Lifestyle

Komentari 0

Nik Titanik i Skok uoči Božića donirali stripove i karikature srednjim školama u Zagorju

Nik Titanik i Skok uoči Božića donirali stripove i karikature srednjim školama u Zagorju

Nik Titanik nije samo karikaturist, već i inicijator akcija darivanja. Pokrenuo je program donacija stripova i knjiga karikatura, a u tome ga je podržao i Goran Skok, urednik knjige Ice Voljevice ‘Grga 70 godina‘

Na inicijativu karikaturista Nika Titanika, portal Ni Zagorje malo organizirao je donaciju stripova i knjiga karikatura za knjižnice zagorskih srednjih škola. U akciju organizacije donacije priključila se i Krapinsko-zagorska županija.

POGLEDAJTE VIDEO:

‘Ovo je vrijedna literatura’

Nik je inicijativu prve donacije pokrenuo prošli tjedan u Zagrebu. Priključio mu se i Goran Skok, urednik knjige Ice Voljevice ‘Grga 70 godina‘. Obojica su put donacije nastavili i prema Zagorju. Skok s ‘Grgom’, Nik sa svojim prvim stripom ‘1573.’.

Nakon zagrebačke donacije staračkim domovima, u Zagorju su 100 knjiga donirali za devet srednjih škola kojima je osnivač Županija. Domaćin je bila Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO).

– Mislim da će ih naši učenici i profesori dobro iskoristiti. Pozivam i na buduću suradnju u nekim boljim vremena kada i učenici budu u školi. Radujemo se nekoj radionici i edukaciji za učenike. Sretni smo što je naša umjetnička škola odabrana za promociju i donaciju ove vrijedne literature koja će našoj školi itekako dobro doći – zahvalila se prof. Valentina Petric Klaužer u ime Božice Šarić, ravnateljice Šudiga.

Nik traži nasljednika

Nik Titanik, pravim imenom Nikola Plečko, korijene vuče iz Zagorja, iz Donje Stubice. Rekao je kako je Seljačka buna njegova ljubav od malih nogu, pa nije neobično što se njegov strip, koji će dobiti i nastavak, bavi tom tematikom.

– ‘Grga 70 godina’ je nastavak tradicije karikature i stripa na kojoj su moja i starije generacije odrasle i bit će jako dobro da se i današnja djeca malo educiraju. Moj strip ‘1573.’ je prirodno vezan za ovaj kraj i neka bude jedna vrsta daljnjeg školovanja djece u tom likovno – stripovskom izričaju. Tko zna, ako samo jedan od njih nastavi putem kojim sam ja krenuo, ja ću biti jako sretan – rekao je Nik Titanik.

Na donaciji se u ime svih škola zahvalio Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana koji, kako je rekao, voli karikaturu. Ne smeta ga, kaže, nikakva kritika, bila ona karikaturalna ili pisana. Mišljenja je kako svi ljudi moraju znati prihvatiti kritiku kao dobronamjernu. Sretan je što su školske knjižnice obogaćene ovom literaturom.

- Nadamo se da ćete i u školi djecu potaknuti da od njih nekoliko tisuća barem jedan krene vašim stopama i da možemo svi zajedno i dalje gledati i čitati vaše karikature - rekao je Ferek Jambrek Niku Titaniku.

Ferek Jambrek: Svaka kritika je dobra

- Karikature, koliko god bile smiješne, prikazuju stvarno stanje društva i znaju biti itekako ozbiljne. Nadamo se i daljnjoj suradnji - pozvao je zamjenik župana Ferek Jambrek.

- Baš sam sretan, jako sam sretan - rekao je za Ni Zagorje malo Nik Titanik.

Zagorske srednje škole pozdravile su inicijativu, ali i pozvale Nika Titanika da, nakon što prođe epidemija i počnemo normalno živjeti, svrati u škole kako bi s učenicima odradio radionice karikature.

Najčitaniji članci