Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ne znate kamo otići za vikend? Posjetite dvorac Veliki Tabor u Zagorju ili Dane gljiva u Istri

Ne znate kamo otići za vikend? Posjetite dvorac Veliki Tabor u Zagorju ili Dane gljiva u Istri

Možete se uputiti i u Park prirode Žumberak, otići u Istru na Smotru istarskih rakija, posjetiti Stari grad na Kalniku ili ostati u Zagrebu i posjetiti Dane otvorenog grada

VIDEO

Vikendom je uvijek dobra opcija pobjeći negdje od gužve, buke i gradske vreve u mirnu, spokojnu prirodu gdje možete odmoriti dušu i tijelo i napuniti baterije. Ako volite malo aktivnije provesti vikend, onda su prijedlozi u nastavku idealan izbor za vas, no ima i mirnijih lokacija za one koji vole lagodniji odmor.

1. Highlander Medvednica

Istražite veličanstvenu planinu koja se uzdiže iznad Zagreba kroz jedinstveni planinarski festival ovaj vikend. Ovaj izazov od 59 km savršen je za bijeg od gužve i vreve glavnog grada. Ruta prati transverzalu Medvednice koja je puna prirodnih dragulja poput slapa Sopot i jezerca Kraljičin Zdenac. Sudionici će proći i 500 kamenih stuba zvanih Horvatove stube i doživjeti teren nalik onome na Velebitu.

POGLEDAJTE VIDEO: Stopirala do Bore Bore i pronašla ljubav svog života

Pokretanje videa...

01:37

Prije starta morate obaviti obaveznu prijavu na lokaciji gdje ćete ujedno dobiti i hranu za prva dva dana, HIGHLANDER55 ID, karte itd. Bit će dovoljno vremena za provjeru opreme, završne pripreme i planiranje ruta prvog dana.

Top 11 ideja kamo za vikend: Od lova na tartufe u Istri do vožnje biciklom uz Dravu, jahanja...
Top 11 ideja kamo za vikend: Od lova na tartufe u Istri do vožnje biciklom uz Dravu, jahanja...

Prijave na licu mjesta otvorene su samo u petak, 28. listopada, 7.00 - 9.00 sati, na STARTU u Susedgradu. Start HIGHLANDER55 rute je na istom mjestu kao i obavezne prijave na licu mjesta. Ruta traje od 28.10. do 30.10.2022. Više informacija možete pronaći ovdje.

Sunce iznad magle privuklo građane na Sljeme

Sudionici startaju svoju Avanturu života u 2 grupe:

  • GRUPA 1: 28. listopada u 8 sati
  • GRUPA 2: 28. listopada u 9 sati

2. Kanjon Kamačnik

Za ljubitelje prirode, fotografije i prekrasnih jesenskih boja posjetite predivan kanjon Kamačnik. Ulaznica je 25 kuna, a po povratku iz šetnje, osim lijepog pogleda, imate i finu hranu. Kanjon se nalazi u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet je mjesto Vrbovsko.

Izletište i kanjon Kamačnik

Staza je nezahtjevna, prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije - u njoj će podjednako uživati djeca, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara ugodne šetnje uz rijeku Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz povremene pauze i fotografiranje. Više informacija potražite ovdje.

3. Kopački rit

Kopački rit je park prirode, smješten u kutu rijeke Dunav i pritoku Drave. Ovisno o vodostaju, vode tih dviju rijeka neprestano oblikuju i mijenjaju izgled Rita, stvarajući prekrasan mozaik jezera, kanala, poplavnih šuma i vlažnih livada.

Park prirode Kopački rit

Cijeli Rit je poznat kao stanište brojnim pticama močvaricama, populaciji običnog jelena te orla štekavca, koji je simbol Parka. Zato je ovaj park idealan za vikend-izlet s obitelji i djecom jer možete iskusiti razne atraktivne sadržaje poput plovidbe brodom, promatranje ptica ili prošetati edukativnom stazom 'Bijeli lopoč'. Više informacija potražite ovdje.

4. Psunj i najviši vrh Slavonije - Brezovo polje

Ako želite istražiti brdoviti dio Slavonije, posjetite planinu Psunj, najvišu planinu u Slavoniji te najviši vrh - Brezovo polje. Do vrha vodi nekoliko markiranih putova, a za pješačenje će vam trebati od dva i pol do pet sati, ovisno koji odaberete. Planina se proteže smjerom sjeveroistok – jugozapad, duga je oko 35 kilometara, dok poprečni smjer iznosi oko 20 kilometara.

Na području Lipika i Pakraca nalaze se 23 planinarske staze koje vijugaju po Psunju čija je silueta dobro uočljiva iz smjera Posavine i prati vas na autocesti i željezničkoj pruzi Zagreb – Slavonski Brod. Ovaj izlet idealan je za one koji žele udahnuti malo svježeg zraka i napuniti baterije u predivnom okolišu.

5. Dan otvorenog grada Zagreba

U subotu 29. studenog na četiri lokacije u središtu Zagrebu očekuju nas četiri događanja, koja će okupiti gledatelje različitih generacija, sklonih različitim estetikama, žanrovima i poetikama, ali i umjetnike različitih izvedbenih stilova s različitim kazališnim očekivanjima, inzistirajući na sukreiranju i sudjelovanju. 

Prvo događanje pod nazivom 'Zajedništvo' počinje u 12 sati, a mjesto radnje je Trg kralja Tomislava, u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića dolazi veliki zbor.  'Zagreb tak imam te rad” treća je postaja na putu “Dana otvorenog grada'. U novoj pješačkoj zoni na Staroj Vlaškoj, od 14 sati građanima će glumice, Barbara Nola i Dijana Vidušin čitati priče o starom Zagrebu ('Zagrebulje', 'Priče iz starog Zagreba' Krešimira Kovačića…). 

“Začarana šuma”, zadnje događanje u sklopu “Dana otvorenog grada”, održat će se u Park šumi Tuškanac s početkom u 15 sati. Posjetitelji šetaju Park šumom Tuškanac i tragaju za izvođačima koji su skriveni na određenim lokacijama u malim grupama. Mjesto sastajanja je drveni paviljon u Parku Vladimira Nazora, a skriveni u šumi očekuju nas poznati glumci i glumice. 

Ovo je svakako zanimljivo događanje koje vrijedi posjetiti ako ne želite odlaziti iz Zagreba, a definitivno bi moglo biti zanimljivo i djeci.

6. Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Područje Žumberka i Samoborskog gorja obuhvaća južnu stranu Žumberačke gore i cijelo Samoborsko gorje, ukupne površine 34.235 hektara. Najviši vrh je Sveta Gera na 1178 metara nadmorske visine, ujedno i najviši vrh sjeverozapadne Hrvatske.

Izletište Bio park Divlje Vode dio je parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Ovdje možete planinariti, biciklirati ili samo šetati i uživati u čistom zraku. Za one malo hrabrije tu su i dva penjališta koja se protežu duž gorja. Više informacija potražite ovdje.

7. Kalnik

Kalnik je gora smještena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, veći dio je u Varaždinskoj županiji, a manji u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ubraja se među popularnija planinarska izletišta u Hrvatskoj. Dug je 16 kilometara, a visok u prosjeku od 400 do 500 metara. Na tako malom području nalaze se čak dvije impresivne gradine, vrhovi Vranilac i Mali Kalnik i stijene poznate kao Sedam zuba. 

Izletnici i planinari izabrali Kalnik kao vikend destinaciju

Ako se odlučite na vikend izlet na Kalnik, možete se prepustiti šetnji po poučnoj stazi, otići u penjačku avanturu, naučiti nešto o burnoj povijesti ovog kraja, posjetiti Stari grad ili samo uživati u vrhunskom obroku u planinarskom domu. Više informacija saznajte ovdje.

8. Veliki Tabor

Dvorac koji svakako vrijedi posjetiti za vikend je Veliki Tabor. Naime, plemićki grad Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika profanoga graditeljstva kontinentalne Hrvatske. Svojim smještajem na vrhu Košničkog Huma, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem, a njegova arhitektura se stopila s prirodom i čini jedinstvenu sliku. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije.

Dvorac Veliki Tabor

Ovaj spomenik kulture jedan je od najprepoznatljivijih identiteta, ne samo Hrvatskog zagorja, već i Hrvatske, a sagrađen je u 15. stoljeću. Bilo da ste u dvorcu ili vani u prirodi, ovo mjesto oduševit će vas sadržajima i ljepotama kojima obiluje. Osim što možete nešto naučiti, istovremeno se možete odmoriti i uživati u krajoliku. Više informacija o samom dvorcu pročitajte ovdje.

9. Smotra istarskih rakija

Najveći broj proizvođača rakije na tradicionalan način nalazi se u sjevernoj i središnjoj Istri, a njihova remek-djela možete kušati svake godine na smotri domaćih rakija u najmanjem gradu na svijetu - Humu.

Rakije se najčešće proizvode od grožđanog dropa i u njih se dodaju aromatične i ljekovite trave ili razno voće. Najpoznatije vrste ove rakije - komovice, su ruda i biska, ali postoje i brojne druge varijante: s medom, kantarionom, višnjama, mentom, orahom...

Hum: 16. smotra doma?ih rakija

Proglašenje najboljih na ovogodišnjoj smotri popratit će i večernji koncert grupe Hladno Pivo u 21 sat. Ako ste ljubitelj rakija onda je ova manifestacija idealna za vas, a usput možete i razgledati najmanji grad na svijetu te dobiti potpuno iskustvu u jednom danu. Više informacija saznajte ovdje.

10. Dani gljiva 

Manifestacija posvećena šumskoj deliciji – gljivi, jedna od najvećih jesenskih manifestacija na području Istre. Održava se u općini Brtonigla u Istri, a posvećena je svim ljubiteljima gljiva, prirode i aktivnosti. Subota 29.10. je posvećena odlasku u šumu i takmičenja u branju gljiva, pronalasku najljepše i najveće gljive i popodnevno zajedničko druženje i glazbena animacija, a u nedjelju možete očekivati pripremu kotlića uz degustacije jela pripremljenih na bazi ovog jesenskog ploda te prigodni zabavni i glazbeni program.

17. Dani gljiva u Brtonigli

Tijekom cijelog vikenda gosti moći će posjetiti bogatu atraktivnu izložbu mnogobrojnih primjeraka gljiva, te kupovati lokalne proizvode kao što su extra-djevičansko maslinovo ulje, vino, med, gljive, kestene i mnogo drugih proizvoda. Cijeli plan i program pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije