Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

NP Krka ima dokumentarni film o 229 ptičjih vrsta 'Divlji svijet'

NP Krka ima dokumentarni film o 229 ptičjih vrsta 'Divlji svijet'
8

U NP Krka priredili su ciklus dokumentarnih filmova pod nazivom "Divlji svijet", a u pretposljednjem filmu riječ je o 229 ptičjih vrsta što taj nacionalni park svrstava među najbogatija ornitološka područja Hrvatske

VIDEO

Na području Nacionalnog parka 'Krka' postoji čitav niz različitih staništa i mikrostaništa na kojima možemo pronaći 229 ptičjih vrsta. Brojnost ptica to područje uvrštava među najbogatija ornitološka područja Hrvatske i važna odmorišta za ptice preletnice i zimovalice. Tršćaci, rogozišta i vodena vegetacija staništa su i gnjezdilišta ptica selica, zimovalica i gnjezdarica, a stijene i litice kanjona važne su za ptice grabljivice, istaknuli su iz NP Krka.

Upozorili su i da su ptice danas, više nego ikad, ugrožene gubitkom staništa, hrane, onečišćenjem, lovom i krivolovom, gradnjom vjetroelektrana i dalekovoda i intenzivnom poljoprivredom.

POGLEDAJTE VIDEO: Maleno selo iz bajke kraj NP Krka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Kućice za odmor 01:24

- Nacionalni park Krka važno je područje za opstanak i stabilnost populacija čak 15 ugroženih vrsta ptica, među kojima i surog te prugastog orla, rijetkih preletnica, koje se ne gnijezde u parku, ali je on potencijalno mjesto gdje bi se mogle naseliti mlade ptice, sve dok se u blizini nalaze aktivni parovi - izvijestili su.

Također su dodali da je za očuvanje ptičjih zajednica i ugroženih vrsta grabljivica važan model zonacije predložen u Planu upravljanja NP Krka, prema kojem su u zonu najstrože zaštite uvršteni kanjonski dijelovi toka rijeke Krke, među kojima i kanjon Među gredama.

POGLEDAJTE VIDEO O PTICAMA U NP KRKA:

Iz NP Krka istaknuli su kako su ptice važna skupina životinja čija prisustnost ukazuje na očuvanost ekosustava.

- Ptice su ljudima oduvijek bile izvor hrane, omiljeni kućni ljubimci, religijski simboli i nadahnuće umjetnicima. To je važna skupina životinja, čija prisutnost ukazuje na bogatstvo i očuvanost ekosustava - stoji u priopćenju.

Ove vladarice neba i visina, napomenuli su, privlačile su pozornost čovjeka upravo načinom kretanja, odnosno letenjem, vječnim simbolom slobode, pa otuda potječe narodna izreka 'slobodan kao ptica'.

Let im omogućuju prednji udovi metamorfozirani u krila i šuplje pneumatične kosti koje smanjuju težinu tijela. Tijelo ovih toplokrvnih kralješnjaka prekriveno je perjem koje ima funkciju zaštite i održavanja temperature tijela koja kod ptica iznosi od 38 do 42 stupnja Celzijusovih. Većina ptica može se podičiti i svadbenim ruhom, drugačijim obojenjem perja za vrijeme parenja. 

Još jedna karakteristika ptica svakako je rožnati bezubi kljun prilagođen načinu prehrane. Konusan kljun imaju ptice koje se hrane sjemenkama, dug i ravan ptice koje se hrane školjkašima, kukast imaju ptice grabljivice kako bi lakše komadale plijen. 

Jednako važna i možda najpoznatija odlika je i glasanje odnosno pjev, koji je karakterističan za svaku pojedinu vrstu. Različit je u vrijeme gniježđenja, obilježavanja prostora i obrane teritorija. Na većinu ljudi djeluje smirujuće te zaokružuje poseban doživljaj dok vrijeme provode u prirodi, van života u kojem su okruženi gradskom i prometnom bukom, betonom i asfaltom, stoji u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'