Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Novoopisani rod riba zove se po hrvatskom biologu Marcelu Kovačiću - Marcelogobius

Novoopisani rod riba zove se po hrvatskom biologu Marcelu Kovačiću - Marcelogobius

Jedan od dva novoopisana roda riba iz porodice glavoča, Marcelogobius, dobio je ime po hrvatskom biologu Marcelu Kovačiću iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, objavili su njemački znanstvenici u časopisu 'Spixiana'

VIDEO

Marcel Kovačić iz riječkog Prirodoslovnog muzeja, vodeći je stručnjaku za glavoče Istočnog Atlantika, Mediterana i Pontokaspijske regije. Znanstveni rad objavili su Ulrich K. Schliewen, Alexander Hans Knorrn, Robin Böhmer, Lydia Beuck, Moritz Sonnewald i André Freiwald s nekoliko uglednih znanstvenih ustanova u Njemačkoj, a objavljen je u časopisu "Spixiana".

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Na Jadran je stiglo 46 novih vrsta riba: Neke su i opasne po zdravlje 00:47

Iz Primorsko-goranske županije naveli su kako je prošlog tjedna izašao iz tiska znanstveni članak njemačkih znanstvenika „Didogobius lanceolatus sp. nov., a new goby species from Mauritania, with diagnoses for two new gobiine genera." 

- Rad je značajan za županijski Prirodoslovni muzej Rijeka jer je jedan od dva novoopisana roda, Marcelogobius, dobio ime po djelatniku, s obrazloženjem da je rod nazvan u čast hrvatskom biologu, Marcelu Kovačiću, kao vodećem aktivnom stručnjaku za glavoče Istočnog Atlantika, Mediterana i Pontokaspijske regije - ističu iz županije.

[🎉👍 Mi smo jako ponosni na svog kolegu jer - Marcelogobius, novoopisani rod riba nazvan je po djelatniku našeg Muzeja,...

Objavljuje Prirodoslovni muzej RijekaUtorak, 28. studenoga 2023.

Prirodoslovni muzej Rijeka u ihtiološkoj zbirci ima više od 20.000 riba

Marcelo Kovačić je djelatnik Muzeja od 1992., doktor je znanosti i muzejski savjetnik zoolog, jedan od znanstveno najcitiranijih hrvatskih zoologa, koji je opisao oko 40 novih vrsta riba iz različitih dijelova svijeta i objavio oko 140 znanstvenih članaka u koautorstvu sa znanstvenicima iz tridesetak zemalja svijeta.

Akademik Igor Štagljar: Noge mi nisu stale u kokpit i tad je umro moj san da budem pilot
Akademik Igor Štagljar: Noge mi nisu stale u kokpit i tad je umro moj san da budem pilot

Kada je opisao svoju prvu novu vrstu 2000. godine, Marcelo Kovačić je bio prvi hrvatski znanstvenik koji je opisao neku vrstu riba i kralježnjaka općenito, nakon skoro stotinu godina, jer su tijekom 20. stoljeće naši znanstvenici u najboljem slučaju opisivali podvrste, a inozemni stručnjaci su dolazili opisati nove vrste iz Hrvatske.

Iz Županije također ističu da se vrste riba često nazivaju po imenima ljudi važnih za to područje rada, no, kod rodova, zato što ih je oko desetak puta manje i što je neopisanih rodova preostalo puno manje, to je puno rjeđe.

Prirodoslovni muzej Rijeka nije veliki europski muzej i zato je posebno ponosan na svoj znanstveni utjecaj i na svoje zbirke.

Iz Muzeja ističu da  u svojoj ihtiološkoj zbirci imaju više od 20.000 primjeraka riba te stotinjak tipova riba koji pripadaju 31 vrsti, od toga 16 holotipova. Tipovi su primjerci na kojima su opisane nove vrste i ono su najvrijednije što neki prirodoslovni muzej može imati, naveli su iz riječkog Prirodoslovnog muzeja. 

POGLEDAJTE VIDEO: POLICAJCI NAJBOLJI U HVATANJU LAŽLJIVACA

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom