Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Nekima je teže prestati pušiti - ne mogu vidjeti korist u tome

Ljudi čiji mozak funkcionira na način da ih motiviraju nagrade lakše prestaju pušiti, jer se fokusiraju na to, dok si drugi ne mogu ni zamisliti više novca ili bolje zdravlje

Fotolia
Foto: Fotolia
6 komentara

Koliko će netko biti uspješan u odvikavanju od cigareta može se lako predvidjeti, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta Pennsylvania. Oni su otkrili da nije ključan broj cigareta koje netko popuši na dan, niti duljina "pušačkog staža", već moždane aktivnosti, piše Daily Mail.

U studiji su proučavali magnetske rezonance mozga dobrovoljaca koji su pokušavali prestati pušiti, a osobito su se koncentrirali na dio mozga zadužen za osjećaj nagrade. Ispitanicima u dobi od 18. do 45. godina za odvikavanje su nudili i novac. Potom su snimali njihov mozak, a dva sata nakon eksperimenta ponudili su cigaretu. Onima, kojima je novčana ponuda izazvala najmanju moždanu aktivnost, prvi su "pokleknuli".

- Dok nekima nagradu predstavlja novac ili ušteda, za druge je to bolje zdravlje ili životne promjene, svako odvikavanje od ovisnosti mora biti kompenzirano s nekom nagradom. Kome ta nagrada ništa ne predstavlja, imat će najviše problema s odvikavanje - zaključio je voditelj studije dr. Stephen Wilson. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message