Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Nikotin iz električnih cigareta brže ulazi u krv i stvara grčeve

Nikotin iz električnih cigareta brže ulazi u krv i stvara grčeve

Tajanstvena plućna bolest proširila se kroz 15 saveznih država, a oboljelo je više od 149 ljudi koji su koristili e-cigarete. Hrvatski stručnjaci upozoravaju na opasnosi e - cigareta

VIDEO

Kašalj, teškoće s disanjem, umor koji postaje sve gori, pa čak i vrućica, bolovi u prsima, mučnina i proljev - sve su to simptomi s kojima se susrelo više od 149 Amerikanaca. Zajedničko im je jedino to da su pušili e-cigarete, a stanje u kojem su bili pojedinci su uspjeli zaliječiti nakon nekoliko tjedana, dok se drugi još bore sa simptomima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Nepoznata bolest pluća povezana s e - cigaretom nedvojbeno je uzrok smrti pacijenta u Illinoisu, ustvrdili su u petak ondašnji zdravstveni dužnosnici te traže da se korisnike uređaja što hitnije informira o zdravstvenim rizicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu kako nismo imali prijava bolesti ili smrti uzrokovanih elektroničkim cigaretama ili tzv. dimilicama i sličnim uređajima. 

Ako sad bacite cigarete tek za 15 godina će se tijelo oporaviti
Ako sad bacite cigarete tek za 15 godina će se tijelo oporaviti

- Elektronička cigareta je proizvod koji se može koristiti za konzumaciju pare koja sadrži nikotin putem usnika ili bilo kojeg sastavnog dijela toga proizvoda, uključujući uložak, spremnik i uređaj bez uloška ili spremnika. Proizvođač je odgovoran za stavljanje na tržište proizvoda ili e-tekućine u skladu sa Zakonom. U slučaju bilo kakve sumnje na kvalitetu proizvoda, proizvođač, uvoznik ili distributer mora poduzeti mjere povlačenja takvih proizvoda sa tržišta. Naime rizik postoji u samim e-tekućinama  vezano za sastav i čistoću uporabljenih sirovina, te emisiju tvari tijekom zagrijavanja, odnosno formiranja aerosola. Osim toga, postoji rizik  i u  samim uređajima koji moraju biti sigurni za uporabu i izrađeni od materijala koji tijekom uporabe ne smiju otpuštati štetne tvari. Problem nastaje  kada se ovi proizvodi koriste na način na koji nije predviđena njihova uporaba, odnosno sa ilegalnim ili vlastito priređenim sastojcima koji sadrže sastojke koji nisu dopušteni za uporabu (kanabinoidi) ili  imaju koncentraciju nikotina višoj od Zakonom propisane. Najveća dopuštena vrijednost iznosi 20 mg/ml nikotina, upozorila je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med. specijalist epidemiolog iz HZJZ-a.

Internist pulmolog u KBC Zagreb dr. Gzim Redžepi pojašnjava kako nema studija koje bi s vremenskim odmakom mogle ustanoviti rizike korištenja e - cigareta jer su one u relativno kratkoj uporabi za razliku od višestoljetne konzumacije duhana. Dodatno, ulazak nikotina kod e - cigareta u organizam je brži nego kod klasičnih cigareta, pa su nuspojave češće.

Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?
Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

- Kad čovjek prvi put zapali običnu cigaretu, može mu biti mučno i osjećat će laganu vrtoglavicu. No kad prvi put zapali e - cigaretu, zabilježili smo slučajeve grčeva, konvulzije i nesvjestice. Naime, količina nikotina kojeg pušač udahne u aerosolu je pet do deset puta veća od one u dimu cigarete. Nikotin je najstariji poznati alkaloid koji ima iznimno brzu apsorpciju u krvotok i mozak pa pušači e - cigareta mogu iskusiti sve simptome akutne intoksikacije nikotinom, pojašnjava dr. Redžepi, predsjednik zaklade Hrvatska kuća disanja. Kazao je kako novija istraživanja sugeriraju da da je i pasivna izloženost izdahnutim aerosolima iz e - cigarete potencijalno štetna kao i kod pasivnog udisanja dima obične cigarete.

- Teško je reći što je točno bilo u SAD-u jer nema konkretnih izvješća. Pojedini oboljeli su navodno koristili supstance s THC-om kojeg ima u kanabisu, pa je pitanje jesu li sami spravljali tekućine za inhalaciju i pod kojim uvjetima. Osobno sam se veselio kad se na tržištu pojavila e - cigareta jer sam to vidio kao prvi korak prema prestanku pušenja. No sad se pokazalo da je riječ o još većem zlu kojeg koriste mladi koji nikad nisu pušili obične cigarete, kazao je dr. Redžepi. Ne može nagađati o kakvoj je bolesti pluća riječ u SAD-u, a potencijalna malignost proizvoda također je vrlo neizvjesna.

Borna Filić/Pixsell

-  S obzirom na relativno nedavnu pojavu e-cigareta, dokazi o njenom utjecaju na razvoj mnogih bolesti, naročito malignih, neće biti dostupni još godinama ili čak desetljećima. Međutim, dokazi koji se temelje na procjeni kemijskih spojeva u otopinama i aerosolu iz e-cigarete  ukazuju na potencijalnu citotoksičnost nekih otopina (koncentracija i broj različitih okusa u otopini), što bi trebalo izazvati zabrinutost i oprez radi uporabe e-cigareta kod trudnica, kazala je dr. Mayer navodeći kako aerosol sadrži neke kancerogene spojeve i toksine koji se nalaze i u dimu duhana, ali u nižim vrijednostima. 

- Prosječne razine su od 1-2 reda veličine niže nego u duhanskom dimu, dok su kod nekih proizvoda utvrđene razine kancerogenih agensa kao što su formaldehid ili akrolein poput onih kod nekih konvencionalnih cigareta. Isto tako, s obzirom na adiktivnu prirodu nikotina, uporaba e-cigareta može imati štetne učinke tijekom trudnoće i doprinijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti. Iako sam nikotin nije kancerogen, čini se da je uključen u temeljne aspekte biologije malignih bolesti kao i neurodegeneracije. Mogućnosti isporuke nikotina su široke: od vrlo malih, pa sve do  količina poput onih iz konvencionalnih cigareta, što ovisi o karakteristikama samog proizvoda, kao i o načinu uporabe i koncentraciji nikotina u otopini, stoga je prisutan i rizik od predoziranja nikotinom ingestijom ili dermalnim kontaktom. Postoji dovoljno dokaza da se upozori na oprez pri uporabi kod djece i adolescenata, te trudnica i žena reproduktivne dobi, radi mogućeg utjecaja od izlaganja nikotinu na razvoj mozga kod fetusa ili adolescenata, upozorila je dr. Mayer.

Kako napokon prestat pušit? Cigarete bacite i ne osvrćite se
Kako napokon prestat pušit? Cigarete bacite i ne osvrćite se

Naši sugovornici ističu kako bi najbolje bilo jednostavno prestati pušiti i koristiti e- cigarete ili druge slične aparate. Ako pak to nije opcija, onda bi bilo poželjno makar koristiti proizvode s deklaracijom, a ne pripravke iz kućne radinosti. 

Fotolia

Pomažu kod prestanka pušenja

Nedavna studija Sveučilišta u Londonu pokazala je da su e-cigarete za odvikavanje od pušenja gotovo dvostruko učinkovitije od postojećih nikotinskih zamjenskih terapija. Prvo ispitivanje koje je testiralo učinkovitost modernih e-cigareta u pomoći pušačima da prestanu pušiti pokazalo je da 18 posto korisnika e-cigareta više nije koristilo cigarete nakon godinu dana, u usporedbi s njih 9,9 posto koji su tijekom istraživanja koristili druge nikotinske zamjenske terapije. Ne samo da su e-cigarete i učinkovitije u pomoći pušačima da prestanu pušiti, već su i nezavisni stručnjaci zaključili da su one daleko manje štetne od pušenja. Public Health England, na primjer, procjenjuje da je korištenje e-cigareta oko 95 posto manje štetno od pušenja cigareta. Izvanredno je postignuće da su više od polovice britanskih korisnika e-cigareta sada bivši pušači. Nova generacija proizvoda uključuje i ostale nikotinske proizvode koji ne uključuju izgaranje i oni su svi potencijalno manje štetna alternativa pušenju i potrošačima omogućuju veći izbor, kazao je dr. Cristopher Proctor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru