Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Obitelj vatrogasaca iz DVD-a Medulin: Gašenje nam je u krvi

Obitelj vatrogasaca iz DVD-a Medulin: Gašenje nam je u krvi
1

Mijo Smuk je ljubav prema vatrogastvu stekao od oca koji je bio aktivan vatrogasac tridesetak godina. Osim Mije, 'zagriženi' vatrogasci su kći Ana, njen suprug Goran te unuci Emili i Antonio

VIDEO

Vatrogastvo je stil života za 65-godišnjeg Miju Smuka i čak četvero članova njegove obitelji. Njih ukupno petero, zajedno s dvoje maloljetnih unuka živi za vatrogastvo. Svi su članovi DVD Medulin gdje su nas i ugostili te nam pokazali što zapravo rade.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:55

Mijo Smuk je ljubav prema vatrogastvu stekao još u svom obiteljskom krugu od oca koji je također bio aktivan vatrogasac tridesetak godina. Osim njega, "zagrižena vatrogaskinja" je i njegova kćer Ana Edelinski (38), njezin suprug Goran Edelinski (45) te unuci Emili (12) i Antonio (17) koji žele nastaviti tu obiteljsku tradiciju.

- Dobrovoljni sam vatrogasac još od 1979. godine i to je moj život. Jako mi je drago da je dobar dio moje obitelji vezana za vatrogastvo, točnije za DVD Medulin. Imam još jednu kćer koja nije u tome. U vojsci sam bio protupožarac u JNA, kasnije sam radio u vodovodu kao dispečer, a u DVD-u sam još uvijek aktivan vatrogasac i još uvijek mogu na požarišta. Imam puno snage, volje i želje pomoći. Mi u Istri smo malo drugačije organizirani, svi smo umreženi telefonima i nema kod nas općinskih granica kao negdje drugdje. U trenutku požara idemo svi vani na gašenje. Nikada svi zajedno iz moje obitelji nismo bili na gašenju, jer unuci su još maloljetni a kćer više pomaže prilikom primjerice podjele hrane, organizacije raznih domaćih i međunarodnih natjecanja, dok je zet operativac i kao invalid Domovinskog rata koji je ranjen u kičmu, ostao je u ovom DVD-u kao operativac - ispričao je najstariji član, Mijo ne krijući ponos zbog toga što je obitelj krenula njegovim stopama.

Obitelj živi u vlastitom malom selu - i djeca imaju svoje kuće
Obitelj živi u vlastitom malom selu - i djeca imaju svoje kuće

Unuci obožavaju prati vatrogasna vozila i na taj način dati svoj doprinos vatrogastvu, a članovi DVD-a Medulin to itekako cijene. Zet Goran je aktivni član medulinskog DVD-a, a s obitelji živi u Premanturi koja spada pod medulinsku općinu.

- U vojsci sam radio prije umirovljenja. Za vrijeme rata sam u Vukovaru bio maloljetni branitelj i tada sam se zapravo prvi puta susreo s požarima. Ranjen sam u ratu davne 1991.godine u predio kičme i glave. Unatoč tome,kada sam se oporavio,još sam bio okolo po ratištima. Došao sam u Istru a od 2002.godine sam član ovog DVD-a. U Istri sam se zaljubio, oženio,dobio djecu i ostao.U DVD-u Medulin inače slikam požarišta, donosim vodu na požarišta jer zbog invaliditeta i zdravstvenog stanja ne mogu proći "liječnički", i biti aktivni vatrogasac. Ipak želim i dalje doprinositi zajednici. Predsjednik DVD-a mi je izašao u susret i nabavio laptop i fotoaparat i njime bilježim sve naše terene, susrete,natjecanja - ispričao je Goran (45).

Njegova supruga Ana uglavnom pomaže čistiti, pere vatrogasna vozila dok na požare ne ide.

- Ja sam više u sjeni i volim pomagati u pozadini. I moja djeca vole pomagati a kćer i sin žele nastaviti tatinu tradiciju - kazala je Ana.

Obiteljsko upoznavanje: Baka iz Hrvatske prvi put srela zeta
Obiteljsko upoznavanje: Baka iz Hrvatske prvi put srela zeta

Antonio (17) obožava vatrogastvo a kaže za sebe da je od rođenja veliki vatrogasni 'fan'.

- I ja uz tatu fotografiram, pomažem sucima prilikom natjecanja, a kad odrastem planiram ostati u DVD-u jer bih jako volio da se ta djedova tradicija nastavi i prenosi s koljena na koljeno. Ovdje mi je predivno jer sam tu stekao puno prijatelja. Za DVD me uvijek vežu sretna vremena - rekao je Antonio.

I seka Emili (12) misli slično, a u DVD-u je također od najranijih dana. Kažu članovi njezine obitelji da se vozila u vatrogasnom automobilu (koji je bio godinama stacioniran u njihovom dvorištu u Premanturi), već sa dvije godine starosti i vatrogastvo joj je u venama.

- Ponosna sam što smo svi vatrogasci i što smo najbrojnija obitelj u ovom DVD-u. Prijateljice i prijatelji me stalno pitaju kako mi se to da, a ja im kažem da volim to zajedništvo prilikom pomaganja. Kada su natjecanja, posebice međunarodna, cijele dane znam provoditi u DVD-u, ne jer moram, već zato jer želim. Pripremam tada sendviče i sokove,a kada se natjecanje završi sve opet treba dovesti u red, pa i tu uskočim. Kada odrastem želim položiti za vatrogaskinju - objasnila je djevojčica.

Mama ih podržava iako je, priznaje, to nerijetko i opasan posao.

Nakon devet pobačaja, obitelj je Božić dočekala s troje djece
Nakon devet pobačaja, obitelj je Božić dočekala s troje djece

- Ne bojim se jer se svi uvijek drže zajedno i ne odvajaju jedan od drugih. Opasno je sve u životu i ne možemo tako gledati - smatra mama.

Barem jednom tjedno ali po potrebi i češće dolaze u DVD.

- Jedna od meni težih situacija u kojoj sam se našao, iako kao fotograf, je požar kod mjesta Glavani prije nekoliko godina. Vatra nas je okružila, nagutao sam se dima i završio na kraju hitnoj. Ušli smo u kotlinu kada je gorjelo a vjetar je u jednom trenutku okrenuo smjer i ostali smo nas četvorica s kamionom, okruženi buktinjom. Ostali smo hladne glave, upalili vodu da pogasimo vatru izađemo neozlijeđeni iz požara - prisjetili su se jedne situacije Mijo i zet Goran.

Predsjednik medulinskog DVD-a, Marin Mihovilović koji je na toj poziciji već 12 godina za brojnu obitelj koja obožava vatrogastvo ima samo riječi hvale.

- Njima svaka čast na tome što vole taj posao. Mijo je moj vršnjak i još može puno dati. Goran iako invalid zna nositi vodu na požarišta i tako pomagati. A njegov fotoaparat zabilježi sve trenutke koji će ostati budućim naraštajima.Iako imamo puno obiteljskih članova,ovo je naša najbrojnija vatrogasna obitelj. Spašavamo ljude i imovinu i to nam je svima cilj. Nerijetko spašavamo mačke sa stabala,zmije,brojne ljubimce a punimo i pojila za vodu po rtu Kamenjaku, Šišanu i drugdje kada je velika suša,kako bi divlje životinje imale svježu vodu. Prilikom poplave također pomažemo - rekao je Mihovilović.

Na svaku intervenciju, kažu, najprije izlazi JVP Pula, a potom se zove i DVD za ispomoć. DVD Medulin ima ukupno 7 vozila i šezdesetak članova. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'