Lifestyle

Komentari 38

Nije to samo užitak: Blagodati vođenja ljubavi jednom tjedno

Nije to samo užitak: Blagodati vođenja ljubavi jednom tjedno

Žene koje su barem jednom tijekom tjedna imale seksualne odnose s partnerima su imale znatno duže telomere - zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek stanice

Seks nije samo zabava. Znanost kaže da pruža i nevjerojatne zdravstvene prednosti. Seks može smanjiti stres, poboljšati san, smanjiti krvni tlak i ojačati imunitet. Nova istraživanja sugeriraju da dobrim vijestima nije kraj: otkriveno je da seks najmanje jednom tjedno produljuje život.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tjedan dana su istraživači na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu pratili seksualni život preko stotinu majki koje su imale partnere. Sudionice su davale dnevne izvještaje o svojem zadovoljstvu s vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima. Istraživači su također uzeli uzorke krvi od žena i analizirali stanice tražeći pokazatelje starenja. 

Kad su znanstvenici usporedili izvješća žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan uzorak. Majke koje su barem jednom tijekom tjedna imale seksualne odnose s partnerima su imale znatno duže telomere - zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek stanice - od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri su vitalni za zdravo starenje

Tijekom vremena, telomeri se razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja. 

No njihovi rezultati sugeriraju da redoviti seks može popraviti i produljiti telomere, što znači da stanice dulje žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, piše Reader's Digest.

Čini se da duži telomeri sprječavaju te bolesti. Budući da je istraživanje napravljeno na malom uzorku ispitanika, rezultati trebaju biti potvrđeni daljnjim istraživanjima. No nema ništa loše u primjeni tih nalaza na vaš odnos.

Seks utječe i na sreću u vezi

Usporavanje starenja može biti velika prednost seksa, kao i uspostavljanje veće intimnosti s partnerom.

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, istraživanje objavljeno u magazinu Arhiv seksualnog ponašanja 2017. godine je pokazalo da ne postoji idealni broj seksualnih odnosa na tjednoj bazi. Istraživanje, na temelju podataka od 1989. do 2014. godine, je pokazalo da prosječna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje - otprilike jednom tjedno.

Iako se taj broj malo smanjio od devedesetih godina, još jedno istraživanje objavljeno u magazinu Social Psychological and Personality Science potvrđuje da je jednom tjedno doista čaroban broj seksualnih odnosa koje je parovima potreban za opću sreću u vezi.

Istraživanje je provedeno na više od 30.000 Amerikanaca, a trajalo je 40 godina te je otkrila da parovi koji su seksali više od jednom tjedno nisu bili sretniji od onih koji su se seksali samo jednom tjedno. 

- Naši rezultati sugeriraju da je važno održavati intimnu vezu s partnerom. Ali ne morate se seksati svaki dan da bi održali tu povezanost - napomenula je Amy Muise, voditeljica istraživanja. 

Seks jednom tjedno je premijerni broj za usporavanje starenja i jačanje ukupne sreće.

Najčitaniji članci