Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Niste sve odmah popili? Kako produljiti život otvorenom vinu

Niste sve odmah popili? Kako produljiti život otvorenom vinu

Postoje trenuci kada ćete htjeti popiti tek čašu ili dvije vina, a što onda s otvorenom bocom. Nemojte odmah izliti višak u sudoper, postoje načini na koje možete otvoreno vino neko vrijeme održati 'svježim'

Prvenstveno moramo znati zašto se vino uopće kvari. Sve se svodi na razinu kisika koji dolazi u kontakt sa samim vinom, kaže Christopher Hoel, sommelier i vrhunski stručnjak za vina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Vino zahtijeva osjetljivu ravnotežu izloženosti kisiku. Kisik je presudan u procesu fermentacije i može pojačati okuse i arome vina koje se jednom otvori, ali prevelika izloženost pretvorit će vaše vino u ocat, piše Realsimple.

- Stoga se gotovo svaki savjet za očuvanje vina koji ćete naći temelji na smanjenju izloženosti vina kisiku - dodao je Hoel.

Napravite čokoladnu bombu za vruću čokoladu ili toplo mlijeko
Napravite čokoladnu bombu za vruću čokoladu ili toplo mlijeko

Kako produljiti život otvorenom vinu

1. Zatvarajte bocu odmah nakon upotrebe 

Prva linija obrane vina je i najjednostavnija. Pazite da vino zatvarate odmah nakon što ste istočili dio. Možete misliti da je u redu držati vino otvorenim dok ispijate jednu čašu, ali što više ograničite pristup kisika vinu, to će ono dulje ostati dobro.

2. Držite vino uspravno

Ako držite vino u uspravnom položaju, smanjujete površinu koja može doći u dodir s kisikom i tako se usporava proces oksidacije.

3. Nabavite neke manje boce

Ukoliko niste uspjeli popiti cijelo vino do kraja, možete ga preliti u manju bocu te na taj način smanjiti količinu kisika pohranjenu s vašim vinom.

Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice
Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice

4. Držite vino na hladnom i tamnom mjestu

Kisik nije jedini neprijatelj vina, štete mu i svjetlost te visoke temperature.

- Pokušajte svoju otvorenu bocu držati na tamnom i hladnom mjestu. Hladnjak je obično dobro mjesto i u njemu vino može dugo ostati dobro. To usporava i proces oksidacije jer se molekule miču jako sporo na hladnom - rekao je Hoel i dodao da to vrijedi samo za otvorene boce, a zatvorene nije dobro čuvati u frižideru.

Oprez! Hrana koju ne bi smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici
Oprez! Hrana koju ne bi smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici

5. Uložite u sistem za očuvanje vina

Postoje dva uobičajena sistema, vakuumska pumpica, koja vadi višak zraka iz otvorene boce te tako možete dodati nekoliko dana života svom otvorenom vinu, a nešto ozbiljnija metoda je ona s plinovima, dušikom i argonom.

Metoda s plinom funkcionira tako da u otvorenu bocu nasprejate malo plina koji će tada stisnuti kisik te vam tako vino dulje održati svježim.