Lifestyle

Komentari 58

Obitelj Ivančić uzgaja cvijeće: 'Jaglace prodajemo po 5 kuna'

Obitelj Ivančić uzgaja cvijeće: 'Jaglace prodajemo po 5 kuna'

Na 2000 četvornih metara obitelj Ivančić uzgaja brojne sorte cvijeća koje će mnogima ovih dana uljepšati okućnicu, balkon ili sobu. Otac i sin sade, a kćeri prodaju cvijeće na bjelovarskoj tržnici

Imamo cvijeće za balkone, ljetnice, jesensko cvijeće, božićne zvijezde, a sezona počinje jaglacima i maćuhicama, rekao je Stipe Ivančić.

POGLEDAJTE VIDEO: Obitelj Sokić radi tjesteninu s brašnom od konoplje

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Bjelovaru s obitelji uzgaja cvijeće na 2000 četvornih metara. Od toga je 1100 u grijanim plastenicima.

- Prije 25 godina sam ostao bez posla, a supruga Anica se nadala da će ostvariti pravo na majku odgojiteljicu, jer smo već tad imali petero djece. No to nije ostvarila, a trebalo je nahraniti sedmero usta i počeli smo uzgajati cvijeće – prisjeća se Stipe (67).

Odnedavno je u mirovini, a OPG će preuzeti sin Ivan, koji s ocem radi u plastenicima. Pomažu im i kćeri, odnosno Ivanove sestre. Blizanke Krunoslava i Andrijana rade u plasteniku i prodaju cvijeće na tržnici, a Ivana i Matilda im povremeno pomažu u plasteniku jer imaju i drugi posao.

- Lani nam je zbog korone bila najteža godina, jer je tržnica bila zatvorena pa smo cvijeće prodavali ispod cijene kako bismo preživjeli. Sad su, nasreću, tržnice otvorene pa možemo prodavati svoje cvijeće. Teško mi je nabrojiti sve vrste cvijeća koje sadimo, jer asortiman mijenjamo i prilagođavamo tržištu - rekao je Stipe Ivančić, koji je poznat u cijelom kraju kao jedan od onih koji prodaju kvalitetno cvijeće. Dodaje da tu nema muljanja jer su svaki dan izloženi ocjeni tržišta, a ono reagira na prepoznatljiv način. Uglavnom se oslanjaju na svoje kupce.

Izvan Bjelovara ne idu. Stipe kaže da se cijene godinama nisu mijenjale, što klimanjem glave potvrđuje i sin Ivan. Prije desetak i više godina najveći kupci cvijeća bili su ljudi sa sela. I cvijeće je tad bilo gotovo dvostruko skuplje. U međuvremenu su sela opustjela pa su se Ivančići morali okrenuti prema urbanom kupcu.

Ni zarada više nije dobra kao nekad. Kažu da se može živjeti od cvijeća, ali je potreban gotovo danonoćan rad. Puno ih košta i grijanje plastenika bez kojeg ne bi bilo moguće uzgojiti puno vrsta cvijeća. Konkurencija na bjelovarskom području je velika jer, osim onih iz tog kraja, dolaze i poljoprivrednici iz susjedne Podravine.

Na tržnici u Bjelovaru Krunoslava i Andrijana prodaju cvijeće. Jaglaci su pet kuna, a maćuhice 2,5 i tri kune. Pelargonije ima raznih vrsta i svaka u nekoliko boja, jednostruke su pet kuna, puzeće sedam, a stojeće 10 kuna. Ljetnice su po tri kune. Cijene zavise od kvaliteti, sorti, ali i o načinu sadnje. Ako je biljka u posudi promjera 12 centimetara, onda je skuplja, jer se potroši dvostruko više supstrata nego kad se posadi u onu od devet centimetara.