Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

O vrsti akni ovisi i sama njega kože: Pronađite idealnu za sebe

O vrsti akni ovisi i sama njega kože: Pronađite idealnu za sebe
1

Koža sklona aknama treba izbjegavati preparate na bazi alkohola, a najbolji izbor su kreme sa salicilnom kiselinom i benzoil peroksidom koje čiste i smanjuju upale

VIDEO

Akne najčešće izbijaju na licu, po vratu, prsima i leđima zato što na tim područjima ima najviše žlijezda lojnica. Pojačano izlučivanje sebuma može začepiti pore i uzrokovati bolne prištiće. U tome pomaže pravilna njega, ali ju treba prilagoditi vrsti akni, piše Beauty High

Vrste akni i liječenje

Akne se dijele na neupaljene, blago upaljene, umjereno upaljene i jako upaljene koje su bolne i najčešće ne reagiraju na uobičajene načine liječenja, upozoravaju dermatolozi. Neupaljene akne slične su crnim prištićima, a one upaljene su crvene i izrazito bolne na dodir. 

Neupaljene akne čiste se blagim sapunom, a liječe se kremama na bazi retina-A i benzoil peroksida koji čiste pore i djeluju antibakterijski. Pomažu i preparati na bazi salicilne kiseline koja čisti kožu i smanjuje upalu. Kod upaljenih vrijedi isti proces, ali u kombinaciji s antibioticima koje će sukladno s dijagnozom odrediti dermatolog. 

Preparate na bazi alkohola treba izbjegavati

Velik broj kozmetičkih preparata za kožu sklonu aknama isušuje i može potaknuti pojačano mašćenje. To su kreme na bazi alkohola koje treba izbjegavati, jednako kao i sapune s visokim pH-om. 

Osim njih, preporučuje se izbjegavati i kozmetičke preparate bogate uljima. Bolji izbor su preparati na kojima je istaknuto da ne začepljuju pore te oni sa salicilnom i mliječnom kiselinom koji čiste i ublažavaju upale. 

Prirodna rješenja za blage akne

Domaće maske pomažu samo kod blagih vrsta akni i ne preporučuje ih se koristiti kod jako upaljenih jer mogu dodatno iziritirati kožu. Najbolji izbor su bjelanjci, zobena kaša i med, hamamelis te propolis. 

Crvenilo i upalu smanjit će bjelanjak koji samo treba istući i nanijeti na lice. Nakon samo nekoliko minuta djelovanja isušit će prištiće i smanjiti upalu. Slično djelovanje imaju propolis i hamamelis koji smanjuju iritaciju, a nanosi ih se direktno na prištiće. 

Maska od meda i zobene kaše 

Sastojci: 1/4 šalice zobene kaše, 1/4 šalice vode, 2 žličice meda

Priprema: Zobenu kašu najprije treba usitniti u blenderu ili mlincu za kavu pa potom staviti u posudu. U posudu se potom dodaje voda i med te se sve pomiješa. Dobivenu mješavinu treba nanijeti na lice i ostaviti da djeluje 10 do 15 minuta prije nego je isperete mlakom vodom. 

Zobena kaša nježno čisti nečistoće, zaglađuje kožu i djeluje umirujuće zbog čega je odličan izbor za upaljenu kožu. Med djeluje antibakterijski, upija nečistoće iz pora i sprečava mašćenje kože te samim time i pojavu akni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje