Lifestyle

Komentari 5

Novi program bolji u dijagnozi raka dojke od samih radiologa

Novi program bolji u dijagnozi raka dojke od samih radiologa

Sustav umjetne inteligencije baziran na algoritmu pokazao se učinkovitijim od radiologa u prepoznavanju raka dojke s mamografa, a bolje je uočavao i lažno pozitivne ili negativne dijagnoze

Ovaj program razvili su Google Health i Imperial College u Londonu, a testirali su ga i u Velikoj Britaniji i u SAD-u na više od 90.000 žena. 

Program umjetne inteligencije koji uočava rak dojke na mamogramima pokazao se točnijim i uspješnijim u dijagnozama od samih radiologa, piše Guardian. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Riječ je o algoritmu koji se pokazao boljim od šest radiologa u čitanju mamograma. Dva radiologa koja zajedno čitaju mamogram imaju otprilike iste rezultate kao i ovaj program. No program se ne umara, a pokazalo se i da bolje primjećuje lažne negativne ili pozitivne nalaze od čovjeka. Tako ženi npr. može radiolog očitati mamogram kao negativan na rak dojke, a ovaj program će to detektirati kao pozitivan. 

Svoje istraživanje objavili su u eminentnom časopisu Nature. 

Kako funkcionira?

Program ne zna za povijest bolesti pacijenta, on dobiva samo sliku. U Velikoj Britaniji nalaz mamografa čitaju dva radiologa, a u SAD-u jedan. Program umjetne inteligencije bio je dobar kao dva radiologa. No u usporedbi s jednim radiologom, program je imao manje lažnih pozitivnih i lažnih negativnih nalaza, tj. kada se mamogram nepravilno iščita kao abnormalan i kada se rak ne uoči. 

- Naš tim je doista ponosan na rezultate ovog istraživanja, što nam sugerira da smo na putu da razvijemo alat koji će pomoći liječnicima da uoče rak dojke s većom preciznošću - ispričao je Dominic King s Google Healtha. 

Potrebno je više od desetljeća da se liječnici istreniraju kao radiolozi, sposobni da interpretiraju mamograme. 

Pretpostavka je da kompjutorski program ne može zamijeniti čovjeka. 

- Program neće riješiti problem manjka ljudi jer radiolozi i njihovi timovi rade puno više od čitanja skenova, ali nedvojbeno će pomoći još jedan par očiju - rekla je dr. Caroline Rubin, potpredsjednica kliničke radiologije na Kraljevskom koledžu radiologa. 

Rak dojke u Hrvatskoj

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2016. godini  zabilježeno je 2735 slučajeva raka dojke  (stopa 126,6/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2018. godini 789 žene (stopa 37,3/100.000).

Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća. Treću godinu zaredom  bilježimo pad mortaliteta od raka dojke, piše HZJZ. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci