Lifestyle

Komentari 15

Nisu joj pasali tamponi i ulošci pa izumila gaćice za 'one dane'

Nisu joj pasali tamponi i ulošci pa izumila gaćice za 'one dane'

Zbog bolnih mjesečnica, Britanka Paige Fashoni počela je razmišljati o drugačijim opcijama i izumila gaćice različitih veličina. Ekološki su prihvatljive jer se ne bacaju

Paige Fashoni se plašila svake svoje mjesečnice jer je imala toliko jake menstrualne grčeve da nije mogla ni izaći iz kuće. 

Uvijek se brinula zbog prevelikog krvarenja i unatoč isprobavanju čitavog niza proizvoda nije mogla pronaći ništa što bi joj moglo poslužiti, pa je odlučila napraviti svoj vlastiti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sa samo 26 godina Paige je kreirala vlastito donje rublje, gaćice koje se mogu nositi umjesto tampona, uložaka ili čašica za vrijeme mjesečnice.

Pokrenula je tvrtku FLUX Undies 2017. godine, a gaćice su dostupne za kupnju na brojnim mjestima.

- Postajala sam sve više frustrirana svojim teškim krvarenjima i nisam imala pristup ni jednom alternativnom proizvodu - rekla je Paige. Dodala je da nije voljela koristiti uloške i tampone, a menstrualne čašice nisu bile učinkovite.

Paige je znala da mora postojati nešto ugodnije i bolje za okoliš i ženska tijela. Ubrzo je počela istraživati ​​što se još nalazi na tržištu i shvatila je koliko je taj problem zapravo velik.

- Dok sam istraživala, shvatila sam da postoji toliko mnogo problema oko menstruacije da većina nas toga nije ni svjesna; nedostatak lakog pristupa alternativnim proizvodima, tabu koji još uvijek postoji oko menstruacije i ogromni ekološki pritisak koji ulošci i tamponi za jednokratnu upotrebu imaju na planet - ispričala je Paige.

Veliki problem na koji je Paige i stavila fokus je ekološka održivost i plastika za jednokratnu upotrebu.

- Sanitarni predmeti za jednokratnu upotrebu mogu potrajati i do 500 godina prije nego se razgrade, a prosječan uložak koji sadrži otprilike četiri puta više plastike od jedne vrećice za jednokratnu upotrebu, godišnje ostavlja ugljični otisak od 5,3 kg u obliku CO2. - tvrdi Paige.

Zato je odlučila stvoriti alternativu tradicionalnim proizvodima koji će pomoći ženama s obilnim krvarenjima i ujedno biti bolji za okoliš.

Na gaćicama je ugrađena super upijajuća ploča zbog koje se mogu nositi i do 12 sati. Imaju sposobnost upijanja poput četiri tampona. Napravljene su pomoću četveroslojne tehnologije koja štiti i kod najjačih krvarenja. Prvi sloj je mekani gornji sloj koji uklanja vlagu održavajući intimno područje svježim i suhim. Drugi je super upijajući sloj i testiran je tako da lako može apsorbirati isto koliko i 4 tampona, a treći sloj je nepropustan, to je barijera koja sprečava curenje i mrlje, a gaćice ostaju istovremeno nosive i bez znoja.

Ove gaćice mogu se nositi kao i svo normalno donje rublje, a mogu se koristiti i za postporođajna i endometriodna krvarenja, prijelomna krvarenja i znojenje.

Peru se tako da se najprije isperu dok voda ne bude bistra, a zatim ih se pere u perilici na 30 do 40 stupnjeva. Paige kaže da nisu potrebni ni omekšivači ni izbjeljivači. Najbolje ih je sušiti na zraku, a u perilici nije preporučljivo. 

Budući da su korisnice zabrinute zbog higijenskih razloga, Paige ističe da su u zaštitnu ploču ugradili antimikrobna i antibakterijska svojstva zbog načina na koji se krv blokira i sprječava daljnji rast mikroba, tako da se u svakom trenutku nošenja ovih gaćica osjećate svježe.

- Svima koji bi mogli biti skeptični u isprobavanju ovog novog proizvoda kao što je FLUX rekla bih da samo probaju. Uvijek preporučujemo kupcima da ih isprobaju kod kuće kako bi ublažili bilo kakvu tjeskobu kod isprobavanja novog proizvoda i navikli se na osjećaj da nosite samo donje rublje za vrijeme mjesečnice - savjetuje Paige.

Također, ova poduzetnica tvrdi da se nošenje ovih gaćica ponekad može učiniti čudnim, pogotovo kada ih isprobate prvi put, ali nakon toga zadivit ćete se kako zapravo dobro djeluju.

U svibnju je sa svojim izumom osvojila nagradu Shell LiveWIRE Smarter Future za inovativnost i pozitivan utjecaj koji ovaj proizvod ima.

- Razumijemo da trenutne opcije za ekološko prihvatljive proizvode često mogu imati visoke cijene i nejasnoće oko učinkovitosti i primjene, ali oduševljeni smo što smo prvi britanski trgovac koji je ponudio takvu širinu proizvoda; nadamo se da će se zbog novih mogućnosti žene osjećati samopouzdanijima u odabiru onoga što im bolje odgovara, a ne košta previše - rekla je Victoria James, dobavljač FLUX gaćica, piše Mirror.

 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci