Lifestyle

Komentari 0

Nekoliko sekundi pauze tijekom pregovora o plaći mogu pomoći

Nekoliko sekundi pauze tijekom pregovora o plaći mogu pomoći

Ako pregovarate sa poslodavcem o svojoj plaći, kako bi dobili ono što želite trebate 'kupiti vrijeme'. Kratke stanke od najmanje tri sekunde kako bi razmislili mogu utjecati na povoljniji ishod

Šutnja je jedan od najjednostavnijih, ali najmoćnijih pregovaračkih alata, ali tradicionalno se koristi i kao taktika zastrašivanja. Novo američko istraživanje objavljeno u 'Journal of Applied Psychology' otkriva da pauze od najmanje tri sekunde tijekom pregovora mogu imati koristi za vas.

POGLEDAJTE VIDEO:

U nizu studija, u kojima su pregovori o plaćama bili simulirani u razgovoru, Jared Curhan, izvanredni profesor na fakultetu Massachusetts Institute of Technology, i njegovi kolege otkrili su da kratka stanka može olakšati pomak prema promišljenijem razmišljanju, što će zauzvrat vjerojatno dovesti do prepoznavanja zlatnih prilika.

Zašto je stanka od 3-9 sekundi šutnje tako učinkovita?

U prvom istraživanju sudionici s američkog sveučilišta nasumce su raspoređeni da budu ili kandidati za posao ili oni koji zapošljavaju.  Tijekom razgovora morali su pregovarati o pitanjima koja se odnose na plaću kandidata. Kad je tijekom pregovora nastupila tišina između tri i devet sekundi, istraživači su otkrili da će se tada najvjerojatnije dogoditi onaj trenutak za izvanredna rješenja i otkrića.

Zašto najmanje tri sekunde i ne više od devet?

- Sumnjamo, ali ne možemo dokazati, da je to dovoljno dugo da bi bilo korisno, ali ne i toliko dugo da bude neugodno -  rekao je Curhan.

Kako primijeniti ovu strategiju kod vlastitih pregovora o plaći?

Ako vas netko stavi u neugodnu poziciju tijekom pregovora, možete osjetiti pritisak da odmah odgovorite. Curhan predlaže da 'kupite vrijeme'.

- Ako se nađete u nezahvalnoj poziciji, često je bolje reći: 'Javit ću vam se za to' ili 'Morat ću razmisliti o tome'. Tako ćete sebi dati vremena i pronaći ćete puno bolji odgovor nego da ste odgovorili u žaru trenutka - dodao je.

Ako tijekom pregovora o poslu osjetite da ste zasićeni informacijama, uzmite stanku od tri do devet sekundi kako bi se prisjetili o čemu sve želite razgovarati i na što ne želite pristati, piše HuffPost.

 

Najčitaniji članci