Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Nije svejedno: Čokoladu treba čuvati na posebnom mjestu...

Jednom kad započnete ocjenjivanje ukusa koje percipirate, počet ćete prepoznavati što vam se sviđa, a ako kušate nekoliko čokolada odjednom, možete očistiti nepce vodom od limuna ili krekerom

Foto: Dreamstime
4 komentara

Ako ste odlučili kupiti neku bolju i skuplju čokoladu, ne biste je trebali pojesti u žurbi dok čekate autobus, kaže Megan Giller, autorica knjige “Bean to Bar Chocolate” i sutkinja Međunarodnih nagrada čokolade. Ona savjetuje i kako bi trebali degustirati tu slasticu, da bismo je mogli u potpunosti cijeniti. Evo nekoliko njezinih savjeta:

POGLEDAJTE VIDEO:

  • Kušajte nekoliko različitih čokolada odjednom

Lakše je razumjeti nijanse okusa kada možete usporediti različite čokolade jednu s drugom - npr. četiri do šest redova raznih čokolada, a ako vam je to previše barem dvije odjednom. 

  • Neka se (malo) ohladi

Nikada ne čuvajte čokoladu u hladnjaku, ali ni pored radijatora ili peći. Držite ih na suhom i hladnom mjestu poput stražnjeg dijela smočnice.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Čokoladu možete čuvati i u hermetički zatvorenoj posudi kako biste je zaštitili. Prije degustacije ostavite je na sobnoj temperaturi - kod čokolade čak i nekoliko stupnjeva čini razliku.

PROTIV STARENJA KOŽE Biznis s puževima je u porastu: Sluz je jako bitna u kozmetici
  • Dobro ju proučite

Ako vidite bijele mrlje ili prašnjavi premaz za koji se bojite da je plijesan, budite sigurni da nije već je znak da je čokolada 'procvjetala' - da se emulgiranje tempiranjem razbilo, a masti ili šećeri ili oboje isplivali na površinu.

Čokoladu i dalje možete jesti, ali može biti masna (možete ju spremiti za kolače ili ju otopiti u vruću čokoladu). 

  • Obratite pažnju na boju

Čokoladama variraju nijanse boje, ovisno o sorti i podrijetlu zrna kakaa. Čokolada iz npr. Gane i Tanzanije tamnija je od one s Madagaskara koja ima crvenkastu boju. Ako imate dovoljno sreće da nabavite peruansku čokoladu poput 'Peruvian Nacional beans', osjetit ćete i nijansu javorovog sirupa.

Noble dark chocolate on a wooden table in vintage style. | Autor: Jaroslaw Pawlak Foto: Jaroslaw Pawlak

  • Pomirišite

Prije nego što zagrizete, odlomite komad i pomirišite ga. Najjača aroma je upravo na otkinutom rubu. Miriše li jarko, poput maline, ananasa ili manga? Arome su povezane s ukusima i pomažu vam da ih prepoznate čim započnete degustaciju.

Dreamstime SAVJETI NUTRICIONISTA Tjestenina može biti zdrava: Evo kako je trebate pripremiti
  • Sad kušajte

Stavite komad u usta. Ostavite da se rastopi na jeziku nekoliko sekundi kako biste ga zagrijali, a zatim žvačite nekoliko puta prije nego što pustite da se još otopi. Kako se otapa, pojavit će se različiti okusi, npr. slatke i voćne note poput kupina, suhih šljiva ili kokosa ili začinjene poput cimeta ili crnog papra.

Kušanje čokolade potpuno je subjektivno; nema ispravnog ni pogrešnog načina. Ali jednom kad započnete ocjenjivanje ukusa koje percipirate, počet ćete prepoznavati što vam se sviđa. Ako kušate nekoliko čokolada odjednom, možete očistiti nepce (vodom od limuna ili običnim krekerom) između dva griza.

Foto: Filip Brala/PIXSELL

  • Napravite popis

Odlučite koja vam se najviše sviđa, pa zapišite imena ili fotografirajte. Sljedeći put kada se suočite s mnogo skupih opcija, znat ćete za kojom čokoladom trebate posegnuti. Možda nećete naći potpunu istu, ali ako se sjećate proizvođača ili podrijetla lakše ćete odabrati nešto slično, objasnila je Giller za NY Times.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message