Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Nisu sva djeca ista pa i odgojni stil ovisi o njihovoj osobnosti

Nisu sva djeca ista pa i odgojni stil ovisi o njihovoj osobnosti
1

Kao što čovjek ima svoj JMBG ili otisak prsta, tako se i osobnosti djeteta razlikuju. Roditeljski postupci trebali bi ovisiti o tome kakvo je dijete pred nama

VIDEO

Djeca moraju slušati starije, ne smiju odgovarati odraslima, moraju jesti povrće i biti u krevetu u sedam, samo su neke od pouka kakve ste možda i sami čuli o odgoju od svojih baka. Iz svega što stari ljudi danas govore čini se da su djeca nekad bila poslušnija ili su možda odrasli bili manje koncentrirani na njih pa su svima pristupali jednako, ne obazirući se na to što će isti postupak djeca različito doživjeti jer što odgovara jednom ne mora i drugome. Možda je to i bilo donekle dobro, ali danas kad govorimo o različitim odgojnim stilovima znamo da odgoj nije više tako jednoličan. 

Količina ljubavi koju majka pokazuje prema dječacima povezana je s njihovim niskim ili višim samopoštovanjem

U prilog tome govore i rezultati istraživanja koje su znanstvenici proveli na jeruzalemskom sveučilištu. Iako je riječ o izraelskom društvu, stručnjaci su zaključili da je slično i u drugim razvijenim zemljama. Znanstvenici uključeni u projekt zaključili su da je barem 20 posto načina na koji se djeca danas odgajaju ne rezultat roditeljskog djelovanja nego djetetove osobnosti. Različitost djetetova temperamenta i osobnosti  toliko je  važna da su stručnjaci zaključili da djeca danas više nego ikada utječu na to kako će se odgajati, a da roditelji često i nisu svjesni da ne drže konce u rukama. 

Znanstvenici koji su provodili istraživanje, koje je objavljeno u Personality and Social Psychology Reviewu,  složili su se da je danas na roditeljima velik pritisak da odgoje dijete koje će biti izvrsno u svemu  - od društvenih do akademskih vještina. Stručnjaci su proveli 32 odvojena istraživanja s više od 14.000 blizanaca kako bi otkrili kako isti roditelji discipliniraju i odgajaju različitu djecu.  Naravno da je na prvi pogled bilo uočljivo da su prema ekstrovertiranoj djeci i onoj koja rade “sve prema definiciji” roditelji bili blaži nego prema onima koji su pokazivali neke oblike asocijalnog ponašanja. Pokazalo se da je količina ljubavi koju majka pokazuje prema dječacima povezana s njihovim niskim ili višim samopoštovanjem. 

Što je dijete veće više utječe na svoj odgoj tako da se danas, zaključuju u istraživanju, ne može govoriti da samo roditelji odgajaju, nego da je odgoj proces kojem pridonose sve uključene strane.  - Svako je dijete specifično s obzirom na temperament i druge nasljedne osobine.  Kao što čovjek ima svoj JMBG ili otisak prsta, tako se i osobnosti djeteta razlikuju. Naravno neka su djeca slična po tim karakteristikama, neka potpuno različita. 

U skladu s tim, ono što pali kod jednog, može biti kontraproduktivno kod nekog drugog djeteta. Nema mjesta generalizacijama. Naši postupci trebali bi ovisiti o tome kakvo je dijete pred nama - pojasnila nam je psihologinja Jelena Vrsaljko, članica psihološkog tima Proventus. Roditelj se tako mora potruditi i upoznati svoje dijete kako bi mu pružio što više onoga što mu treba. Naime, neko će dijete trebati strogi dnevni ritam, pravilno izmjenjivanje obroka, spavanja i igranja. Druga će se djece pak svim silama odupirati takvom dnevnom poretku. Kasnije će roditelji također primijetiti da im djeca različito reagiraju na kazne za prelazak dopuštenih granica. Neki će se brzo povući natrag drugi će nakon kazne još prkosnije pokušavati provesti baš svoje.  Ali roditelj mora naći formulu.

Odgojne postupke treba prilagoditi temperamentu djeteta

Svako je dijete specifično s obzirom na temperament i druge nasljedne osobine.  Kao što čovjek ima svoj jedinstveni matični broj građana ili otisak prsta, tako se i osobnosti djeteta razlikuju i treba ih uzeti u obzir.  U odgoju nema mjesta za generalizacije.

I djeca utječu na to kako će ih roditelji odgajati

Različitost djetetova temperamenta i osobnosti  toliko je važna da su stručnjaci zaključili da djeca danas više nego ikad utječu na to kako će se odgajati, a da roditelji često i nisu svjesni da ne drže baš sve konce u svojim rukama. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje