Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ne propustite 21. Naj, Naj, Naj festival u online izdanju

Ne propustite 21. Naj, Naj, Naj festival u online izdanju

Od petka 26. studenoga do utorka 30. studenoga na YouTube kanalu Žar ptice bit će prikazani svi naslovi osim predstave "Najljepši posao na svijetu" GK Trešnje, koju će interno pogledati članovi žirija

VIDEO

Naj naj naj festival Gradskog kazališta Žar ptice ove će se godine, u svojem 21. izdanju, u cijelosti održati online, a donosi sedam predstava hrvatskih kazališta u službenoj konkurenciji po izboru selektorice Ane Prolić koje će biti emitirane od 26. do 30. studenoga.

Kako ističe dramaturginja Prolić, ovogodišnja selekcija, osim kriterijem izvrsnosti, kao i već uspostavljenim standardima festivala, bila je vođena i ograničena vrlo praktičnim zadanostima koje je proizvela i koje proizvodi pandemija covida-19. Za ovo izdanje Naj, naj, naj festivala izabrala je domaće predstave koje bi i sama voljela gledati i koje su se po svojim kvalitetama odvojile od ostalih.

Kako izgleda život digitalnih nomada: 'Ured su nam planina ili plaža, a 'kuća' cijeli svijet'
Kako izgleda život digitalnih nomada: 'Ured su nam planina ili plaža, a 'kuća' cijeli svijet'

U izbor je tako ušla predstava "Patka, Smrt i Tulipan", nastala prema istoimenoj slikovnici njemačkog autora Wolfa Erlbrucha, u koprodukciji Vruma i HNK Varaždin, koja tematizira susret pojedinca sa smrću na iznimno poetski i najmlađoj publici prihvatljiv način. Predstava KD Pinklec "Plavo sunce na žutom nebu", podnaslovljena kao 'slikovnica u pokretu', nastala je u polju interakcije zvukova, slika, pokreta, boja, glazbe i potrebe da se poznato vidi i iskaže na novi način te pronađe nepoznato i još nedoživljeno.

Ansambl predstava GK Trešnje "Najljepši posao na svijetu", nastala prema motivima slikovnice Ivice Ivanca, kroz niz zanimljivih dramaturških i redateljskih postupaka na iznimno zabavan, duhovit i edukativan način pokazuje paradigmatski proces nastanka kazališne predstave, otkrivajući mehanizam i ljude iza zastora.

"Ratovi svjetova" Radio teatra Bajsić i prijatelja autorice i redateljice Pavlice Bajsić, "radio-predstava katastrofe s pucanjem, pjevanjem i Marsovcima" inspirirana istoimenim romanom H. G. Wellsa te njegovom adaptacijom O. Wellesa i H. Kocha, člancima iz starih zagrebačkih novina kao i dokumantarističkom građom o nastanku Radio Zagreba, na vrlo inovativan i djeci pristupačan način dočarava čaroliju radijskog medija i kazališne interakcije.

Ivana i Goran žive u kombiju od šest kvadrata: 'Ovdje radimo, živimo i putujemo. I super je!'
Ivana i Goran žive u kombiju od šest kvadrata: 'Ovdje radimo, živimo i putujemo. I super je!'

Predstava GKL-a Split "Miš u toču" u prepoznatljivom redateljskom rukopisu Ivana Plazibata donosi priču o dvoje protagonista koji pokušavaju ostvariti svoje talente i želje u vremenu kompeticije, instantnih zvijezda i brze potrošnje. "Caffe Kraljevstvo" Kazališta lutaka Zadar, autora Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca, kroz domišljato i izvođački vješto ispreplitanje pripovijedanja, dramske igre i animacije objekata tematizira odnos roditelja i djeteta u priču o princezi koja želi postati konobarica.

Monodrama "Pustolovine baruna Munchausena" domaćina festivala Žar ptice u izvedbi Marka Hergešića i režiji Aleksandra Švabića dovodi na scenu jednog od stjegonoša literarne imaginacije, impresivnog lašca baruna Munchausena.

Od petka 26. studenoga do utorka 30. studenoga na YouTube kanalu Žar ptice bit će prikazani svi naslovi osim predstave "Najljepši posao na svijetu" GK Trešnje, koju će interno pogledati članovi žirija Marija Sekelez, Željka Turčinović i Tomislav Čadež.

Svaka predstava na ovoj video platformi bit će dostupna dva sata od početka emitiranja.

Od putujućeg kazališta do 1,6 milijuna gledatelja i relevantnog mjesta na sceni

Ovogodišnji, 21. po redu Naj naj naj festival, kao i cijelu sezonu 2021./22., Gradsko kazalište Žar ptica posvećuje obilježavanju 40. obljetnice svojega djelovanja.

Žar ptica kao svoj početak navodi studeni 1981., kada je registrirano novo zagrebačko dječje kazalište Teatar Žar ptica, sa sjedištem u staroj Vlaškoj. Tomica Milanovski bio je osnivač i prvi ravnatelj putujućeg dječjeg kazališta. Iako "stvoreno ni iz čega", kako i kaže legenda o istoimenoj Žar ptici, zahvaljujući entuzijazmu vrsnih umjetnika, kazalište je došlo do svakog djeteta i u najudaljenijem mjestu u Hrvatskoj - odigravši im više od 3.800 predstava.

Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, pomaže zacjeljivanju rana i smanjenju upalnih stanja
Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, pomaže zacjeljivanju rana i smanjenju upalnih stanja

Teatar Žar ptica 1997. godine postaje Gradsko kazalište. Godine 2000. Milanovskog nasljeđuje ravnateljica Marija Sekelez, koja nastavlja graditi Žar pticu s "novim" početkom - kao novootvoreno Gradsko kazalište s vlastitom dvoranom.

Ne samo da su djecu ubrzo privukle predstave koje se prikazuju u Bijeničkoj 97 - uslijedila je i organizacija međunarodnog Naj, naj, naj festivala kao i brojna međunarodna gostovanja od Venezuele, New Yorka, Francuske, Egipta, Mongolije... te preko 80 nagrada kazalištu, od kojih i sedam Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju dječju predstavu, ističu iz Žar ptice.

Žar pticu od početaka do danas, kad ju od 2016. godine s istim žarom i novim projektima vodi Drago Utješanović, krase impresivne brojke od više od 8000 izvedenih predstava i 1.600.000 gledatelja.

"Zahvaljujući se našim gledateljima na brojnim kazališnim druženjima u Žar ptici i na brojnim gostovanjima, pozivamo ih i na - ove godine iznimno online - druženje s predstavama Naj, naj naj festivala", poručuju iz Žar ptice. (tk)

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje