Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Ne propušta se Jankovac, lov u Slatini, Višnjica i vlakić 'Ćiro'

Ne propušta se Jankovac, lov u Slatini, Višnjica i vlakić 'Ćiro'
17

Virovitičko-podravska lovišta jedna su od bogatijih u Europi, za odmor je idealan i ribolov na Dravi, a u Virovitici i Orahovici čekaju vas Rokovo i glazbeni festival JAM

VIDEO

Svi uživaju u ribolovu na Dravi ali i virovitičkim ribnjacima

Jedno od najpopularnijih izletišta su Virovitički ribnjaci koji obuhvaćaju devet ribnjaka te 12 jezera i močvara okruženih šumom na ukupnoj površini od 86 hektara. Na Prvom ribnjaku uređen je dječji park, prostori za odmor te stolovi te je on omiljeno odredište obiteljskog odmora, dok su ostali većinom "rezervirana" za ribiče.

Jedan od fenomena kraja je i rijeka Drava, atraktivna po bijelim pješčanim otocima, osobito u području Noskovačke Dubrave i Sopja. Drava ovdje ima jedan od posljednjih prirodnih tokova u Europi, a najpoznatije odmorište na rijeci je "Drava" kao dio regionalnog parka Mura - Drava.

Rijeka Drava obiluje gotovo svim vrstama slatkovodnih riba, a najčešće su som, šaran, štuka, smuđ, amur, kečiga, babuška, deverika i jegulja. Može se pecati uglavnom svugdje uz obale Drave. Jedno od najpopularnijih destinacija ribolovnog turizma je područje Križnice kod Pitomače. Jela spravljena od svježe ulovljene ribe poznati su slavonski specijaliteti, među kojima se ističe fiš paprikaš, šaran na rašljama te riba na šibi. 

Ipak, Drava je jako moćna rijeka koja obiluje virovima, zato se svim kupačima savjetuje veliki oprez.

Višnjica - imanje za odmor, dobru hranu i jahanje

Jedno od najljepših turističkih odredišta Slavonije je imanje Pustara Višnjica, okruženo stoljetnim perivojem lipa i kestena, stoljetnim parkom borova, javora i duda. Uz 36 soba za goste, Višnjica ima i kongresnu dvoranu.

No ono po čemu je najposebnija su konji. Ergela od 70 konja uključuje konje za jahanje, ponije za djecu ali i 20-ak najvrjednijih kobila. Na Višnjici žive i jeleni lopatari te mufloni, a uzgajaju se i ljekovito bilje te batat. Uživanje u prekrasnom okolišu i izvornoj slavonskoj kuhinji na Višnjici je obogaćeno ponudom jednodnevnih izleta u park prirode Papuk, izlete na Dravu, školom jahanja, vožnjom četverokotačima, paintballom, vožnjom biciklima, različitim radionicama i proslavama žetvenih svečanosti.

Biser Papuka Jankovac - izletište, vodopad, predivna priroda

Park šuma Jankovac s planinarskim domom dio je Parka prirode Papuk, a nekada je današnji planinarski dom bio u vlasništvu grofa Janka Jankovića, po kojemu je i dobio ime. Smatra se biserom Papuka zbog svoje ljepote, a najljepši je zbog idile potočića, izvora, slapova, šume i izletišta. Okružuju ga stoljetne bukve, a odlično je mjesto za vikend izlete, ali i vjenčanja. 

Odmah pored je "Grofova poučna staza" koja prolazi uz uz planinarski dom, jankovačka jezera i slap Skakavac. Sam grof sahranjen je u špilji iznad jezera s koje se pruža predivan pogled na dolinu i bukovu šumu. Staza je duga 2 kilometra i laganim hodom šetnja traje oko 2,5 sata. Tijekom nje, prelazi se preko drvenih mostića i stuba koje jamče najljepše poglede na ovo mjesto.

U planinarskom domu Jankovac postoji 60 ležajeva, pa svi zainteresirani mogu i prenoćiti ako požele. Samo 15 km dalje su toplice Velika, pa svi željni osvježenja u bazenu mogu ga potražiti i tamo.

Jedno od najbogatijih područja za lov

Lovi se na obroncima Bilogore, Papuka i Krndije, ali i uz tok Drave. Na ovom području postoji 35 lovačkih udruga i 32 lovišta. Najviše se lovi jelen, srnjak i vepar te niski fazani i zečevi. Ljeti se organizira lov na prepelicu. Virovitičko-podravska lovišta smatraju se jednim od najbogatijih u Europi zbog velikog broja divljih životinja, a najbrojnija je divlja svinja.

Jela od divljači popularan su specijalitet ovog kraja, a osobito se hvali odrezak od divlje svinje, srnetina s bukovačama i vrganjima na šumski način, odrezak jelena lopatara, srneći but u umaku od vina, divlji zec u vrhnju ili zec s kukuruznim žgancima. Ipak, ova jela najčešće ćete pronaći uglavnom u lovačkim domovima.

Virovitica je najživlja ljeti!

Dvorac grofova Pejačević dominira centrom grada, a uz obližnji park i šetalište omiljeno je mjesto za posjete. Blagdan sv. Roka je ujedno i dan grada Virovitice, a Rokovo se slavi od 1. do 25. kolovoza, iako je sv. Rok 16. kolovoza. Ove godine nastupaju Jelena Rozga, TBF i Dražen Zečić. 

Od 15. lipnja do 14. srpnja u gradskom parku Virovitica traje Virovitičko kazališno ljeto. Predstave su besplatne i još su na otvorenom, a posjetitelji će moći uživati u "Piru malograđana", "Komediji o loncu", "39 stepenica", "Murlin Munro", "Mudre se stvari uče iz basni", "Bog, žurim, nazovi", "Kabaret kod veselih muškaraca"... Svoje umijeće pokazat će kazališta iz cijele Hrvatske, uključujući Šibenik, Varaždin, Vinkovce i Zagreb. 

U samom centru Virovitice je i gradski bazen, a ako vam bude prevruće, slobodno se osvježite. Bazen je radnim danom otvoren od 10 do 19 sati, te ponovno od 21 do 22 sata. Isto je i vikendom, samo što se posljednji sat produžava do 23 sata.

Slatina - kulturno ljeto, mnoštvo radionica i besplatni filmovi

Sve do 2. rujna traje Slatinsko kulturno ljeto. Ljeto je otvoreno izložbom fotografije pod temom "Ljepota Slavonije u oku fotografa 2012.", a može se vidjeti u Zavičajnom muzeju Slatine. Gotovo svakodnevno organiziraju se pričaonice i kreativne radionice za djecu u Gradskoj knjižnici. Na istom mjestu i za djecu i za roditelje 7. kolovoza organizira se radionica ukrašavanja i izrade predmeta od školjki, a 14. kolovoza izrada predmeta poput cvjetova, leptira i broševa pomoću rastezljive žice i tkanine. Na Trgu sv. Josipa 15.7. nastupa ABBA - Real Tribute Band iz Zrenjanina, a 19.8. tamburaši "Stari sokak". Slatinsko ljeto zatvara Međunarodna smotra folklora, ali i 4. po redu natjecanje beba u puzaju.

Tijekom cijelog Slatinskog ljeta aktualne kino-predstave su besplatne.

Slatinski kraj poznat je po lovu i ribolovu, a svi zainteresirani pronaći će gotovo svakih stotinjak metara putokaze za lovačke domove. Jezero Javorica u Slatini odlično je za sve bicikliste i zaljubljenike u šetnju. 

Orahovica donosi puno glazbe, kupanja i dobrog razgledavanja

Na Orahovačkom jezeru od 3. do 5. kolovoza traje urbani glazbeni festival, tzv. JAM, a nastupaju Atheist Rap, Zemlja Gruva, Gužva u 16-ercu, Kawasaki 3P, Letu Štuke... Festivalska ulaznica košta 85 kuna u pretprodaji i 100 kuna na ulazu, a uključuje ulaz na festival, besplatan prijevoz od željezničkog kolodvora (Zdenci-Orahovica) do jezera te besplatan kamp na prostoru određenom za besplatno kampiranje.

Orahovica je poznata i po svom jezeru, popularnom kupalištu. Samo 1500 metara od centra i okruženo gustom šumom, odlično je mjesto za osvježenje.

No Orahovica je i ponosni vlasnik srednjovjekovne ruševine, najveće takve razvaline u ovom dijelu Hrvatske. To je "Ružica-grad", velika 8000 kvadratnih metara. Ni dan danas se ne zna tko je bio vlasnik, tko je tamo živio ni kako je uspio dovući goleme kamene blokove na brdo. Zapadno od nje je i "Stari-grad", koji svojom dužinom nadmašuje Ružicu, a ni njegova povijest do danas nije posve jasna. Ako se nađete u ovom kraju, svakako ih obiđite. 

Sjećate se "Ćire"? Upravo u orahovačkom parku stoji lokomotiva uskotračnog vlaka 80-81, Kraussove izrade iz 1939. Zadnji put, Ćiro je zahuktao 1967. i odvozio posljednju vožnju iz Orahovice. Uđete li u njega, otkrit ćete kakvu sve povijest krije. 

Slatinsko-orahovačko vinogorje

Ovaj kraj poznat je po dobrim vinima, a najviše se diči svojim Zelenim Silvancem, bijelim suhim do polusuhim vinom. Odličan je i Rajnski rizling te Sivi pinot a među odličnim vinima ističu se i Chardonnay, Sauvignon, Graševina i Frankovka. Ako ste ljubitelj, svakako se zaputite do tamošnjih vinarija i obiđite vinske podrume.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...