Treba guliti koru te detaljno prati voće i povrće s najviše pesticida, no nikako ga ne treba izbjegavati jer njihove zdravstvene dobrobiti nadmašuju štetnost kemikalija
Novi podaci: Najviše pesticida imaju jabuke, a luk najmanje
Unatoč pranju, na oko 67 posto voća i povrća ostat će tragovi pesticida, piše u izvješću neprofitne američke organizacije Environmental Working Group (Radna grupa za okoliš). U devetom godišnjem izvješću po redu stručnjaci su objavili popis voća i povrća u kojemu ima najmanje i najviše pesticida, piše Huffington Post.
Prema njemu, u kori jabuke se uvjerljivo nalazi najviše kemikalija, a slijede ih celer, cherry rajčice i krastavci. Među namirnicama s najmanje pesticida su kukuruz, luk i grašak, a rezultate studije je potvrdilo američko Udruženje za hranu i lijekove FDA.
Pesticide se povezuje sa zdravstvenim teškoćama, osobito s razvojnim problemima kod djece. Ipak, izloženost pesticidima nije dovoljno velik razlog da bi izbjegavali voće i povrće. Najbolje što možete učiniti je birati ono iz organskog uzgoja, savjetuju stručnjaci. Također, dobro je oguliti koru na voću i povrću, jer se time rješava većine kemikalija.
- Blagodati voća i povrća nadmašuju moguće negativne posljedice djelovanja pesticida- stoji u izvješću EWG-a.
Plodovi s najviše pesticida
- Јabuke
- Celer
- Cherry rajčice
- Krastavci
- Grožđe
- Ljute paprike
- Nektarine
- Breskve
- Krumpir
- Špinat
- Јagode
- Paprike
- Kelj
- Tikvice
Plodovi s najmanje pesticida
- Kukuruz
- Luk
- Ananas
- Avokado
- Kupus
- Grašak
- Papaja
- Mango
- Šparoge
- Patlidžan
- Kivi
- Grejpfrut
- Dinje
- Batat
- Gljive