Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Ne trebate žuriti, pustite dijete da samo odluči koristiti tutu

Ne trebate žuriti, pustite dijete da samo odluči koristiti tutu
1

Dvije do tri godine uobičajeno su vrijeme za odvikavanje od pelena. No ako dijete i iza treće nuždu obavlja u pelenu, nagovaranje može imati i suprotan učinak

VIDEO

Kako im se dijete približava drugoj godini, većina roditelja počinje razmišljati da bi ih trebalo odviknuti od pelena i naučiti da traže tutu ili samostalno odlaze u WC. Iz iskustva pedijatra dr. Milivoja Jovančevića, odvikavanje od pelena najčešće se događa spontano.

- U pravilu dijete prvo počinje kontrolirati nevoljno ispuštanje stolice i mokraće tijekom dana, dakle danju ne nosi pelene, a dosta dugo nakon toga, negdje do školske dobi, može imati problema s kontrolom otpuštanja mokraće noću - kaže nam pedijatar Jovančević.

U drugoj godini dijete sazrijeva i može shvatti da obavljanje nužde treba biti na određenome mjestu, a ne više u pelenama. Roditelji su ponekad frustrirani što dijete ne želi “kakati u tutu” iako su mu sve objasnili, pa onda često stavljaju dijete na tutu uz mnogo objašnjavanja, no dr. Jovančević upozorava kako dijete treba pustiti da je samo počne koristiti.

- Treba asistirati, ali bez previše pričanja, angažmana i svega onog neverbalnoga što uz to ide. Neka se djeca vrlo lako odvikavaju od pelena i, primjerice, neki roditelji već u dobi djeteta od devet mjeseci prepoznaju kad će im dijete imati stolicu, postave ga na tutu i dijete to obavi. No uglavnom je to od dvije, tri godine, što su sve normale i ne treba ništa forsirati - savjetuje dr. Jovančević.

No ponekad dijete ne ide samo na WC i do pete godine.

- Ako je netko od roditelja dugo mokrio u krevet, dijete ima gotovo stopostotne šanse da će i ono dugo mokriti u krevet te tu do pete godine, ne treba intervenirati - kaže pedijatar i preporučuje da je dobro kad dijete koje se pomokrilo u krevet sudjeluje u u mijenjanju plahte, ali mu se ne smije nametati da je napravilo nešto loše.

Noćno mokrenje

Izuzetno je važno da dijete koje mokri noću u krevet ne dobije dojam da je napravilo nešto loše. Dijete, naime, nema kontrolu nad tim i ne može utjecati na mokrenje tijekom noći pa se stvari mogu i pogoršati.

Obratite pažnju

Jedino u situaciji kad je dijete prestalo mokriti noću te je prošlo više od šest mjeseci bez da se pomokrilo i opet počne mokriti noću, tada se treba javiti liječniku jer tu može biti u podlozi bolest, kaže dr. Jovančević.

Ugodnije pelene

Otkad se koriste jednokratne pelene te dijete nema osjećaj neugode i nelagode kad su pelene pune, pomaknuto je vrijeme kad dijete ostaje bez pelene. Problemi sa skidanjem su češći s prvim, tj. jedinim djetetom.

Ako traži pelenu i nakon četvrte, potražite savjet psihoterapeuta

Nije uobičajeno da djeca starija od četiri godine kakaju u pelenu. Teško je reći što je djetetu u glavi bez rada s njim. Kroz art i terapiju igrom moglo bi se doznati više. Bilo bi poželjno da roditelji dođu na savjetovanje kako bi se od njih dobile informacije o obiteljskoj dinamici te važnim obiteljskim događajima koji su mogli utjecati na dijete, kaže Ivana Grabar, prof. pedagogije i integrativni gestalt terapeut.

- S druge strane, ako dijete pokazuje normalan psihički i fizički razvoj u svim drugim područjima, i ovo će ponašanje s vremenom odbaciti te možda ne treba dizati preveliku buku. Moguće je da je ovaj oblik ponašanja zadržalo kao neku svoju potrebu da još ostane malo - pojašnjava Ivana Grabar.

Onda se javlja pitanje: Što dijete osjeća da gubi odrastanjem? I tu bi mogao biti korijen problema zbog kojeg je potrebno da i roditelji dođu na savjetovanje. Prof. Grabar preporučuje roditeljima da izaberu nekog iz registra terapeuta SPUH-a. Psiholozi i pedagozi u vrtiću su stručne osobe koje također mogu pomoći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj