Lifestyle

Komentari 0

Očevi se danas puno više druže s djecom nego prije 50 godina

Očevi se danas puno više druže s djecom nego prije 50 godina

Ovaj fenomen znanstvenici objašnjavaju time da su roditelji danas puno angažiraniji u aktivnostima djece, školskim projektima i općenito rade više stvari zajedno s djecom nego prije 50 godina

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ljekoviti maslačak: Čisti jetru, snižava šećer, poboljšava vid ...

Današnji roditelji, unatoč prezaposlenosti i brzom tempu života, provode više vremena sa svojom djecom nego što su to činili roditelji prije 50 godina. 

Majke su 1965. provodile u prosjeku 54 minute dnevno u različitim aktivnostima oko djece, poput kupanja, mijenjanja pelena, hranjenja, odijevanja, igranja i pomaganja oko zadaće. Majke u 2012. udvostručile su minutažu provodeći s djecom u prosjeku 104 minute dnevno.

POGLEDAJTE VIDEO o odgoju djece u Danskoj:

Rezultat je to višegodišnje studije koju su proveli znanstvenici na američkom University of California, a u koju je bilo uključeno više od 100.000 roditelja u Kanadi, Velikoj Britaniji, SAD-u, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Sloveniji. Roditelji su, prema uputama istraživača, morali voditi dnevnik u kojem su pratili svoje dnevne aktivnosti oko djece.

Tako je studija pokazala da su očevi sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća obitelji kvalitetno posvećivali dnevno oko 16 minuta, dok se 2012. to vrijeme povećalo na 59 minuta. Istraživanje je nadalje pokazalo da i razina obrazovanja utječe na količinu vremena provedenog s djecom.

Naime, kad je istraživački tim usporedio podatke, otkrili su da majke koje su završile fakultet provode svaki dan dva sata s djecom, a majke s nižim stupnjem obrazovanja sat i pol. Sličan uzorak primijećen je i kod očeva. Oni s diplomom provode 74 minute na dan sa svojom djecom, a manje obrazovani 50 minuta.

Ovaj fenomen znanstvenici objašnjavaju time da su roditelji danas puno angažiraniji u aktivnostima djece, školskim projektima i općenito rade više stvari zajedno s djecom nego prije 50 godina. To im omogućuje da više vremena provode s obitelji. U svakom slučaju, radi se o vrlo pozitivnom trendu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa Borisom Banovićem:

Najčitaniji članci