Obavijesti

Lifestyle

Komentari 65

Nepoznato o poznatom: Deset neobičnih činjenica o Veneciji

Nepoznato o poznatom: Deset neobičnih činjenica o Veneciji
5

U 17. stoljeću maske su se smjele nositi tijekom karnevala, a sve one koji su tu odredbu prekršili čekale su rigorozne kazne, od zatvora, batinanja do Stupa srama

VIDEO

Tradicionalni karneval u Veneciji datira još od 11. stoljeća, a uz manje prekide, privlači zaljubljenike u dobru zabavu i maskiranje iz cijeloga svijeta. Ove godine od 26. siječnja pa sve do 14. veljače posjetitelji će moći nakratko sakriti svoje pravo "ja" pod raskošnim maskama. 

  • Venecija je poznata kao Grad mostova, a ukupno ih ima 417 od čega su 72 privatna. Mostovi nemaju stepenice zato što su njima sve do 16. stoljeća redovito prolazili konji. 
  • Najuža ulica u Veneciji široka je svega 53 centimetra, a nosi ime Calletta Varasico
  • Lav je jedan od najprepoznatljivijih simbola Venecije, a prema legendi anđeo se evanđelistu Marku prikazao u obliku lava i najavio mu da će ga jednog dana častiti i slaviti. 
  • Gondola je u prosjeku duga 11 metara, a teška gotovo 600 kilograma. U samom gradu ima 350 gondola. 
  • Most uzdaha izgrađen je da bi povezao stari zatvor u Duždevoj palači s novim preko rijeke. Jedan od rijetkih zatvorenika koji je uspio pobjeći bio je slavni ljubavnik Giacomo Casanova. 
  • Venecijanska tradicija nalaže da se par koji se vozi u gondoli mora poljubiti ispod svakog mosta kako bi vječno ostali zaljubljeni. 
  • Tijekom karnevala zakoni koji su zabranjivali nošenje skupe čipke bili bi obustavljeni. 
  • Svake godine Veneciju posjeti 18 milijuna turista, odnosno 50 tisuća na dan. Najveća gužva je tijekom karnevala s više od tri milijuna posjetitelja. 
  • Postoje tri vrste maski, bauta, moretta i larva. Bauta je maska koja pokriva cijelo lice, nema rupu za usta i ima puno pozlate. Može prekrivati i samo gornji dio lica do obraza, kako bi se moglo razgovarati, jesti ili piti, ali njome se i dalje prikriva identitet. Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom posjeta samostanima. Larva je uglavnom bijele boje i često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt. 
  • Vijeće desetorice 1608. godine odobrilo je nošenje maski samo tijekom karnevala. One koji su prekršili ovu odredbu čekale su strahovite kazne, od dvije godine zatvora do javnog batinanja te vezivanja uz Stup srama. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje