualni manjak kalcija. Pojačajte unos zelenog lisnatog povrća, sezama, orašastih plodova i sušenog voća te svježeg sira. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje