Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Novi hit na Adventu u Zagrebu su frap i knedle sa šljivovicom

Ekipa s Fuliranja ove je godine inspirirana tortiljama, pa ih tako prže ili u njih umataju grah i kobasice. Za sladokusce tu su germknedle na štapiću, fritule s keksom, vrući kokteli...

Foto: Pixsell

Advent u Zagrebu vratio se s još slasnijom gastro ponudom. Kućica je sve više, ekipa je sve kreativnija, pa tako na Fuliranju na Strossmayerovom trgu ove godine možete uživati u brojnim novitetima. Knedle sa šljivama već su klasik, no u kućici zagrebačkog restorana Time nude ih sa – šljivovicom.

Split: U sklopu Gastro adventa župan i novinari upalili prvu adventsku svijeću DELICIJE SPLITA Splitski Gastroadvent u znaku je slasnih delicija sa češnjakom

- Radi se o knedlama punjenima šljivama, ali one se glaziraju šljivovicom. Tako da se ne osjeti jačina alkohola – otkriva nam chef Marko Alilović. Objašnjava da se tijesto radi od krumpira i svježeg sira, a začine ga vanilijom i cimetom.

Otvorenje Adventa u Zagrebu SVIĐA IM SE I KATEDRALA Suveniri, kesteni, vino...: CNN je nahvalio Advent u Zagrebu

- Za punjenje koristimo šećer, smeđi šećer, šljivovicu i šljive. To iskuhavamo i na kraju dodamo još pekmez od šljiva. Smjesa se hladi, od toga radimo kuglice, smrzavamo ih, šokiramo u šokeru pa tek onda obogatimo tijestom. Sama knedla zapravo se radi u fritezi, ali rezultat je isti kao da se kuhaju u vodi – objašnjava Alilović. Dodaje da se knedla servira u čašici s preljevom od svježeg vrhnja s cimetom, šećerom i prezlama.

U St. Moritz kućici možete pak pronaći fritule čija je osnova čokoladni keks. On se umače u osnovu za fritule te prži u dubokom ulju. Tako se u unutrašnjosti skriva cijeli keks.

Gastroadvent 1 svijeca | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Fitness par spaja hrana

Mini germ knedle na štapiću u kućici Lumperaj poslužuje, ni manje ni više nego fitness par. Maja Friščić inače je nagrađivana bodybuilderica i trenerica fitnesa, crossfita i olimpijskog dizanja utega. Njezin dečko Saša Ban ujedno je i njezin trener, no osim prema fitnessu, par ima i strast prema hrani. Na pitanje imaju li u njihovoj prehrani mjesta za mini germknedle na štapiću koje su punjene šljivama, prelivene umakom od vanilije i posute jestivim šljokicama jednostavno odgovaraju:

- Apsolutno, sve se može ukomponirati. Kada se puno trenira, može se i puno jesti.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dodaju da nude i buncek u sendviču.

- Donja polovica peciva premaže se aromatičnim umakom od hrena, senfa i vrhnja. Na njega ide nasjeckani buncek, kiselo zelje pa se sve skupa tostira - otkriva nam simpatičan fitness par.

Istarski specijaliteti

Specijalitet talijanske kuhinje na Fuliranju osobno priprema Romano Seferović, državni prvak Hrvatske 2018. u izradi pizze, a sljubljuju ga s istarskim vinima Marčeta. U kućici istarske pizzerije Buffalo imate priliku isprobati njegovu pobjedničku 'buffalo' pizzu koju krasi ovčji sir s tartufatom, mozzarella di bufala, salama od boškarina, domaće maslinovo ulje, cherry rajčica, svježi bosiljak i masline. A za okuse adventa, Seferović je pripremio i pizzu s kobasicom.

ŠTO POSJETITI? Zagrebački advent: Zalogaji od 15 kuna, kuhano vino za 10 kn

- Radi se o klasičnoj margariti s domaćom istarskom kobasicom narezanom na fete. Za savršenu pizzu treba imati dobru volju, malo mašte i znanja te dobre sastojke - tvrdi pizza majstor.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Istarske delicije u Zagreb donosi i kućica Fermaj tovara, u kojoj su se spojila dva OPG-a. Jedan sudjeluje s domaćim istarskim kobasicama, a drugi s domaćim istarskim vinom. Kod njih možete pojesti domaći istarski ombolo, svinjski lungić u vinskom toću, ali i kobasice u vinu. Otkrili su nam da za ovaj specijalitet kobasice treba skuhati u vodi s dodatkom bijelog vina. Začinite ružmarinom, solju i paprom te poslužite u pecivu sa zeljem.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Čuda od tortilje

Ekipa kućice T&T prošle se godine proslavila sarmom u pecivu, a sada nude i grah u tortilji...

- Ideja mi je sinula na kraju prošlog adventa. Kako su sarme u pecivu bile hit, pitao sam se što ćemo iduće godine, rekao grah s kobasicom i ostalo je na tome. U tortilju se stavlja bijeli umak od milerama, češnjaka i vlasca koji jelu daje svježinu. Grah se napravi klasično pa se ukuhava da se zgusne. Kobasica se režu uzdužno po pola i stave na grah, u sredinu tortilje, jedna polovica pored druge, pa se sve mota u tortilju i tostira – objašnjava vam voditelj kućice Fran Ćurković. Nude i vruće koktele, primjerice fantastičan miks voćnog čaja kojem se dodaje malo limuna i pelinkovca.

Odlične zimske koktele možete isprobati i u kućici Mime's Gourmet Bar. Baza je ugrijani sok od jabuke. Tako primjerice koktel prigodnog naziva 'Gin Grinch' uz sok od jabuke sadrži gin, limunov sok i liker od đumbira, a u koktelu 'Very merry whisky" soku od jabuke dodaje se viski, kaže koktel majstor Alen Begić. Dodaje da koktele poslužuju u limenkama jer drže toplinu. Osim slasnih koktela, ova kućica nudi i fantastičan vrući kolač od datulja, s preljevom od karamele i višnjama.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ove godine na Fuliranju su očito inspirirani tortiljama. Naime, veliki hit je i 'frap' iz kućice Munchy.

- Radi se o tortilji prženoj u vrućem ulju. Zapravo to je 'dip fried wrap', skraćeno 'frap'. Imamo tri vrste. Prva je s pršutom, brie sirom, pestom, rukolom, češnjakom, rajčicama i maslinovim uljem. Druga verzija je meksička, s piletinom, grahom i kukuruzom, a treća vegetarijanska, s tri vrste sira i povrćem – priča nam vlasnik Filip Eterović koji je osmislio ovaj slasni hibrid. Objašnjava da se tortilja napuni sastojcima, zamota, probode čačkalicom i baci u vruće ulje. Prži se oko dvije, dvije i pol minute pa se izvadi kad postane hrskava. Prereže se na pola i poslužuje s umakom po želji, kaže Eterović. Iz ponude ističe i vruću Malinadu s medom. Radi se o limunadi s malinama koja se grije i pije topla kao čaj.

Foto: Borko Vukoslav

Na Fuliranju vas očekuju i brojni drugi specijaliteti kojima opravdava titulu najboljeg zagrebačkog adventskog događanja 2017. godine po izboru posjetitelja web stranice TZ grada Zagreba. 'Fulirati' možete sve do 1. siječnja 2019. godine.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message