Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Novogodišnja odluka: Mozak mlađi 10 godina uz ove trikove

Novogodišnja odluka: Mozak mlađi 10 godina uz ove trikove
1

Tzv. plesanje s mozgom samo je jedan od načina da poboljšamo pamćenje i ponovno naoštrimo svoj um. Uvođenjem nekih navika pomladit ćete ga za cijelo desetljeće

VIDEO

Odabrane namirnice na tanjuru, jutarnja joga ili meditacija, šetnje, čaša vina poslije ručka, ali i tzv. plesanje s mozgom samo su neki od načina, poručuje dr. Oz, da poboljšamo pamćenje i ponovno naoštrimo svoj um. Jedna od bolesti današnjice, koja izaziva veliku nelagodu pri samoj pomisli na nju, je Alzheimerova bolest.

Sama pomisao na gubitak pamćenja strašna je toliko da se ne čini kao velik problem promijeniti malo dnevne navike. Uvođenje supernamirnica na jelovnik ne samo da će smanjiti rizik od pojave bolesti nego vam i poboljšati pamćenje. 

Dr. Mehmet Oz savjetuje 10 supernamirnica za zdrav mozak. Poslušate li savjete slavnog liječnika, možete smanjiti rizik razvoja Alzheimerove bolesti za 53 posto i vrlo brzo početi osjećati pozitivne promjene na pamćenju. Neka vam se svaki dan ili barem svaki drugi na tanjuru nađe zeleno povrće. Oni koji su jeli dva obroka povrća poput kelja, špinata ili blitve na dan mnogo su rjeđe obolijevali od bolesti povezanih s gubitkom pamćenja. 

Dapače, znanstvenici su ustanovili da je njihov mozak bio i do 11 godina mlađi. Iz toga proizlazi preporuka da se zeleno nađe barem šest puta na tjedan na vašem tanjuru. Plan prehrane za poticanje zdravlja mozga zatim uključuje dva ili više obroka peradi na tjedan.

Kao i sve druge zdrave dijete, ni ova ne zaboravlja na ribe, i to one poput srdele i skuše, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i imaju najviše hranjivih tvari koje održavaju mozak vitalnim, pa ih jedite barem jednom na tjedan. Bobice su još jedan dar prirode u kojem trebamo uživati što češće. Znanstvenici su izračunali da samo dvije porcije borovnica ili jagoda na tjedan odgađaju slabljenje pamćenja za dvije godine u žena.

Svako voće ima neke svoje dobre sastojke, a mozak posebno voli borovnice, pa mu ih dajte barem dva puta na tjedan. Jedna od ključnih namirnica dijete za mozak su cjelovite žitarice. Preporučuju se tri obroka na tjedan, a čak biste pet puta na tjedan trebali pojesti šačicu orašastih plodova.

Bogati su zdravim masnoćama, vlaknima i antioksidansima koji, osim što su zdravi za mozak, pomažu sniziti loš kolesterol i čuvaju zdravlje srca. A ako mahunarke nisu češće na vašem tanjuru, liječnik napominje da bi trebale biti. S visokim udjelom vlakana i proteina te malo kalorija i masnoće održavaju um britkim. Znanstvenici preporučuju, a dr. Oz se s njima slaže, da mahunarke tri puta na tjedan smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti. 

Za tu je bolest karakteristično nakupljanje određene vrste proteina u mozgu koji se formiraju u oblik kuglice različitih oblika i veličina. Te se kuglice uhvate za živčane stanice u mozgu i uzrokuju njeno umiranje. Jedna je studija pokazalo da crno vino mijenja oblik tih kuglica i sprečava hvatanje uz živčane stanice.

Stoga Oz preporučuje da se popije čaša vina na dan. Jedna se druga svakodnevna namirnica također pokazala neprocjenjivom. Oni koji koriste maslinovo ulje kao prvi izbor imaju mnogo bolju zaštitu od razvoja Alzheimerove bolesti ili demencije. 

  • Mozak je velik Mozak troši 20 posto ukupne tjelesne energije da bi funkcionirao. Bistar i oštar um važan je i za održavanje cjelokupnog zdravlja. Da bi vaš mozak bio u formi, uvedite jednostavne aktivnosti u svakodnevicu.
  • Moć joge Biti uspješni u jogi ne znači samo da možete saviti tijelo u sve zahtijevane položale nego i da budete prisutni u svakom trenutku. Vježbajte jogu i uživajte u svakom trenutku sadašnjosti i svjesnosti.
  • Budi prisutan Baš kao i kod meditacije, važno je da ste uvijek mislima tu i sad, bez obzira na to što radite. Prilagodite sluh i misli onome što radite, slušajte oko sebe, sudjelujte u razgovoru.
  • Pronađite hobi Nove aktivnosti novi su neistraženi misaoni procesi koji postavljaju izazov pred um. Napravite nešto što će postaviti nove izazove pred vaš mozak na nekoj novoj razini i učiniti um gipkijim i britkijim.

Vježbe ravnoteže i koordinacije održavaju preciznost u kretnjama

Plešite sa svojim mozgom da biste popravili kognitivne funkcije tako što ćete desnu ruku položiti na lijevo koljeno i obratno. Činite to naizmjence, savjetuje dr. Oz. Balansiranje i koordiniranje kretnji mijenjaju se tijekom godina, ali ovakve vježbe, točnije plesanje s mozgom, pomažu održanju preciznosti kretnje.

Za mozak u formi što češće igrajte igre asocijacije

Jednostavan način za vježbanje pamćenja su igre asocijacija. Pokušajte se sjetiti imena mjesta, gradova i drugih pojmova. Pridružite imenima pridjeve koji ih pobliže opisuju jer to olakšava da se sjetite nečijeg imena i lika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju