Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17
Foto: Instagram/ kolaž
MICHELLE, CHRISSY, MEGHAN

Neopisiva i beskrajna tuga: Izgubile su svoje bebe i žele da se o toj boli govori puno više

Spontani pobačaji čine oko 15 posto svih trudnoća, no ipak se o njima ne govori dovoljno niti se ženama pruža adekvatna psihološka pomoć, a rane su često vrlo duboke. O svojim iskustvima progovorile su i zvijezde

Jedna od šest žena koja izgube bebu u ranim fazama trudnoće pogode dugoročne psihološke posljedice i simptomi PTSP-a, otkrivaju studije koja ukazuju da je nužno drugačije pristupiti tom problemu.

POGLEDAJTE VIDEO: Pobačaj Meghan Markle

Pokretanje videa...

Meghan Markle izgubila drugo dijete 01:15

Spontani pobačaj predstavlja psihičku traumu za ženu te izaziva strah zbog mogućeg ponavljanja. Svjetska zdravstvena organizacija definirala je spontani pobačaj kao gubitak trudnoće do 22. tjedna, odnosno veličine embrija, tj. fetusa do 500 grama.

Učestalost spontanog pobačaja otprilike je 8 do 20 posto, no učestalost je manja kod žena koje su barem jednom rodile zdravo dijete (oko 5 posto). Učestalost se smanjuje napredovanjem trudnoće, a ti se podaci odnose na trudnoće koje su klinički utvrđene, dakle potvrđene. Pretpostavlja se da je učestalost spontanih pobačaja veća u klinički neprepoznatim trudnoćama i da iznosi oko 13 do 16 posto svih trudnoća.

O tim bolnim događajima i vlastitom iskustvo progovorile su i brojne slavne ličnosti koje su ih proživjele.

Meghan Markle

Meghan Markle  je u New York Timesu napisala potresan izvještaj o svom pobačaju. Vojvotkinja od Sussexa rekla je da je osjećala oštru bol držeći sina Archieja, a zatim je pala na pod i pjevušila uspavanku kako bi oboje bili mirni.

- Znala sam, dok sam držala svoje prvorođeno dijete, da gubim svoje drugo - rekla je.

Markle je dodala: 'Izgubiti dijete znači nositi gotovo nepodnošljivu tugu, koju su iskusili mnogi, a o kojoj je malo tko govorio.'

Christina Perri

Kantautorica je 24. studenog na Instagramu napisala da je rodila mrtvorođenče nakon komplikacija u trudnoći započetih gotovo dva tjedna ranije.

Perri je također prethodno doživjela pobačaj i kaže da je bila otvorena da s njezinom borbom  'pomogne promijeniti priču i stigmu oko pobačaja, tajnosti i srama'.

Kate Beckinsale

Glumica Kate Beckinsale govorila je o vlastitom iskustvu kao načinu da podrži Chrissy Teigen.

- Prije mnogo godina izgubila sam dijete u 20. tjednu. Uspjela sam prešutjeti trudnoću i apsolutno sam se srušila iznutra i nitko to ne bi znao. Tako često dolazi do tuge, srama i šoka s ovakvim iskustvom, plus slomljeno srce jer vaše tijelo nastavlja dalje, ponaša se kao da ima dijete koje treba njegovati. Mlijeko vam dolazi, a nemate koga nahraniti - napisala je na Instagramu.

Chrissy Teigen i John Legend

John Legend i Chrissy Teigen otvorili su se zbog smrti trećeg djeteta nakon što je Teigen hospitalizirana zbog 'prekomjernog krvarenja'.

- Šokirani smo i u dubokoj boli o kojoj samo čujete, onoj boli koju nikada prije nismo osjećali. Nikad nismo uspjeli zaustaviti krvarenje i dati svojoj bebi tekućinu koja mu je bila potrebna, unatoč vrećicama i vrećama krvi transfuzije. Jednostavno nije bilo dovoljno - napisala je Teigen na Instagramu.

James Van Der Beek i Kimberly Brook

U studenom 2019. su zvijezda serije 'Dawson Creek' James Van Der Beek i supruga Kimberly Brook objavili da je ona spontano pobacila. Par je u travnju trebao dočekati svoje šesto dijete, a James je napisao da je potpuno shrvan i da je Kimberly već imala spontani, ali nikad u tako kasnoj trudnoći. Naglasili su i kako zbog spontanog pobačaja ni jedna žena ne smije osjećati sram ili odgovornost.  

Takve se stvari ponekad jednostavno događaju, napisao je glumački par. Priznali su da nisu ranije o tome htjeli govoriti jer nisu znali na kakve će reakcije naići. Sada pak žele pomoći da se ukloni besmislena stigma oko ljudi koji prolaze kroz takvo iskustvo.

Kći mi je rekla da nosim curicu i dečka prije nego sam znala da sam trudna: 'Bog joj je rekao'
Kći mi je rekla da nosim curicu i dečka prije nego sam znala da sam trudna: 'Bog joj je rekao'

Hilaria Baldwin

Hilaria Baldwin je na Instagramu objavila kako 'na temelju dosadašnjih iskustava i mišljenja liječnika misli kako njezina trenutna trudnoća nije održiva i da vjerojatno baš prolazi kroz ranu fazu spontanog pobačaja'.

- Uvijek sam bila otvorena o svojoj obitelji, kondiciji, trudnoći ... i ne želim to iskustvo čuvati u tajnosti samo zato što nije pozitivno - napisala je i objasnila kako joj je želja i da pomogne u podizanju svijesti o toj temi.

- Želim da se sa pobačaja skine stigma - napisala je tada i dodala da ne osjeća 'nikakav sram' zbog tog iskustva.

Nekoliko dana kasnije objavila je da je baš bila u bolnici i da se plod na žalost nije zadržao.

- Nadam se da se o ovoj temi priča i da se držimo zajedno i kroz lijepe i kroz izazovne trenutke u životu - poručila je Hilaria koja sa suprugom Alecom ima četvero djece.

Beyoncé

U intervjuu s Oprah 2013. godine Beyoncé je progovorila o spontanom pobačaju koji je imala prije rođenja svog prvog djeteta, Blue Ivy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Beyoncé (@beyonce)

- To je bio jedan od razloga zašto nisam objavila da sam trudna kada sam čekala Blue Ivy, jer nikad ne znate što se može dogoditi. Tada mi je bilo jako teško jer su prijatelji i obitelj znali i veselili se i slavili pa nisam htjela da mi se ponovi nešto slično - ispričala je pjevačica koja je 2017. postala mama blizancima Rumi i Sir Carteru.

Lily Allen

Pjevačica i kantautorica je u objavi na Twitteru 2015. otkrila da je pjesmu 'Something's Not Right' napisala kao sjećanje na mrtvorođenog sina.

- Prije pet godina sam primljena u bolnicu, a četiri dana kasnije rodila sam predivnog dječaka, no nažalost nije preživio. Inače nemam običaj javno govoriti o takvim stvarima, ali napisala sam tu pjesmu u njegovo sjećanje - stoji u njenoj Twitter objavi.

Allen je inače 2011. rodila svoju prvu kćerku Ethel Mary, a dvije godine kasnije i drugu, Marnie Rose.

Brooke Shields

Glumica je događaje oko gubitka trudnoće opisala u intervjuu za People 2003. godine. Otkrila je da je pobačaj imala nakon dijagnoze cervikalne displazije i pokušaja da zatrudni umjetnom oplodnjom.

- Do tada sam mislila da će biti jednostavno dobiti dijete jer mi je vrijeme i jer sam to htjela - rekla je, a kaže i kako je shvatila da postoji razlika između želje da se rodi dijete i istinske želje da se bude majka. Kasnije je Brooke postala majka dvije curice, Rowan Frances i Grier Hammond.

Mariah Carey

Pjevačica je 2010. godine za Access Hollywood ispričala o naglom prestanku prve trudnoće, dok je još bila u braku s bivšim mužem Nickom Cannonom.

- To nas je na neki način potreslo i odvelo na jako mračno mjesto - rekla je Mariah o iskustvu spontanog pobačaja i dodala kako dugo o tome nije ni mogla govoriti, a kasnije je s Cannonom dobila blizance, sina Moroccana i kćerku Monroe.

Besplatna online radionica ove subote za sve trudnice i dojilje
Besplatna online radionica ove subote za sve trudnice i dojilje

Carrie Underwood

U intervjuu za "CBS Sunday Morning" 2018. godine govorila je o svoja tri pobačaja u 2017. i 2018. godini.

Objasnila je da je imala dva pobačaja 2017. i jedan 2018., te da ne želi biti ljuta jer je blagoslov što već ima muža, dijete i život koji voli.

- Zbog pobačaja sam se približila Bogu. A ako On ne želi da opet imam dijete, moram to prihvatiti znajući da ću jednog dana shvatiti zašto - rekla je za People ranije ove godine, a početkom 2019. godine pjevačica i njen suprug Mike Fisher ipak su dočekali svoje drugo dijete, još jednog sina.

Nicole Kidman 

Prema intervjuu za Marie Claire 2007. godine, Nicole i bivši suprug Tom Cruise  dvaput su izgubili dijete prije nego su odlučili posvojiti dvoje.

- Na kraju braka sam imala pobačaj i izvanmateričnu trudnoću. Za mene je to bilo nevjerojatno traumatično - ispričala je Nicole koja danas ima troje djece.

Sharon Stone 

Za AARP je otkrila da su ona i suprug posvojili sina Roana nakon što je čak tri puta imala spontani pobačaj u drugom tromjesečju.

- Zadnje dijete koje sam izgubila sam rađala 36 sati. Dok smo još bili u bolnici, dobili smo poziv vezan za posvojenje - ispričala je glumica koja je nakon Roana posvojila još dva dječaka, Quinna i Lairda.

Sarah Jessica Parker i Matthew Broderick

Glumica i suprug Matthew Broderick su 2002. godine dobili sina Jamesa, no nakon njega više nisu uspijevali opet začeti. Odlučili su se za surogat majčinstvo i dobili blizanke Marion Lorettu Elwell i Tabithu Hodge.

- Istražili smo sve mogućnosti i surogat majčinstvo je bila najbolja opcija. Pokušavali smo proširiti obitelj godinama. Da sam mogla uspješno iznijeti trudnoću nakon rođenja sina, ne bih se odlučila na ovu opciju - bila je iskrena Sarah. 

Courtney Cox

Prije nego što je rodila kćer Coco, glumica 'Prijatelja' imala je problema s plodnošću.

- Dosta lako zatrudnim, ali teško zadržavam trudnoću - priznala je za People 2004. godine.

Gwyneth Paltrow

U intervjuu za 'The Mail on Sunday' Paltrow je prvi put progovorila o spontanom pobačaju koji je doživjela kao poraz. Opisala ga je kao 'stvarno grozno iskustvo'.

Michelle Obama

Bivša prva dama otkrila je u svojim memoarima 'Moja priča' da je koristila in vitro oplodnju (IVF) nakon što je doživjela pobačaj.

Kasnije je u intervjuu za Robin Roberts objasnila: 'Osjećala sam se izgubljeno i sama i osjećala sam se kao da nisam uspjela.'

Demi Moore

U svojim nedavnim memoarima 'Inside Out' glumica je otkrila da je doživjela pobačaj u šestom mjesecu trudnoće dok je izlazila s tadašnjim dečkom Ashtonom Kutcherom.

Njih dvoje su se kasnije vjenčali, da bi se razdvojili 2011., a razveli 2013. Čini se da Moore sama sebe krivi za pobačaj, napisavši da je tada počela piti.

 

Komentari 17
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku