Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Nove spoznaje: Upale bi mogle biti glavni okidač za autizam

Istraživači su proučavali mozgove osmero djece s autizmom i osmero bez te su saznali da je mozak autistične djece imao veliki broj proteina IL-18, koji je okidač za upale

Foto: 123RF
0 komentara

U mozgovima djece s autizmom pronašli su visoke razine proteina IL-18 u dijelu mozga odgovornim za pamćenje i pozornost. Tim istraživača sa Sveučilišta Tufts iz Bostona u Massachusettsu stoga tvrdi da je moguće kako će lijekovi koji potiču antiupalne proteine mogli jednog dana biti uspješan tretman protiv autizma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Poremećaji iz spektra autizma odnose se upravo na poremećaje u komunikaciji i ponašanju te u njih ubrajamo stanja poput autizma i Aspergerovog sindroma, a simptomi mogu biti blagi ili teški.

Djeci se dijagnoza uobičajeno postavlja oko druge godine kada se primijeti da ne uspostavljaju kontakt očima, ne odgovaraju na svoje ime i ponavljaju iste pokrete. Dječaci imaju četiri puta veći rizik od djevojčica da će imati poremećaj iz spektra autizma. 

IZ ISKUSTVA 'Smrt seksa: O njemu se stalno priča, a parovi žive kao cimeri'

Istraživači su proučavali 16 mozgova preminule djece, od kojih je pola imalo poremećaj iz spektra autizma, a pola nije. Sva djeca su bili bijelci i imali su između tri i 14 godina. Rezultati su pokazali visoke razine proteina IL-18, poznatog okidača upala kod djece s autizmom i to pogotovo u dijelovima mozga odgovornima za strah, pamćenje i pozornost. Osim tog proteina, pronašli su i povišene razine proteina IL-37, koji djeluje protuupalno. Zbog toga su skloni vjerovati kako bi lijekovi koji potiču protein IL-37 mogli biti terapija kojom bi se smanjila razina proteina IL-18 u mozgu.

PUNA KUĆA Obitelj Petković ima 11 djece: 'Proslavili smo 95 rođendana'

- Poremećaji iz spektra autizma nemaju efektan tretman, a sve više dokaza govori u prilog tome da djeca s takvim poremećajem u mozgu imaju neki upalni proces i disfunkciju imunosnog sustava. Rezultati studije ističu važnu ulogu proteina IL-37 u suzbijanju upale te daju naslutiti kako bi poticanje tog proteina mogao biti tretman za poremećaje iz spektra autizma - rekli su autori studije.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message