Lifestyle

Komentari 0

Nekome smeće, njima blago: Odbačene dizajnerske komade reciklirat će i prepraviti u nove

Nekome smeće, njima blago: Odbačene dizajnerske komade reciklirat će i prepraviti u nove

Iako je pandemija usporila proizvodnju odjeće i svjetsku modnu scenu, i dalje se postavlja pitanje pretjerane kupovine modnih predmeta, a tu je i masa stvari koja uopće ne dođe do kupca

- Svaka modna kompanija na svijetu ima višak odjeće i sve to može biti reciklirano - komentirao je sakupljač vintage odjeće i vlasnik kompanije za recikliranje iz Los Angelesa, Maurizio Donadi.

Donadi ističe da se kompanijama ne isplati popravljati odjeću, već je jeftinije naprosto je baciti, a dobar dio kolekcija čak ni ne dođe do kupca, piše Vogue. Naime, dodaje da se svake godine proizvede čak 150 milijardi odjevnih predmeta.

POGLEDAJTE VIDEO: Novu odjeću treba oprati prije nošenja

Inicirao je projekt održivosti 'Atelier & Repairs' u sklopu kojega popravlja odjeću te je fokus na second hand komadima, a tu je i masa odjeće koja je nova, no nikad nije nošena.

Sada ovaj kreativac donosi novu suradnju za webshop The Real Real, koji prodaje vintage stvari.

Projekt ReCollection sastoji se od oštećene ili odjeće s greškom, koju su poslali poznati brendovi, a koje će Donadi i njegov tim 'spasiti'. Radi se o imenima kao što su Balenciaga, Stella McCartney, Dries Van Noten, A-Cold-Wall, Jacquemus, Simone Rocha, Zero + Maria Cornejo i Ulla Johnson.

- Ovi su dizajneri već napravili te odjevne predmete, toliko posla odradili, a mi ćemo ih samo srediti na delikatan način - istaknuo je Donadi.

Najčitaniji članci