Lifestyle

Komentari 18

Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, pomaže zacjeljivanju rana i smanjenju upalnih stanja

Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, pomaže zacjeljivanju rana i smanjenju upalnih stanja

Sirovi med razlikuje se od uobičajenog, prerađenog meda na kojeg smo navikli, on stiže direktno iz saća te dolazi pun korisnih tvari, poput peludi, antioksidansa i enzima

Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, u sebi sadrži cijeli spektar bogatih svojstava, od antioksidansa do protuupalnih tvari. Njegova uloga je puno važnija od one prirodnog zaslađivača, pomaže u zacjeljivanju rana i smanjenju upala. Javlja se kao popularna alternativa rafiniranim šećerima. Bogat fruktozom, slađi je od običnog šećera pa će vam samo mala količina dati slatkoću za kojom žudite.

POGLEDAJTE VIDEO:

Razliku između sirovog od običnog meda vrlo jednostavno je objasnila Amy Shapiro, dijetetičarka, to je med koji se nalazi u košnici. Uzima se ravno iz saća, cijedi se kako bi se očistio od prljavštine, voska i drugih ostataka prije nego što se ulije u posude. Za razliku od običnog, sirovi med ne prolazi kroz proces pasterizacije ili filtracije, što mu daje prepoznatljivi mutni izgled.

Proces filtracije je kod običnog meda inače zaslužan za onaj bistar, potrošaču prikladan izgled i tekuću teksturu. Također time se uklanja većina njegovih korisnih nusproizvoda poput peludi, antioksidansa i enzima. Većina zdravstvenih prednosti nalazi se u sirovom medu, kaže Shapiro. Ako neko vrijeme imate staklenku sirovog meda u smočnici, mogli biste primijetiti da se počinje skrućivati i kristalizirati. To vas ne treba plašiti jer med nema rok trajanja, a kristalizacija je sasvim normalna reakcija koja sirovinu neće učiniti ništa manje dobrom za vas, piše Real Simple.

Med i zdravlje

Glavne zdravstvene prednosti sirovog meda su njegovo antimikrobno i antibakterijsko djelovanje, što ga čini učinkovitim za liječenje rana i infekcija. Vjerojatno ste upoznati s upotrebom vodikovog peroksida na posjekotine kako biste spriječili infekciju. Kako se ispostavilo, sirovi med sadrži enzim koji prirodno proizvodi vodikov peroksid. Iako se uvijek trebate posavjetovati s liječnikom prije nego počnete koristiti med u medicinske svrhe, on može biti izvrstan prirodni dodatak kod zacjeljivanja rana.

Manuka med

Još jedna vrsta meda za koju ste možda čuli u wellness krugovima je manuka med. Iako manuka nije sirova, to je specijalizirani oblik meda koji ima neke ozbiljne potencijalne zdravstvene dobrobiti zbog svoje iznimno visoke antibakterijske aktivnosti. Shapiro, također preporučuje konzumaciju ovog specijaliziranog meda svojim klijentima, upravo zbog njegovih ljekovitih prednosti, za kojeg kaže da pomaže u svemu od ublažavanja upale grla do ublažavanja probavnih smetnji.

Sirovi med je bogat antioksidansima

U sirovom medu pronaći ćete preko 30 različitih polifenola, 22 aminokiseline i široku paletu vitamina i minerala, objašnjava Amy. Polifenoli su odgovorni za visoku razinu antioksidansa, koji pomažu vašem tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i stoga se smatra učinkovitim za cjelokupno zdravlje. Proces pasterizacije kroz koji prolazi obični med ubija ove snažne fitonutrijente. 

Pelud

Sirovi med sadrži pelud koji se bori protiv upala. To je moćna komponenta koju je teško pronaći izvan sirovog meda. Prema Shapiru, pokazalo se da se pelud bori protiv upala, poboljšava funkciju jetre i sprječava bolesti srca i moždani udar.

Med i hrana

Čak i uz sve zdravstvene prednosti koje nudi, važno ga je umjereno koristiti. Amy preporučuje ograničenje meda na 1 do 2 žličice. Razmislite o korištenju sirovog meda umjesto drugih dodanih šećera i umjesto pasteriziranog, običnog meda, ali nemojte pretjerivati. Umjerenost je i dalje ključna. Također je važno napomenuti da sirovi med može sadržavati bakteriju zvanu Clostridium botulinum, koja može biti opasna za bebe mlađe od jedne godine.

Jar full of fresh honey and honeycombs.

Osim toga, sirovi med dodaje ukusnu notu i slatkoj i slanoj hrani, kao i raznim pićima. Dodajte žličicu meda u čaj ili vodu s limunom tijekom zime kako bi ojačali imunitet, izborili se protiv suhog grla i dodali prirodnu slatkoću, preporučuje Shapiro. Također malo meda nakapajte na tost s avokadom, morskom soli i mljevenim pahuljicama crvene paprike, za ukusan međuobrok, dodaje Shapiro.

Najčitaniji članci