Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Nepisana pravila: Ne kritiziraj njegove roditelje i radi kao tim

Nepisana pravila: Ne kritiziraj njegove roditelje i radi kao tim
1

Tajna sretnog braka krije se u otvorenosti, pa nemojte skrivati čak ni slučajne susrete s bivšim, ne kritizirajte njegove roditelje i u svemu sudjelujte podjednako

VIDEO

Nakon početne zaljubljenosti svaka veza naiđe na probleme, ali da biste iz njih izašli još jači i naučili stvarno cijeniti jedno drugo, trebate se držati 10 nepisanih pravila, savjetuju stručnjaci.

Nemojte kritizirate njegove roditelje i prijatelje

Jednako kao što ni vi ne želite da vaš partner priča loše o vašim prijateljima ili roditeljima, ne želi ni on. Iako ga ponekad naljute, nemojte ih odmah kritizirati, već budite jako oprezni. Čak i dok vam se povjerava nemojte se odmah složiti s njegovim optužbama, već suosjećajte s njim. S vremenom će se smiriti, ali vaše opake komentare zasigurno neće zaboraviti, ističe američka psihologinja dr. Leslie Beth Wish. 

Ne skrivajte čak i slučajne susrete s bivšim

Bilo da ste primili poruku na Facebooku ili ste se slučajno sreli s bivšim na ulici, nemojte to skrivati, moglo bi vam se obiti o glavu. Ako nemate što skrivati, zašto ste onda to prešutjeli? Takvo ponašanje vodi neiskrenosti i nepotrebnim tajnama zbog kojih bi vaš partner mogao posumnjati da ipak postoji neka dublja veza, objasnila je obiteljska terapeutkinja dr. Deb Castaldo sa Sveučilišta Rutgers. 

Budite tu za njega, ali to ne znači da znate što je najbolje

Svom partneru uvijek budite potpora, ponudite mu rame za plakanje, ali nemojte se ponašati pokroviteljski i praviti da znate što je najbolje za njega. Ponekad savjeti mogu djelovati kao kritika, napomenula je klinička psihologinja dr. Harriet Lerner. U vezi nije najbitnije da sve bude savršeno, već da stojite jedno kraj drugoga dok je najteže. Zato svom dragom dajte prostora dok odlučuje o njemu bitnim stvarima, baš kao što biste vi htjeli da se radi o vama. 

Radite kao tim

Kućanski poslovi jedan su od glavni razloga za bračne svađe, no umjesto da se potiho ljutite i zamjerate svom partneru, zamolite ga za pomoć. Čak i ako ste svojevoljno izabrali tu ulogu, kao što je briga o financijama, uključite svog partnera, tako će se i on osjećati kao dio tima. To će mu pomoći da shvati koliki teret nosite, objasnila je dr. Wish. 

Nemojte stalno povlačiti stare svađe

Probleme rješavajte odmah nakon što ste pojave. Nemojte se praviti da vas ne muče, što dulje šutite to će vas više stvari živcirati i još ćete više toga zamjerati partneru. Osim toga, upravo zato što niste riješili sve što vas muči, iste ćete probleme povlačiti opet iznova. No imajte na umu da se oko nekih stvari nije moguće dogovoriti, pa zato treba znati da je u redu složiti se da se ne slažete, savjetuje dr. Castaldo.  

Riješite probleme na vrijeme

To što vaš partner redovito ostavlja prljavo suđe u sudoperu ili ne spušta dasku od WC-a, ne znači da vas namjerno sabotira. Ako vam to toliko smeta, jednostavno razgovarajte i objasnite mu zašto vas to toliko muči. Ne riješite li te sitne neugodnosti sad one bi se mogle pretvoriti u veliki problem, a vi biste na kraju u svemu mogli vidjeti samo partnerove mane, a ne i vrline, dodala je dr. Wish. 

Poštujte vlastitu intimu

Iako se možda čini nevažno, društvene mreže mogu unijeti pravu pomutnju u vašu vezu zato se već na početku dogovorite što ćete objaviti, a što ne. Ako se vaš partner ne slaže da na profil stavljate zajedničke fotografije, poštujte njegovu odluku. Tako štitite svoju intimu koja je na kraju krajeva ionako rezervirana samo za vas dvoje. Isto vrijedi i za svađe, objavljivanje detalje svojih razmirica može samo biti destruktivno, istaknula je dr. Castaldo. 

Ugasite mobitele i provedite kvalitetno vrijeme s partnerom

Čuda tehnike mogu uništiti vašu vezu, pa umjesto da njima posvećujete svoju pažnju, posvetite je partneru. Provodite više vremena s njima, umjesto na kompjuteru ili mobitelu. Možete se na primjer dogovoriti da su mobiteli strogo zabranjeni tijekom ručka ili subotom navečer, kako biste nesmetano uživali u partnerovom društvu, savjetuje dr. Wish. 

Ne prijetite razvodom

Čak i u najžešćim svađama nemojte prijetiti odlaskom ili razvodom, osim što svojim prijetnjama možete povrijediti partnera toliko da on počne sumnjati u vašu vezu, prijetite li stalno, vaš će odlazak biti tek blef. U navali bijesa osjećamo kao da možemo sve što želimo, no prijetnja razvodom, iako to najvjerojatnije ne želite, može na kraju dovesti upravo do toga, raskida braka. Iz tog razloga pazite što govorite, čak i u najgorim situacijama treba zadržati hladnu glavu, objasnila je dr. Lerner. 

Sretni parovi ne dopuštaju da se netko ili nešto ispriječi između njih

I sretni parovi se svađaju jednako kao i oni nesretni, jedina razlika je ta što oni ne dopuštaju da se netko ili nešto ispriječi između njih. Zato zanemarite ideje prijatelja o tome kako oni ne bi trpjeli pastu za zube na umivaoniku i nikako nemojte dopustiti da vam hobi bude na prvom mjestu, dodala je dr. Castaldo. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj