Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Novi skener otkriva rak dojke brže i bez rendgenskih zraka

Žene s rakom dojke proizvode različite signale na površini kože koje skener otkriva bez kontakta s tijelom, a uspješan je i u otkrivanju karcinoma kod mlađih žena

Fotolia
Foto: Fotolia

Učinkovitost novog skenera za rano otkrivanje raka dojke iznosi 92 posto, dok je tradicionalna mamografija učinkovita u 80 posto slučajeva, otkriva studija Medicinskog fakulteta Hadassah Jeruzalem. Žene s rakom dojke proizvode različite signale na površini kože koje novi skener otkriva bez kontakta sa samom kožom. Ova tehnologija omogućuje otkrivanje karcinoma u mlađih žena čije je struktura grudi uglavnom gušća nego kod starijih žena, ističu znanstvenici. Novi stroj otkriva rak dojke bez zračenja infracrvenim zrakama i toplinskom energijom, koji se koriste u mamografiji. 

- Mamografija je zastarjela tehnologija koja zahtijeva proučavanje rendgenskih zraka golim okom. Novi skener je točan sam po sebi i doktori tu ne igraju ulogu. Rezultat dobijete na zaslonu, a ne očitavanjem rendgenskih zraka i traženjem tumora - ističe voditelj studije radiolog Eugene Libson. 

Uređaj, koji je razvio Institut Real Imaging, dobio je službeni pečat Europske unije i do kraja godine trebao bi se početi koristi u Velikoj Britaniji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message